Tvillinger – men helt forskellige – Nanna Pretzmann
Sleepbag kørepose

Tvillinger – men helt forskellige

Da vi planlagde at blive forældre slog det os aldrig at det kunne blive til tvillinger. Det var ligesom ikke noget som overhovedet faldt os ind – i hvert fald ikke i begyndelsen. Men som tiden gik og det tog lang tid at blive gravid, så begyndte jeg så småt at spøge med det til baby daddy. Det ville jo være skønt, hvis der kom to, for så havde vi jo hele “pakken” på en gang. Han tog det vist ikke så seriøst og det gjorde jeg egentlig heller ikke og da første scanning viste to små spunke med hjerteblink – ja så var jeg bare lykkelig og det samme var baby daddy efter det første chok havde lagt sig.. For nu skulle vi jo ikke vare have vores første barn, men DE første børn.. WAUW, hvor heldig har man lov at være 😀 Vi fandt dog hurtigt ud at vores omgivelserne ikke altid delte vores begejstring (se tidligere indlæg HER) og ofte fokuserede på det negative fremfor det faktum at vi følte os umådelig heldige fordi vi skulle være forældre til to på en gang 🙂
Hen ad vejen har vi ofte hørt at det kan være en stor udfordring med tvillinger, fordi man skal forholde sig til og huske på at det er to forskellige individer og ikke en enhed. Nu er vores tvillinger kun 2,5 år og måske er det et “problem” som først opstår senere, men vi har aldrig følt det som et problem. Vores piger er tvillinger, men helt forskellige. Faktisk er de som dag og nat. De ligner hverken hinanden af udseende eller personlighed, så på den måde har det nok aldrig været svært for os at se dem som individuelle børn og at se deres forskellige behov og handle derud fra. Vi har heller aldrig oplevet at venner, familie eller institution kun ser dem som “tvillingerne” eller gør dem til en enhed. Men måske afspejler vores opførsel sig videre til omgivelserne? Måske er det netop ikke en problemstilling, fordi de er så forskellige? Måske er det noget andet, når man er enægget tvilling?

Vi oplever dog ofte at pigernes forskelligheder bliver påpeget, så måske overrasker det folk, at de som tvillinger, er så forskellige, fordi de ubevidst tænker at tvillinger er ens? Det er svært at svare på. Sidder der nogle af jer derud med nogle tanker omkring det, så giv endelig lyd i kommentarfeltet… Jeg elsker når i giver respons 🙂

Men på trods af pigernes forskelligeheder er der noget de er helt enige om og det er deres kærlighed til hinanden. De har et helt specielt bånd og et internt forhold, som kun de to forstår. Allerede som ganske små var det tydeligt. Senere blev det tydeligt, da de havde deres eget sprog og snakkede løs uden vi andre forstod en pind af det. Nu er deres samhørighed meget tydeligt. De har noget helt unikt sammen. Her hører man så ofte at tvillinger ikke kan fungere selvstændigt, men bekymringer om deres selvstændighed har jeg nu heller ikke. De er langt fra afhængige af hinanden for at kunne fungere, men nyder nærmere at have en legekammerat ved hånden. Det meste af tiden i hvert fald. Resten af tiden bruger de på at slå og skændes – præcis som jeg gjorde med mine søskende, da vi var børn 😉

Find flere tvillinge relaterede indlæg ved at KLIKKE HER 😀

 

16 kommentarer

 • Anja

  Synes det er så sjovt at læse de her indlæg, for jeg kan genkende så meget fra mig selv og hvad mine forældre har fortalt mig. Jeg er selv tvilling, 18 år nu, og mig og min tvilling er også som dag og nat og har altid været det. Vi har været hinandens bedsteveninder alle årene, men samtidigt haft svært ved synet af hinanden i perioder fordi omverden let har gjort os til en “pakkeløsning”. Der blev aldrig lavet aftaler uden den anden blev inviteret med, og selvom folk mente det i den bedste mening, så gjorde det os allerede kede af det i en tidlig alder. Det er først her i de senere år vi selv har sagt fra, og efter vi har gjort det er vi også blevet langt bedre venner, fordi vi også får en pause fra hinanden og er os selv.

