Ord jeg ikke forstår: Pseudo-tvillinger?! – Nanna Pretzmann
Ingen søndag uden Nutella cake in a mug

Ord jeg ikke forstår: Pseudo-tvillinger?!

image

En dejlig tur på stranden med mine meget forskellige piger. Altså jeg er beviset på de har delt vom, ellers ville man sikkert ikke gætte det

 

Efter at have læst den altid vittig Fru Langes indlæg om ord hun ikke forstår, hvoraf et af ordene er pseudo-tvillinger og set hendes kommentarfelt koge over med beskyldninger om tvillingemor-snobberi og dets lige, så må jeg sige, at jeg undres.. Big time! Hvorfor i alverden føler folk sig så ramte over en kommentar om at hun ikke forstår ordet pseudo-tvillinger?! I øvrigt bare et af flere ord, som på rammende vis understreger, at hendes holdning vist egentlig bare er, at enten er man noget eller ikke.

Jeg forstår det altså heller ikke, har aldrig gjort det og kommer aldrig til at bruge udtrykket. Ligesom light produkter. Jeg har tvillinger ja. Men det er jo ikke fordi jeg er snobbet omkring brugen af “tvillinge-ordet” eller føler et ejerskab omkring det, at jeg ikke forstår det pseudo halløj. I min verden er man bare enten tvillinger eller så er man søskende. For at være tvilling skal man have delt vom. Har man ikke det, så er man søskende, som er født tæt på hinanden. Måske er jeg bare en petitesse rytter lige her, når det kommer til definitionen af ord, men ikke desto mindre, så er det nok bare mit verdenssyn.

Som jeg selv har udtalt til en mor med børn født tæt på hinanden, så tror jeg faktisk det kan være hårdere at have to så små, på helt forskellige udviklingstrin, end at have tvillinger, som oftest nogenlunde følger hinanden i udvikling. Så det er altså heller ikke der min sko klemmer, når jeg hører pseudo begrebet.

Egentlig bruger vi ikke rigtig tvillinge begrebet herhjemme og jeg tror faktisk ikke selv tøserne er klar over at de er tvillinger. Jeg skænket det nu heller ikke så meget tanke i det daglige. De delte vom, vi fik to bebser på en gang og ja vi var pisse heldige.

Men helt ærlig så forstår jeg bare ikke hvorfor man vil kalde ungerne for falske tvillinger istedet for søskende. Men bevares, selvom jeg ikke forstår det, så er det jo ikke forbudt at gøre og vi kan vel alle være venner alligevel 😛

45 kommentarer

 • Anitta

  Er SÅ enig, enten er man søskende, tvillinger, trillinger eller andet MED dem man har delt maven med PÅ SAMME TID!
  Jeg er selv tvillingemor, men bruger faktisk oftere ordene storesøster/lillebror om dem. De er to individer.
  Min tanke er, at folk måske kunne være lidt jaloux over at de ikke selv har fået den fantastiske oplevelse, det er at have tvillinger. Intet ondt ment, og de kan kalde deres børn hvad de ønsker, men jeg forstår det ikke 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Herhjemme kalder de også bare hinanden søstre, så det et slet ikke fordi jeg ridder på nogen hellig tvillinge bølge. I just don’t get it 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line

