Drenge må ikke lege med dukker.. – Nanna Pretzmann
Om at ha' en (næsten) 1 årig tumling 

Drenge må ikke lege med dukker..

Asi dukker. Muligvis den smukkeste dukke jeg har set. Med detaljer, som gør den enormt livagtig. Og de er netop også designet, så de ligner rigtige babyer. De har sågar de velkendte babyfolder på lårene.

I vores hjem går vi ikke synderligt op i hvad der er drenge og hvad der er pigeting. Jeg har, som i ved, kun piger. De store, tvillingerne, er som dag og nat. Den ene elsker lyserødt, kjoler og at sætte hår. Hun er vel det man kalder en prinsessepige. Den anden vil absolut ikke ha’ kjole på – ja faktisk bliver hun helt panisk bare vi nævner det, hun elsker blå og at tumle vildt. Herhjemme, her får de lov til at være præcis dem de er. Jeg nyder deres forskelligheder.
Vi presser dem ikke i en bestemt retning, når det kommer til valg af legetøj eller sågar tøj for den sags skyld. At finde blåt tøj til piger er iøvrigt ikke altid lige let og vi ender ofte i drengeafdelingen, for at finde andet end lyserødt og lilla. Men igen er det ligegyldigt for mig, at det er fundet i drengeafdelingen. Det er ikke lyserødt og det betyder noget for hende.

Jeg, personligt, har det ikke godt med at putte børn i kønsopdelte kasser. Bare fordi man er pige, har man måske lyst til at lege med traktorer og selvom man er dreng kan man jo godt ha’ mere lyst til at klæde sig ud som prinsesse end Spiderman. Og det er da helt okay. Eller hvad?

Jeg tror, at det gør børn mere rummelige og alsidige, når piger leger med andet end prinsesseting og drenge med andet end biler. Jeg tror også at det er sundt ikke at forvente en bestemt adfærd fra børnene pga deres køn, men istedet støtte dem i at lærer flere sider af deres personlighed at kende. På tværs af kønsidentitet. Det går de meget op i, i Sverige. Måske for meget, når børnene betegnes som intetkøn og ikke må kaldes hun/han. Men det er jo en helt anden snak.

Jeg er ikke den, som er klar til at starte demonstrationer fordi Bilka kønsopdeler legetøj og skriver “pige-” og “drengeafdeling”. Jeg ser det som en opdeling, som gør det lettere for kunden af finde frem til lige netop det legetøj de søger. Netop fordi det oftest er drenge, som leger med biler og piger som leger med dukker. Det er jo ikke Bilka, som er skurken bag den opdeling. Det er jo kunderne selv 😉

Men det gør tilgengæld rigtig ondt i min mave, når jeg som i weekend, overværer at en dreng ikke må få den dukke han allerhelst ville vælge, fordi dukker, ifølge faderen, er til piger og tøsedrenge. Han måtte få “drengelegetøj”. Måske den selvsamme far, her sat på spidsen, selv kunne have haft godt af at lege med en dukke, da han var barn? Jeg tænker nemlig, at de rollelege, som børn bruger dukker til udvikler omsorg og empati helt enormt 😉 Forstår i faderen eller ville i ha’ reageret anderledes hvis det var jeres søn?

Noget legetøj vores piger er enige om og kan bruge timevis på er altså deres dukker. De kopiere tydeligvis min og Dans adfærd over for lillesøster. F.eks. da lillesøster stadig fik babs sad begge piger ofte med mig i sofaen med en dukke. De lånte stofbleer, som røg over skulderen og så fik dukkerne også lige lov at bøvse af efter de var fodret af. Nu får vi oftes en reprimande, hvis dukkerne sover, for vi skulle jo nødigt vække dem 😛 

I samarbejde med Andemors Verden vil jeg gerne udlodde den meget smuk Asi dukke baby, som ses på billedet ovenfor. For at deltage skal i blot skrive en kommentar nedenfor 🙂  Og gevinsten er altså både til drenge og piger..