  Men dine døtre kan godt glæde sig! Det den bedste gave man nogensinde vil kunne få. Nogen mennesker er heldige at få en bedste ven/veninde der elsker dem ubetinget hele livet. Jeg er født med min, og jeg er 110% sikker på at vi vil gå igennem ild og vand for hinanden. Så selvom det er hårdt sommetider at blive sammenlignet så meget med hinanden, så ville jeg i hvert ikke bytte det for noget som helst i verden.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tusind tak fordi du tog dig tid til at skrive Anja 🙂 Det er super fedt at høre fra en tvilling.. Jeg håber mine piger vil blive ved med at have så godt et forhold som dig og din søster 😀 Og jeg synes det er super i nu selv sætter grænser og lader folk vide hvordan i har det med at være en “pakkeløsning”, for sådan skal det selvfølgelig ikke være..

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • PS fik sgu tårer i øjnene da jeg læste din kommentar.. Det er søskende kærlighed, når det er allerbedst 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ruth

  Jeg er selv den heldige mor et et lækkert sæt. Vi havde absolut heller ikke nogen ide om at der kunne være to derinde dengang jeg var gravid. Og ligesom glæder vi os vildt(efter at den første praktisk panik havde lagt sig). Nu er det lidt over 4,5 år siden de kom til verden. Og de er tvillinger jovist, men da også har hvert sit køn er der heldigvis ingen der ser dem som en pakke. De har hver deres venner i børnehaven og er utrolig selvstændige(altså nogen gane også lidt for meget, og så er det altså lidt af en udfordring med to på en gang). For lidt over et års tid siden begynder de også at blive hinandens bedste venner, for inden da var der ikke så meget af det. Vi var faktisk lidt “bekymret” en overgang. Men de skulle nok bare lige lande på den samme hylde og elsker nu at komme hjem efter børnehave og lege med hinanden. Tak for dine dejlige indlæg, smiler lift hver gang og tænker tilbage når jeg læser dem

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Skønt at høre fra en anden tvillingemor 🙂 Haha kender den med selvstændighed og to på en gang.. Eller her kaldes det vel trods alderen, når de er 2,5år. Men de to damer ved i hvert fald lige præcis hvad de vil og IKKE vil og kan virkelig sætte mor på prøve 😀 Skønt at høre de er hinandens bedstevenner.. Jeg håber sådan mine bibeholder deres skønne forhold 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lotte

  Jeg er også så heldig, at være beriget med et sæt tvillingepiger (de er 3 år) – tveægget som dine og mine er også meget forskellige. Det er derfor en fornøjelse, at læse om lignende historier, da mine tit og ofte også bliver sammenlignet med hinanden, især af folk udefra. Vi har som forældre selvfølgelig også en tendens til at sammenligne pigerne, men det er mest i forhold, hvornår de har kunnet det ene og det andet. Alene størrelsen på mine er ca. 2,5 kg og på den konto får vi ofte irriterende kommentarer, som man som forældre i længden bliver trætte af.
  Når det så er sagt, har de et bånd, som jeg er sikker på er uundværlig – de kender hinanden på godt og ondt og spørger altid efter den anden, når de sjældent er adskilt. Så selvom det til tider kan være hårdt med sådan et par banditter, elsker jeg at være tvillingemor:-)
  Jeg læser dine indlæg med stor læselyst, specielt når jeg kan læse, at vi ikke er de eneste tvillingeforældre med to meget forskellige tvillinger:-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sjovt med størrelsen.. Vores har der været 600 gram forskel på næsten altid (med lidt udsving) – men forskellen synes større 🙂 Jeg er faktisk lidt i tvivl om folk opfatter de er tvillinger nu. Det er ikke så ofte folk spørger os mere.. Da de var babyer synes jeg nærmest jeg blev jagtet rundt af folk, når vi bevægede os ud af huset.. Alle skulle jo lige se om der godtnok var to babyer i vognen 😉
   Vores spørger også altid efter den anden 🙂
   Jeg er glad for du har lyst til at læse med 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Frederikke