   Sikke da en negativ bemærkning over for paeudomødrene. Det er jo ikke pseudomødrene, der har opfundet ordet – men psykologer mm, fordi der tilsyneladende er nogle særlige kendetegn og udfordringer for så tætte søskende. Og jeg er da ganske sikker på, at de også ‘bare’ bruger ordet søskende derhjemme. Men ligesåvel som der er nogle særlige udfordringer ved at have tvillinger, så er der det tilsyneladende også ved at have så tætte søskende. Begge dele adskiller sig for andre former for søskende, og kræver nogle særlige opmærksomhedspunkter – måske endda især når der er tale om pseudoer. Hvorfor dælen skulle det handle om at pseudomødre er jaloux på tvillingemødre??? De bruger jo bare et begreb, som psykologer mm har ment der er et behov for. Tror ikke pseudomødrene forveksler det med eller ønsker de havde tvillinger..
   Og måske er det bare mig der misforstår Nanna. Men på den ene side skriver du, at det kun er selve ordet, du ikke forstår, pga det med falsk osv. Men på den anden side skriver du, at du ikke forstår behovet for at kalde dem pseudoer og ikke bare søskende. Måske er det bare mig, men så kan jeg godt forstå at paeudomødrene føler, at man ikke anerkender, at denne form for søskende adskiller sig fra andre søskende. Og ligeså vel som jeg kunne forestille mig, at du som tvillingemor har behov for at spare og snakke med andre tvillingemødre, kunne jeg forestille mig at det samme gør sig gældende for pseudomødre, da det jo er alment kendt, at der er nogle særlige forhold man skal være opmærksom på, når børnene er så tætte.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mener du seriøst at pseudo problematikken overskygger tvillinge problematikker.. Hehe jeg er faktisk lidt målløs.
   Jeg skriver det nu en sidste gang. Jeg får jo snart skrivekrampe af at gentage mig selv 😛 Jeg forstår ikke behovet for at kalde børnene noget, som de ikke er nej (falske tvillinger) og nej jeg bryder mig ikke om ordet, selvom det åbenbart er yderst populært hos nogle mødre. JEG synes ikke det yder noget godt til noget barn, at blive kaldt for en falsk udgave af noget andet. Jeg synes det er fis i en hornlygte, for enten er man tvillinger eller så er man ikke. Men derfor er man jo stadig søskende.
   Jeg er ikke specielt tvillinge fokuseret, så jeg har egentlig ikke det store behov for at sætte tvillinge label på mine unger og der er heller ingen i vores omgangskreds med tvillinger, så det er ikke noget der bliver snakket voldsomt meget om herhjemme 🙂 At nogle mødre vælger at tage det så fornærmende, at jeg personligt synes at pseudo tvillinger er et tosset begreb fatter jeg altså hat af.
   Det er et ord for hulen da!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line

   Hvordan dælen kan du udlede af det jeg skrev, at jeg mener, pseudoproblematilken overskygger tvillingeproblematikken. Kan fornemme du synes det modsatte?? Jeg har ingen holdning til om en måde at have barn på er hårdere, nemmere, sjovere, bedre end andre måder. Er sikker på at der er udfordringer og værdier i alle former for moderskab. Håber da også, at man som tvillingemor er opmærksom på at andre former for moderskab også har udfordringer.
   Jeg tænker ikke det er fornærmende over for pseudomødrene, at du synes ordet er skørt. Det tror jeg ikke, der er nogen der har et problem med. Men behovet for at fortælle det indikerer, at man synes folk der bruger ordet er fjollede. Når du så samtidig skriver, at du ikke forstår de ikke bare kalder sig søskende, så lyder det i mine øre som om det ikke kun er ordet du har et problem med.
   Men fred være nu med det, synes det er påfaldende at det tilsyneladende er alle de rigtige tvillingemødre, der har så meget modstand mod brugen af ordet pseudomødre. Det er jo for filan ikke en konkurrence – er sikker på der er plads til alle.
   God aften til dig

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nanna

   Når du skriver “måske især for pseudo tvillinger” indikere det altså en rimelig kraftigt holdning, som du netop skriver du ikke har. Jeg finder det spøjst i og med pseudo begrebet er fundet på ud fra tvillinge problematikker, at det så især skulle fylde mere hos pseudoer, som jo er det du skriver.
   Jeg synes hverken det ene eller det andet. Prøv eventuelt og læs indlægget, hvor jeg på ingen måde nedgør jer pseudo mødre. Tvært imod tilkendegive jeg egentlig at det kan være hårdere. Det tror jeg nemlig har noget med børn og mødres forskelligheder at gøre. Intet med labelen vi putter på.
   At du analysere videre på hvad jeg skriver og konkludere noget derud fra giver absolut ingen mening. Det er jo bare din egen mening og egentlig derfor mere dit synspunkt end mit som kommer til kende på den måde.
   Jeg synes også at den er påfaldende hvor sur en pseudo mor kan bliver over at høre, at det ikke er tvillinger hun har. Det er jo det åbenlyse som står i indlægget. For hulen ingen statshemmelighed eller nyhed over det.

   God aften.