Hvis du allerede tænker det er den perfekte julegave, så kan dukken købes HER

Vinderen findes om en uge fra idag 🙂

VINDEREN ER FUNDET 🙂

 

Gevinsten er sponsoreret af Andemors-verden.

 

46 kommentarer

 • Gitte

  Den vil mine tvillinger Lucas og Sofie nyde at lege med! Jeg er iøvrigt fuldstændig enig i det du skriver om kønsroller og tøj. Min pige går ofte i Lucas aflagte tøj og andet drengetøj, må dog sige at jeg syntes det væsentlig nemmere at putte en pige i drengetøj end det er at putte en dreng i pigetøj! Eller er det bare mig?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sanne

  …når alting gøres op i kasser, og man er den der ikke passer ind i en, er man så forkert? Skal man have pigeting og drengeting? De drenge der leger med dukker, er de forkerte, eller øver de sig såmænd bare i at blive omsorgsfulde og kærlige mennesker overfor omverdenen? Spændende debat, og ærligt så ved jeg at både min dreng og pige vil elske dukke. Så godt som lige højt ☺️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Den vil være dejlig at vinde til mine børn en dreng og en pige også skal lære at man deles om tingene

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Wow, har en skøn dukkemor herhjemme, der vil elske den.
  Men lige med hensyn til dukker, synes jeg ikke det er specielt piget. Der er flest drenge i Emmas dagpleje, og de leger alle med dukker. Tror dog der er forskel i måden, de leger på. Og Emma leger også med biler og elsker når der kører en stor bil forbi 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gitte

  Min søn ville elske den dukke! Han er vild ned lillesøsters dukke, men desværre vil deres far ikke have han får sin egen. Det her ku være en god mulighed for ham at få en ❤️️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrine

  Som pige-mor får man at vide at hun nok skal få en “lyserød-periode” og at dukker er et must. Det vil jeg selvfølgelig meget gerne give hende, derfor håber jeg at jeg vinder, men jeg håber også at min datter gider klatre i træer og lege med biler

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • julie

  Min søn på 2,5 år forstår ikke rigtig det med dukker endnu. Hvis man giver ham en så ligger han den bare fra sig, men kommer der et tidspunkt han gerne vil må han meget gerne lege med dem.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Herhjemme har vi også kun piger vores ældste ELSKER dukker ! … Havde vi haft drenge, og de gerne ville lege med dukker, havde de fået lov 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maja

  Min søn på 3 har haft en dukke siden han var 1/2 år gammel. Dukken er hans et og alt, han har også en dukkevogn til hende. Da han var mindre var der mange “på gaden” der sagde “hun” og “se den lille pige”. Men jeg kunne aldrig finde på at tage dukken fra ham

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Susanne Nørrelykke Petersen

  Hvor er de dukker bare søde <3 .
  Min søn havde en dukke da han var lille, men de var dog hans kattebamse, han "ammede", imens jeg ammede lillesøster 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Birgitte

  Den ville jeg super gerne vinde til mit barnebarn, sikke en skøn lille “baby” at få og lege med

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Birgitte

  En fin dukke til Nynne, som bliver 2 år i december

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amalie

  Self skal børn have lov at lege med hvad de vil ☺ Min store dreng er lige blevet 2, og har haft sin dukke i et års tid, den skal mades, ha noget at drikke, skiftes og kysses og krammes, vugges og puttes i dynen. Han er ovenikøbet også lige blevet storebror for knap 3 måneder siden. Behøver jeg sige han er jordens bedste storebror? Han leger også gerne klæd ud med sine store kusiner og de har en masse fetøj og prinsessekjoler,og han synes det er fantastisk at ha vinger på. Han er nu også en dreng der ELSKER sine biler og er rigtig “drengedreng.” Han får kort fortalt lov at lege med lige det han vil, og vil da elske at få endnu en “baby” som de bliver kaldt herhjemme.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pia Zastrow