  Mine tvillinger er også som nat og dag. Axel er stor og følsom og Ellen er lille er stædig. De er 2,5 år og er hinandens bedste venner og skal altid lige sikre sig at den anden er med.

  Ellen har lige været indlagt og det var helt tydeligt, at de manglede hinanden. Det første de begge spurgte om, var “hvor er Elle/Agge”

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • “Elle/Agge” kan lige høre det sagt med børne stemme – det er sødt!! 😀 Haha stor & følsom og lille & stædig passer faktisk ret godt på vores også 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Carina

  Jeg har et helt specielt forhold til min tvillingebror, og selv om vi er dreng/pige, har folk tit opfattet os ens, ikke nødvendigvis på en dårlig måde, men det lå altid lidt i luften, at de ting jeg var god til, var han også god til, selvom det slet ikke var tilfældet.
  Omvendt, er jeg så selv mor til tvillinger 😉 og mine tøser er også som nat og dag, både hvad angår størrelse, temperament og væremåde 🙂 Det er ikke altid at folk opfatter dem som tvillinger, fordi der er en vis størrelsesforskel, og det tror jeg absolut er en fordel. De kan skændes som hund og kat, akkurat som jeg gjorde med min tvillingebror, men de er også super til at trøste hinanden, og kramme. Da de var helt spæde, kunne de kun sove, hvis de lå tæt sammen i den samme seng, og nu hvor de snart er 2, står deres senge helt op ad hinanden, så ingen tvivl om at de er meget afhængige af hinanden, selvom de er meget forskellige 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Årh vores sov også helt tæt de første måneder af deres liv.. Var en helt specielt oplevelse at se hvordan de fik møvet sig helt tæt ind til hinanden <3 Nu sover de stadig i samme rum, men vi har faktisk overvejet at rykke dem fra hinanden fordi de holder ret meget fest nogle gange – men jeg er slet ikke sikker på vi får lov 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Carina

   Tror slet ikke mine kan sove uden hinanden 😉 de bliver lagt med hovedet i hver sin ende, men de får sig altid møffet rundt, så de ligger helt tæt op af tremmerne i sengen, og tit med en hånd ind til hinanden 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Årh hvor er det fantastisk 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Betina

  Som mor til tvillingepiger på 3 år (tveægget) kan jeg kun nikke genkendende til din historie.
  Vi har en lys og en mørk, og de er meget forskellige af sind, leger med forskelligt legetøj, kan lide forskelligt mad osv osv
  De er skønt for dem selv, deres omgivelser og os som forældre. Da det gør det hele meget lettere.
  Men deres samhørighed, deres opfattelse af hinanden, cuteness-faktoren når de er ens klædt osv, ja den er så tvilling-agtig som den kan være – og det er bare noget helt specielt at være en del af.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Henriette

  Mine piger er 8 år og er også meget forskellige, måske engang imellem for forskellige, altså siger den ene A så siger den anden B. Det er fedt at de ikke automatisk bliver behandlet ens, og vi får mange kommentarer på at de er så forskellige. Den ene er en drengepige og den anden er rigtig prinsesse.

  Samhøringheden imellem dem er noget helt specielt. De behøves ikke altid at være sammen men har altid en fornemmelse om hvor den anden er hvis nu der skulle opstå noget hvor man skal bruge sin søster.
  De har også altid bare sprunget ud i de ting de bliver udsat for, tænker det er fordi de aldrig er alene om det.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sleepbag kørepose