   P.s. Pseudo mor er ikke ordet jeg udsætter noget på, men pseudo-tvilling. Men må dog indrømme, at jeg synes pseudo mor er lige så lidt flatterende (falsk mor). Det var ikke noget jeg gad kaldes.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line

   Værende hverken mor til pseudotvillinger eller almindelige tvillinger har jeg absolut ingen Holding til om noget overskygger noget andet. Men rent psykologisk er der jo nogle særlige udfordringer ved så tætte børn – deraf ordet især – skrevet lige efter ordet måske. Jeg indikerer absolut ikke andet.
   Men sådan er det skrevne ord jo så nemt at misforstå – og netop derfor skal man nok være varsom med at skrive om alt der her morhalløj. Særligt når man netop havde set, hvor ramte pseudomødrene blev af MMS indlæg eller rettere bemærkningerne hertil. Nok derfor opfatter mange, at du indikerer noget andet. Sammenholdt med bemærkninger om, hvorfor man ikke bare kalder dem søskende, hvorved man i min optik netop indikerer at man ikke anerkender, der er nogle særlige behov. Men igen – det skrevne ord!
   Af samme grund forstår jeg ikke behovet for at ytre sig om et emne, som jo helt åbenlyst vil få nogle til at føle sig ramt og til at føle de ikke bær bruge den betegnelse, som nogle meget klogere mennesker på børneområdet end jeg har valgt at kalde det.
   Det er jo vores mest sårbare punkt, det her med at være mor – hvilket gør det så nemt at misforstå og indfortolke – som du jo også selv gør. Og det misforstås jo ikke kun af pseudomødrene – men i høj grad også af dem, der synes det er dybt åndsvagt, hvilket jo tydeligt ses i diverse kommentarer rundt omkring. Nogle er jo direkte nedladende.
   Nå det er det sidste herfra. Håber både den ene og den anden og den tredje slags mor må have en skøn dag:-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg kalder altså mine tvillinger søskende, så forstår simpelthen ikke hvad der ikke er anerkendende i at foreslå det.. Det er jo for hulen det de er 😛

   Tak for dit input og god dag 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Therese Warpe Jensen

  Pseudo tvillinger er ikke et begreb vi forældre (til pseudo tvillinger) bruger! Men et begreb der stammer fra psykologien…. netop som term for at to søskende er så tæt på hinanden at de kan minde om tvillinger, men at man skal være meget obs på at de ikke er på samme udviklingstrin og skal behandles forskelligt 🙂 Sådan blev vi sat ind i det af sundhedsplejersken, da vi fik nr. 2! Så giver begrebet jo netop mening “Falske tvillinger”… jeg har aldrig mødt forældre der går rundt og kalder deres børn pseudo tvilllinger? Ingen Jalousi herfra…. er ret så forvisset på, at det er lige hårdt på forskellige måder… uanset hvad du har 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg kender faktisk udelukkende begrebet fra forældre til søskende, som er født tæt i alder.. 🙂 Det er meget flittigt brugt af forældre og tror endda også det er et hashtag på instagram 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fru Appel

  Tjahhhh… hvis nu der er en gruppe af forældre, der kan finde en fælles forståelse i at bruge ordet “pseudo-tvillinger” og deri kan finde et fællesskab og afklare nogle af de særlige problemstillinger, der kan gøre sig gældende, når man har børn, der er født (meget) tæt på hinanden – så kan jeg ikke rigtig se, hvorfor man skal få ondt i forståelsen af det. Det er jo ikke for at genere de “rigtige” tvillingemødre, man bruger udtrykket.
  Har selv to unger der kan defineres som pseudotvillinger – har dog aldrig rigtig brugt ordet – ved ikke hvorfor; for det er en GANSKE stor udfordring at have unger, der næsten er lige gamle, men alligevel på forskellige udviklingstrin. Og så kan man jo sige at det er nemmere bare at sige “pseudotvillinger” end det lange “søskende, der tidsmæssigt er født tæt på hinanden”. Man har heller ikke tid til at bruge så lange sætninger, når man fx skal afholde den 1-årige fra at bruge sin væsentlig større fysiske styrke i legen med den nyfødte søster/bror.
  Så selvfølgelig er du og andre velkomne til ikke at forstå, hvorfor ordet bruges. No doubt. Forstår bare ikke, hvorfor det overhovedet er et issue – det er jo i virkeligheden ikke noget, der i hverken større eller mindre grad har indflydelse på andres hverdag. Lev og lad leve – og lad forargelsen blive anvendt på noget, der faktisk har en betydning i din hverdag.

