Vuggestue eller dagpleje?! – Nanna Pretzmann
Om efterårsmorgener og strikketrøjer

Vuggestue eller dagpleje?!

image

Når jeg ser på min lille skat, så har jeg aldrig lyst til at hun skal passes af andre. Fuldstændigt på samme måde havde jeg det med de store. Inden de blev født havde jeg jo en mening om at de skulle afsted omkring 8-10 mdr. Da først de var født vidste jeg, at det ikke ville ske og jeg trak tiden så længe som jeg kunne. Halvandet år var de inden de startede i vuggestue og jeg fortryder ikke et sekund at vi havde ekstra tid hjemme. De store gik i en fantastisk vuggestue, som vi desværre sagde farvel til da vi købte hus og flyttede for langt væk til, at det logistisk var muligt at fortsætte der.

Vi havde fået plads i en børnehave inden vi flyttede, men under de første besøg fik vi bare ondt i maven (læs HER). Det var ikke stedet for vores børn. Istedet fandt vi selv et sted, lidt længere væk, men bare et helt perfekt sted for ungerne. Desværre har de ikke tilknyttet en vuggestue. Jeg ville jo synes det var allerbedst at den bette kunne starte i vuggestue samme sted som de store. Både fordi at rykningen til børnehave senere hen ikke er så voldsom, men selvfølgelig også fordi det ville være let at de gik samme sted. Et sted, som vi kender, ved hvad indeholder og som de store bare knuselsker. Der er ingen vuggestue her i byen – det er der i nabobyen, men der er tilgengæld dagplejepladser i gå afstand fra vores hjem. Derfor har vi taget dagpleje op til overvejelse igen. Rent logistisk skal det jo hænge samme, men vi går selvfølgelig ikke på kompromis med kvaliteten af pasningen. Dog må jeg inddrømme, at jeg altid har været lidt skeptisk med dagpleje. Sikkert fuldstændig uden grund.  Jeg har bare hørt skrækhistorier fra veninder om børn om har skiftet plads et utal af gange pga fyringer, sygemeldinger og omstrukturering. Og om mange skiftende gæstedagplejer. Det ville mine store piger slet ikke have kunne tackle da de var små. De havde brug for genkendelighed og det havde/har vi sgu egentlig også. Jeg har ikke lyst til at aflevere mine unger til en fremmed hver anden dag. Og så får jeg det her skrækbillede af en storrygende dagplejemor, som ikke gider ungerne og bare sætter dem for sig selv og tager sig en lur.. Og der er jo ingen til at opdage det 😁 Min mand griner af mig og mener ofte jeg bygger skrækscenarier i hovedet og det har han da ganske ret i må jeg konstatere. Hvad har i valgt – dagpleje eller vuggestue? Hvorfor? Og ville i tage samme valg igen?

10 kommentarer

 • Michelle

  Vi har haft den dejligest dagpleje til storebror. Så dygtig og næsten aldrig syg.. Valdemar som er 5 nu er stadig så lykkelig hver gang vi ser hende. Lillebror er så heldig at han også har fået plads ved hende.. Jeg valgte dagpleje fordi jeg efter at havde været i praktik i en vuggestue kom frem til at mine børn bare ikke skulle i sådan en.. dagplejen er for os mere hjemlig, ikke så mange børn og så ved jeg vores dagpleje mor er rolig/omsorgsfuld/dygtig osv. Kun en uge i Valdemars dagpleje tid har vi været uheldige fordi først blev vores dagplejer syg. Så blev vores gæstedagpleje syg og så derfor endte vi hos 3.på en uge. Men storebror var så god til det.. men den uge var nu ikke så sjov for nogle af os.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Årh det var lige sådan en beretning jeg havde brug for at høre om dagpleje 😀 Tak 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tanja

  Vi har haft vores søn Elias i privat dagpleje, indtil 1/9 hvor han begyndte i BH.
  I morgen begynder lillesøster, Lærke, i samme private dp som Elias.
  Hun er simpelthen den mest fantastiske kvinde, der værner om børnene og sætter vægt på at der er plads til det enkelte barn og deres udvikling men også at de oplever ting i deres hverdag hos hende. I de to år Elias var der havde hun 1 sygedag.
  Hun bliver jævnligt omtalt herhjemme med stor begejstring. Og må indrømme (selvom jeg ikke helt mentalt kan forstå at Lærke allerede skal afsted) at jeg glæder mig og er tryg ved at det er en kendt person Lærke skal være hos. Og at Lærke, som har svært ved for mange mennesker på én gang, kun skal forholde sig til 3 andre børn..

  Vi har alle hver vores holdninger og meninger. Men er overbevist om at lige netop det i vælger, er den rigtig beslutning for jer

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Super fedt at i har mulighed for, at de kan gå samme sted. Det giver også en helt anden tilknytning og tryghed for jer, som forældre.
   Jeg har vist bare hørt og læst lidt for mange skræk tilfælde i facebook grupper om dagplejer. Jeg ved jo godt det ikke er tilfældet alle steder. Havde slet ikke tænkt på privat dagpleje. Jeg må lige ha’ kigget hvad der er i området 🙂 Tak for input 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna

  Har en veninde som er super glad for den private dagpleje

  Her vælger vi også dagpleje – færre børn at forholde sig til, mere hjemmelig atmosfære og det tror vi giver mere tryghed

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Vi har prøvet begge dele, havde en fantastisk dagpleje til den ældste, hun var nærmest ikke syg, og tilbød endda at tage hende, da vi skulle giftes.
  Var ikke et sekund i tvivl om, at nr 2 også skulle i dagpleje, men der passede kemien bare ikke (det kunne jeg mærke med det samme), så lillesøster kom i vuggestue, det sted hvor storesøster var kommet i børnehave. Og ja det er nemt samme sted.
  Men hvis i har dagpleje tæt på, så ville jeg da helt sikkert prøve og fornemme hvordan stedet er ved besøg. Og husk, man må gerne sige nej til et sted.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Åbner mere op for dagpleje efter at høre jeres positive fortællinger 🙂 Men er der ikke noget med, at msn ryger fluks bag i køen, hvis man takker nej til et sted?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Ville klart vælge et sted med fagligt uddannet personale – det vil sige vuggestue eller privat dagplejer med uddannelse som pædagog. Valget mellem de nævnte ville afhænge af hvad der ville være i et enkelts barns bedste tarv :).

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Om efterårsmorgener og strikketrøjer