  Årh den er smuk! Ville være perfekt til min lille datter

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • vicki

  Min datter er en rigtig dukke pige og leger gerne far, mor, børn i børnehaven og det gør de fleste af drengene også og det da kun skønt at se. Synes det helt normalt og ok at drengene også vil lege lidt med dukker. Ligesom min datter også vil lege med biler og tog bane ☺ håber jeg vinder denne skønne baby til hende, så er jeg helt sikkert mom of the year

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sarah

  Den kunne jeg godt tænke mig at vinde til mine børn ☺ den er godt nok fin ☺

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Regitse

  Åh den er fin 🙂 Min drenge-datter ville elske den 🙂 Hun skal snart være storesøster og snakker om baby baby baby <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Grete Hornbeck

  Sådan en dukke ville stor glæde hos mit barnebarn Dicte

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mathilde

  Den ville være perfekt til min niece, som bliver 3 i december. Hun elsker at lege med dukker. Min lille dreng, der stadig befinder sig i maven må meget gerne lege med dukker, når den tid kommer, men det er vist endnu tidligt nok at prøve at vinde den til ham 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sascha trads

  Den vil min datter blive helt vild med hun ønsker sig en dukke i 3 års fødselsdagsgave her d. 7 november. Det vil være en super gave da nu vi venter på lillbrors ankomst termin imorgen d. 30.10☺️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lene

  Nåhr, så fin 🙂 Mon ikke min søn, der skal være storebror i løbet af de næste par uger, ville synes, at den var fantastisk 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tine

  Uha den dukke er fin! Hjemme hos os er vores tvillingepiger lige begyndt at synes godt om dukker, og de har begge to en noget billigere version fra BR

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hanna

  Til min Felix på 2 år er der skrevet en Rubens barn dukke på ønskesedlen, og så vil han rigtig gerne have en dukkevogn. Jeg synes det er alletiders ide 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Len

  Vores dreng på snart 4 år ELSKER dukker, lyserødt og lege i sin lillesøster’s tøj. Vi har aldrig sagt nej til hans ønsker og støtter ham i det. Sagde vi nej, ville vi få en ulykkelig dreng!! Nu får vi dreng der hviler i sig selv og som har masser af empati og bliver en fantastisk far❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lene

  Jeg er meget enig med det du skriver!
  Vores dreng på snart 4 år ELSKER dukker, lyserødt og lege i sin lillesøster’s tøj. Vi har aldrig sagt nej til hans ønsker og støtter ham i det. Sagde vi nej, ville vi få en ulykkelig dreng!! Nu får vi dreng der hviler i sig selv og som har masser af empati og bliver en fantastisk far❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Eva Sørensen

  Åh de er altså SÅ fine! Her skelner vi ikke. Vi har to piger, og en dreng. Alle leger med hvad der passer dem. Jeg prædiker ihvertfald ikke! Viktoria som lige straks har fødselsdag, ville elske sådan en dukke <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maeyken

  Fantastisk! Selvfølgelig må drenge også lege med dukker! Min storebror og jeg legede ofte med dukker og biler sammen! jeg har to drenge og de er lige begyndt at kramme deres bamser, så jeg synes de skal have en dukke i julegave! Dukkesengen er købt -den er magen til deres egen seng
  Vi ville elske at vinde sådan en fin dukke ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lise

  Dukken skal være til min sø . Han skal snart være storebror og tænker dukken vil kunne give mange sjove lege og hyggetimer for ham. Han har faktisk ingen dukker el dukketing, men sjovt nok er det det han elsker at lege med når vi besøger hans to kusiner. Så tror den vil falde i meget god jord. Fint kønsindlæg – er meget enig 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helle hougaard

  Har en datter der ville elske at mor vandt denne fantastiske dukke hun er et rigtig dukke barn så det ville være dejligt at kunne overraske hende❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Janni