  Fru Appel

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Der skal mere til før jeg bliver forarget, men jeg kan godt læse din forargelse over mig 😛 Jeg forstår ganske simpelt bare ikke den konstante brug af pseudo-tvillinger. Hvorfor ikke bare kalde dem søskende? Det er jo det, de er 🙂 Præcis ligesom mine tvillinger også kaldes herhjemme.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Fru Appel

   Jeg er ikke som sådan forarget – bare mere sådan; hvad betyder det egentlig?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Med henblik på kommentarerne i MM indlæg og nu her vil jeg tro det betyder rigtig meget for forældre til søskende født tæt på hinanden. Det forstår jeg stadig ikke, men jeg kan se det fylder hos jer, så begrebet må jo være vigtigt udover min forståelse 🙂 og nu er det jo kun min mening i indlægget her og den behøves vi jo heldigvis ikke være enige om..

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Fru Appel

   Det kan vi så godt blive enige om – altså at vi kan have forskellige holdninger :grinning: For mig personligt betyder det intet (tror ikke udtrykket var sådan rigtig alment anvendt, da jeg for snart en del år siden havde så små børn, at det betød noget). Men jeg ved, der er mange der finder en vis identifikation i udtrykket. Ligesom “vi er en gruppe, der har nogle udfordringer til fælles” og det kan jo være en rigtig god ting. Altså at føle, at man ikke er alene. Særligt når ting er svære!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Godt vi da kunne blive lidt enige så 😀
   Men ja jeg tænker vi jo alle er i forældre båden, men har nogle behov for et ekstra udtryk og finde støtte i, så skal jeg da ikke være kvinden som står i vejen.. Jeg forstår det vist bare ikke 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jannie

  Jeg har lige fået nr 2. Der er 13 måneder i mellem dem. Derfor pseudotvillinger . Jeg kalder dem det ikk herhjemme. Der er det storesøster og lillebror. Men bruger flittigt hashtagget på insta. Jeg forstår det som børn der er så tæt på hinanden at ingen af dem kan huske de på et tidspunkt havde mor og far for sig selv. Derfor tvillinger 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg kan heller ikke huske at have haft min mor og far for mig selv – min bror er to et halv år yngre 🙂
   Og jeg kan ikke huske en tid, hvor jeg ikke havde to babyer. De kom nemlig med et minutters mellemrum.. 1 minut og 13 mrd synes jeg jo udgør en stor forskel.. Og lige nøjagtig pointen i hvad jeg mener 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg forstår på ingen måde den reaktion, der kom på indlægget, som du refererer til, igår – det var et morsomt indlæg der skulle ses som sådan. Men nu, hvor der tilsyneladende er mange der har travlt med at frasige sig brugen af dette ord, så synes jeg helt ærligt at det bliver lidt komisk. Der er ingen, som gravide og småbørnsmødre, der tager ord og betegnelser til sig (mig selv inklusiv). Det oplever man det øjeblik man går igang med projekt barn og det er da helt ok. Det er jo nogle kæmpestore ting der sker og man har en helt særlig fokus herpå sammen med sine medmødre/medgravide. Så at ét ord tages ud, som værende “forkert”, det synes jeg er lidt morsomt, tenderende til dobbeltmoralsk.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Min mening er blot at enten er man tvilling eller også er man ikke.. Og ærligt forstår jeg ikke problemet i “bare” at være søskende..

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ditte

  Jeg har lidt svært ved at forstå, hvad der er nødvendigt at forstå. Pseudotvillinger som psykologisk begreb forklarer et fænomen, hvor søskenderelationen på nogle punkter minder om en tvillingerelation. I mange sammenhænge forsøger man at begrebsdefinere et fænomen så præcist som muligt, og her har nogle (psykologer) så “opfundet” pseudotvillingebegrebet, fordi det beskriver fænomenet mere præcist end søskendebegrebet, som vel kan siges at være et overbegreb, hvori begreberne tvillinger og pseudotvillinger er indlejret. Ligesom begrebet efternøler er det. Det er jo også er udbredt at bruge den betegnelse, selvom det jo bare er en søskende, fordi der netop ligger en præcisering af et fænomen i det ord, som søskendebegrebet ikke rummer. Jeg har ikke et eneste barn og har ikke på den front noget som helst i klemme, men jeg er fortaler for, at man godt må bruge sproget nuanceret, så hvis man rent faktisk taler om det psykologiske fænomen, giver det da fantastisk god mening at bruge det begreb, der passer til.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg forstår altså heller ikke det er svært at forstå hvad jeg skriver. Enten er man tvilling eller også er man ikke. Delte man ikke vom er man i min verden ikke tvilling. Uanset hvor mange fænomener og begreber der kastes om sig. Så kan man jo blive ved.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ditte

   Jamen, det har du da ret i. Der er vel heller ingen, der siger, at pseudotvillinger er tvillinger? De er jf, definitionen ikke tvillinger, men pseudotvillinger. Det sidste ord er netop en afledning af det første ord, så de betyder ikke det samme. Man har vel i børnepsykologiske kredse fundet det nødvendigt at finde et ord til at beskrive det fænomen, man har registreret hos søskende med op til ca. 18 måneders mellemrum (jeg kender ikke det præcise antal måneder. Jeg har også set 15 og 24 måneder, hvilket kun understreger, at det måske ikke er så stramt et begreb, men at det tager hensyn til, at børn har forskellig udvikling, men at der er nogle fællestræk i relationen). Hvis vi antager, at fænomenet eksisterer, kan det jo diskuteres, om netop begrebet pseudotvillinger er decideret velvalgt, men når det nu er det ord, vi har til at beskrive det (de fleste af os forstår det jo tilsyneladende og ved nogenlunde, hvad der menes med det), synes jeg, det er underligt, hvis man ikke må bruge det, når det nu netop indebærer noget andet end ordet søskende.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg udtaler mig ingen steds om at du ikke må bruge ordet. Faktisk afslutter jeg med at skrive nøjagtigt det modsatte 😉 “Falsk tvilling” synes jeg nu henleder til at man skulle være en form for tvilling og i den forbindelse skriver jeg blot, at enten er man tvilling eller så er man ikke. Henført mener jeg at det aldrig kan blive det samme, så nej pseudo tvilling er nok ikke velvalgt.
   P.s. Jeg forstår udemærket ordet i dets betydning, så du behøver nu ikke hentyde til modsatte. Men jeg synes altså det er noget gøgl:) Heldigvis er der plads til uenighed herinde på bloggen 😛

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ditte

   Jeg bliver nødt til at starte med at sige, at jeg ikke hentyder til, at du ikke forstår det, der misforstår du mig. Jeg mente netop, at det er min opfattelse, at de fleste af os (du er inkluderet) har en fælles opfattelse af, hvad der menes, så derfor – når nu man snakker om det, begrebet indbefatter – kan vi bruge det ord og være ret sikre på, at andre forstår, hvad vi mener med det. Mit indspark skal ses som et forsøg på at nuancere debatten omkring begrebet og brugen af det, og jeg er altså ikke ude på at hentyde hverken det ene eller det andet eller skyde dig noget i skoen.

   Og nej, du skriver ikke, at man ikke må bruge det, men jeg fornemmer jo samtidig, at du (og andre i dette forum) synes, det er noget pjat, noget “halløj” og noget “gøgl”, hvilket indikerer, at I ikke har ret meget til overs for, at andre mennesker bruger det. Og her er min indvending bare, at det rent faktisk kan bruges til at præcisere en søskenderelation, som vi ikke har andre ord for, og som er beskrevet således inden for psykologien. Mht. om det er velvalgt eller ej, så bruges “pseudo” også i ord som “pseudoproblem” og “pseudovidenskab” til netop at beskrive, at noget minder om, men ikke er (og således er falsk), så på den måde følger ordet pseudotvillinger den konventionelle brug af ordet “pseudo”, hvis man altså ønsker at beskrive en søskenderelation, der minder om den, tvillinger har, men ikke er det.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Noteret og tak 🙂
   Årh det går op for mig, at jeg vist bliver misforstået.. Jeg udtrykker mig måske ikke klart nok! Det er selve begrebet pseudo tvilling, at jeg synes er noget gøgl. Hvem gider at være “falsk tvillinger”?! Altså indholdet af ordet er for så vidt jo fint at benytte, hvis man synes det er passende på en situation. Men en tvilling er en tvilling og kan ikke være falsk.. Kan du følge mig?!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Annemette

   Det er så fint skrevet Ditte! Og brug da energien på noget andet, end at få pseudomødre til at føle, at de ikke bør bruge ordet pseudotvillinger. Det er vel dem, der ved, hvorvidt der er behov for en betegnelse, der dækker det at have tætte søskende. Forstår ikke hvorfor så mange andre skal have en – negativ – holdning til, at det hedder pseudotvillinger, eller at der i det hele taget findes et begreb for dette. Forstår ganske enkelt ikke, hvorfor ikke psedomødre tilsyneladende har så meget modstand imod det, og tilmed gider at bruge negativ energi på det. Og synes det udstiller pseudomødrene og sætter dem i bås. De fleste pseudomødre jeg kender, bruger ikke ordet aktivt, men er opmærksomme på de problematikker, det indebærer, at søskende er så tætte, at de kan forveksles med tvillinger. Men hvorfor man kan have en modstand mod, at de bruger ordet er mig uforståeligt. Endnu mere at man har behov for at ytre sig om det.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Årh for hulen.. Det er mig da en gåde, hvordan det kan lykkes igen at blive fornærmet over hvad jeg skriver. Du har jo tydeligvis læst kommentarerne, så sikkert også dem hvor jeg gentagne gange skriver, at det ikke er meningen bag, men selv ordet jeg synes er fjollet.. Man kan jo ikke være en falsk tvilling.. Enten er man tvilling eller så er man ikke.. Funny/funny.. #not Pointe er at ordet er tosset, meningen bag udtaler jeg mig ikke om!

   P.S. Og nej ordet dækker altså ikke over at søskende kan forveksles med tvillinger! Man kan altså ikke tage fejl af om der var to eller en i maven samtidig. Just saying!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Annemette

   Som jeg har forstået det, er pointen netop at pseudoer af udenforstående kan forveksles med tvillinger, fordi de relativt hurtigt minder om hinanden både i størrelse og udviklingstrin. Derfor er det vigtigt st forældrene er opmærksomme på netop ikke at behandle dem som tvillinger. Så det er et hensyn til børnene, som uagtet at de og forældrene godt ved at de ikke har været i maven samtidig, af andre kan forveksles med tvillinger.
   Forstår nok bare ikke alt det hurlumhej, om et bette ord – eller behovet for at skrive om det igen, når man efter MMS indlæg i går og de ikke så venlige kommentarer til pseudomødrene, tydeligvis gør nogle kede af det.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nej begrebet dækker ikke over at man kan forveksle børnene med tvillinger.

   Uanset, så synes jeg stadig ikke man kan være en falsk tvilling. Enten er man tvilling eller så er man ikke 🙂 Som jeg har skrevet mange gange, så udtaler jeg mig ikke om meningen bag ordet, men om at det er gøgl i mine ører at kalde børn for falske tvillinger. Så hellere da finde på et mere smigrende begreb!
   Med det sagt så synes jeg egentlig nærmere der var nogle pseudo mødrene som var ret grove hos MM, men muligvis har jeg forvekslet grov og ked af det?!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Annemette

   Hmm det var jo nu sikker på var en af årsagerne til, at psykologer havde valgt det navn. Men det skal jeg ikke være skråsikker omkring.
   Er helt enig med dig i, at der også var enkelte pseudomødre, der var grove i deres udtalelse, hvilket selvfølgelig heller ikke er i orden. Undrer mig bare over, at man ikke bemærker, de mange spydige kommentarer over for pseudomødrene, samt de pseudomødre, der forsøgte på sympatisk vis at forklare, hvorfor det gav mening for dem. Uagtet at det ikke var det MM mente med det, blev der i flere kommentarer ytret negative holdninger over fornpseudomødre og deres brug af begrebet. Hvilket selvsagt påvirkede nogle af pseudomødrene og fik dem til at gå i forsvar. Tænker bare at der ikke er nogen grund til at putte mere brænde på det bål, som tydeligvis får både den ene og den anden slags mødre på krigsstien.
   Og om man kalder dem det ene eller andet, har jeg absolut ingen holdning til – så for min skyld, ingen alarm i forhold til at give dem et mere smigrende navn. Det tror jeg, da egentligt de fleste pseudomødre også er enige i efter al den her negative opmærksomhed omkring ordet

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jette

  Faldt lige over denne :-).
  Er mor til både : “ægte” tvillinger – og “uægte” tvillinger. Og kan faktisk godt se logikken i, at der på søskende -født nær hinanden – er en såkaldt betegnelse “pseudo”.
  Forstået således, at børn i samme – eller nær ved samme – alder følger hinanden ufatteligt meget. Syntes ikke det tåler sammenligning med søskende der er født med større alders spredning.
  Omend skal siges, at jeg i min dagligdag sjældent bruger disse såkaldte betegnelser. Her har de hvert deres navn 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Min pointe er egentlig også at enten er man tvilling eller så er man ikke.. Man kan jo ikke være falsk tvilling.. Jeg synes selve ordet er tosset 😛

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jane

  Haha hold da op. Der er vist nogle pseudo “tvillinge” mødre, som skal ha’ hovedet ud af måsen. Jeg er helt forundret over, at man kan blive så bitchy over at der bliver sagt at falske tvillinger er en tosset betegnelse. Det er sgu da åndsvagt. Hvem vil være falsk? Og hvorfor i øvrigt den trang til at komme altid under et begreb? Har du delt mave med din søster/bror? Hvis nej, så er du ikke tvilling!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hanne

  Hold nu op med at gå i så små sko. Hvorfor i alverden har i det kæmpe behov for, at jeres unger absolut skal kaldes noget de ikke er?? Eller undskyld med et “lignende” eller “falske” foran. Hvorfor er søskende ikke fint nok til jer. Det er måske ikke helt så fedt, bare at ha’ børn. Skal der en speciel betegnelse ind over før det bliver mere anerkendt i omgangskredsen, at det kan være hårdt med små børn. Helt ærligt minder det om snobberi af værste skuffe. Det er jo ingen som anfægter meningen bag. Det er bare ikke tvillinger.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ikke enig i tonen, men det jeg siger er egentlig bare at jeg ikke bryder mig om at kalde børn for falske tvillinger. Det er åbenbart en ren fornærmelse, at have det sådan! Jeg synes bare ikke det er smigrende og ærlig talt også umuligt at være en falsk tvilling. Enten er man, eller også er man ikke 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tina

  Hele den her debat er løbet af sporet for pseudo mommies ude i det danske land.
  Det er en smule komisk hvordan de kan føle sig så ramte over at hører at deres børn ikke er tvillinger. Hvilket jo egentlig bare er sandheden. Men den er vist ilde hørt idag.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Enig, man er kun tvilling hvis man har været på samme tid i mors mave, ellers er man “bare” søskende, og tror da helt sikkert også det kan være en kæmpe udfordring med 2 der er på forskellige stadier, men hvorfor er der nogen der er så insisterende på at kalde det pseudotvillinger?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jannie Larsen

  Man har enten tvillinger eller ikke. Man har enten båret to børn i maven på samme tid eller ej.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fru Appel

  Synes faktisk det er ret sjovt, at dem, der farer ud med bål og brand er tvillingemødrene – de af os der “blot” er mødre til søskende født indenfor et kort tidsinterval tager det ret afslappet. Primært er det bare en undren over, hvorfor det er så vigtigt for tvillingemødrene, at vi stryger betegnelsen “pseudotvillinger” . For min skyld ingen alarm. De færreste af os anvender alligevel udtrykket aktivt. Hjemme hos os hedder børnene “mini-midi-og-maxi”, “møgungerne” “drengene” osv.
  Men det er klart, at hvis en stor del af ens identitet er bundet op på at være tvillingemor, kan man selvfølgelig godt føle sig lidt truet. Kære tvillingemødre: Der er ingen, der anfægter at jeres situation er særlig, fordi I har “båret to i maven på en gang”. Ingen. I har stadig den særlige stråleglans lige netop jeres moderskab berettiger jer til. Ligesom alle andre mødres situation er særlig, fordi de er mødre til Mads, Olga, søskende født indenfor et kort tidsinterval, særligt sensitive børn, introverte børn, ekstroverte børn osv. Vi er jo alle sammen bare mødre i den situation, der nu gør sig gældende for os. Hvorfor dog slås om det? Det betyder i virkeligheden intet. For nogen. Det er bare et ord, eller nærmere en pskyologisk definition på et af mange forskellige slags søskendeforhold.
  Egentlig troede jeg ikke, jeg ville kommentere mere på denne sag – men finder at jeg bliver provokeret. Ikke over brugen eller ikke-brugen af betegnelsen “pseudotvilling” men mere over den ufred noget så ligegyldigt kan skabe mellem de forskellige lejre af mødre? Du godeste. Handler moderskab netop ikke om at rumme andre mennesker og tolerance?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hehehe min opfattelse er altså at de forargede med bål og brand her er lige præcis mødre med pseudo “tvillinger”, men det er vi så åbenbart heller ikke enige om 🙂

   God dag

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Annemette

   Jeg kunne ikke være mere enig Fru Appel. Ville heller ikke kommentere mere, men synes det er trist at pseudomødrene bliver ved med at blive skudt ting i skoene, som jeg ihvertfald ikke kan læse, der er en eneste der har skrevet. Lad os lige slå fast, at det ikke er pseudomødrene, der har startet den her diskussion, og jeg har endnu heller ikke læst om en eneste pseudomød der insisterer på at bruge ordet pseudotvillinger. Tværtimod læser jeg gang på gang, at de er ligeglade med hvad det hedder, men det giver mening for dem med en betegnelse for det specifikke forhold – ligesom det giver mening med en betegnelse for så mange andre søskendeforhold. Derimod oplever jeg, at det er tvillingemødrene, der insisterer – om man vil bruge så stærkt et ord – på at ordet og begrebet pseudotvillinger ikke skal være her. Lad os lige slå fast, at det ikke er pseudomødrene, der har besluttet sig for, at det kunne være hyggeligt med en lukket klub for mødre til tætte søskende. Det er psykologer mv, der har ment, der var et behov for en nærmere betegnelse for denne slags søskende. Alle former for søskende kaldes selvfølgelig også for søskende. Har ikke hørt en eneste pseudomor skrive, at hun går og kalder sine børn for pseudotvillinger.
   Selvom du skriver, du kalder dine børn for søskende så hedder din blog alligevel ‘tvillingernesmor’. Ikke at jeg på nogen måde anfægter det, det er da kun naturligt eftersom du har tvillinger. Men kan kun forestille mig hvilket ramaskrig, der ville være, hvis der var en der kaldte sin blog for ‘pseudotvillingernes mor’.
   Indstil nu kanonerne og tag paraderne ned og læs hvad pseudomødrene rent faktisk skriver i stedet for at beskylde dem for noget, de ikke har sagt! Og igen, det er altså ikke pseudomødrene, der har problematiseret hverken ord eller begreb, sat spørgsmålstegn ved det at være tvillinger, hårdheden i det eller at en pseudotvillinger i sagens natur ikke er en tvilling. Jeg synes, det er rigtig interessant at læse om tvillingemødre og alle andre slags mødre for den sags skyld. Har ikke før nu tænkt, at der var forskellige lejre af mødre eller lukkede grupper for den eller anden slags mor. Derimod tænker jeg, at vi alle er i samme båd, og burde anerkende og lytte til hinanden – i stedet for at stigmatisere.
   Hav en fantastisk dag – uanset hvilket fantastisk mor du er:-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg synes ærligt pladen er faldet i et hak, hvor intet nyt kommer til. Ja min blog hedder tvillingernesmor, for jeg har haft to bebser i min mave på samme tid, så det gav mening for mig. Det lyder lidt nolder med søskendesmor. Giver det mening for en anden mor at kalde sin blog noget med pseudo, så er det vel op til hende. Præcis som hvis hun vil kalde sine børn det. Jeg har bare en anden holdning til det ord. En holdning som jeg var så “fræk” at dele på mit helt eget domæne, hvor nogle åbenbart har fået den opfattelse, at de er medbestemmende i hvad jeg kan dele 😛
   Min pointe i forhold til søskende var egentlig at der vel ikke er noget i vejen med ordet og at jeg selv bruger det. Nu når du mente jeg ikke var anerkendende, ved at foreslå at bruge det, ville jeg bare lade dig vide at herhjemme er det ikke et skældsord og bliver brugt dagligt. Derfor synes jeg det er anerkendende.
   De eneste som føler sig angrebet af dette indlæg er pseudo mødre og det er måske der skoene klemmer og misforståelsen opstår. Det er jo intet angreb. Blot min holdning om et ord, som jeg synes er tosset og som åbenbart er helt forfærdenligt at ytre sig om. Det har intet med mødrenes indsats, hvor hårdt tingene er, forholdet mellem tætte søskende eller børnepsykologer at gøre. Bare min holdning om et ord på min blog. Nothing new with that 😉
   Sidste kommentarfra min side 🙂
   Ha’ det godt, nu vil jeg drikke varm kakao og spise pizza.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • lone

  Sjovt at læse at nogen går op i det, for de må jo være derude. Har selv to små pseudoer og det rare er at læse om de udfordringer, der følger med den konstellation og ikke andet. Viste ikke at der var noget med udtrukket, men bor også lidt på landet

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • lone

  Sjovt at læse at nogen går op i det, for de må jo være derude. Har selv to små pseudoer og det rare er at læse om de udfordringer, der følger med den konstellation og ikke andet. Viste ikke at der var noget med udtrykket, men bor også lidt på landet

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ingen søndag uden Nutella cake in a mug