  Herhjemme har jeg aldrig rigtig kønsopdelt mine børn. Har en af hver køn. Fik min søn først og været alene med dem og derfor mig han så op til. Han satte spænder i sit hår og tog min mascara når jeg ik kigget. Børn gør hva de ser deres forældre gør 🙂 han ville osse ha en dukke som lille og det fik han. Da jeg fik lillesøster sagde han som 2 årig det var hans baby og insiterede på at hjælpe med alt især bleskift og jeg tror det at han har leget med dukker og deltaget i alt gør ham til en super far og voksen en dag. Han er snart 13 år og han har ikke taget skade af at lege med pige ting han er derimod en veludviklet lille fyr med masse næste kærlighed til andre mennesker og overhovedet ikke feminin på nogle områder. Da jeg var ung mor uden penge tog jeg imod al det arvet tøj jeg kunne og var osse ligeglad med hvad farve mine børn havde på bare de var rene 🙂 så min søn havde både lyserød og lyseblå. Og ingen betydning! Mine børn har altid delt værelse da vi bor småt men godt og de leger med hinandens ting. Ingen skade sket! 🙂 selvfølgelig er der forskel men man begynder faktisk først mærke det i puperteten.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • christina

  Selvfølgelig må drenge lege med dukker, og piger lege med biler. Min datter ville elske den vidunderlige dukke, hun og hendes fætter leger supergodt sammen, med dukker, og jeg ville elske, at strikke og hækle lækkert tøj til ham.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sarah Skytte

  Tak for en dejlig blog og et godt indlæg Det er rigtig ærgerligt hvis ting bliver gjort til et problem . Og jeg tænker at du har helt ret i at den fader nok havde haft stort gavn af selv at lege lidt med dukker som barn

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Inga Holt

  Den ville jeg elske at ha til mine børnebørn når de er på besøg. Ville være skønt at strikke til et lille dukkebarn igen.
  OBS! børnebørnene er fra 2 år til 11 år – i alt 10 stk :O) 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tanja

  Self må/skal drenge da lege med dukker – andet er da en gang fis
  Ville elske at vinde denne dukke til min dejlige niece❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tanja

  Har selv en pige, men kunne da aldrig finde på at forbyde en evt. dreng at lege med dukker, hvis det var dét, han havde lyst til:-)

  Min nevø og niece skulle have dukken, hvis jeg vandt<3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malene Norman Olsen

  Her en søn der elsker at lege med storesøsters dukker. Det er dog sjældent, at det vare ret længe, før søster kommer og siger “det er mine dukker. Drenge leger ikke med dukker!” Jeg tænker tit over, hvor hun har hørt det henne, tænker det kommer fra børnehaven, hvor de på hendes stue er 4 piger og 13 drenge.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cecilia

  Nej hvor er den dukke dog noget af det skønneste jeg har set
  Jeg har en rigtig dukkepige der nusser, putter, bærer , kører og mader dukkelise hver dag.
  Der er absolut intet legetøj der slår dukker, hun mister ret hurtigt interessen for alt andet. Det bedste hun ved er når hun kan logge storebror med til at lege skovtur med dukken. Det ville hun måske kunne med denne skønne sag, nu hvor de begge længe har ønsket sig en lillebror og vi desværre ikke skal have flere. Denne dejlige dukke minder da totalt om en lillebror de begge kan hygge sjg med,og så larmer den ik om natten

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Jeg synes bestemt ikke forældre skal bestemme hvilken typenlegetøj børn skal vælge. Min datter er båe til dukker (især nu med en lillesøster på 4 mdr) men hun er også til racerbiler, fjernstyrede biler, helikoptere, store geværer mv. Vi sad i forgårs og kiggede i et legetøjkatalog og SELVFØLGELIG må hun da ønske sig legetøj fra hele kataloget -uanset at det er delt op i en dreng afdeling og en pige afdeling! Men jeg har også kun piger – og har derfor aldrig overvejet hvad forældre til drenge siger til dem om dét de vælger at lege med. Herhjemme leger de drenge der kommer på besøg med alt mellem himmel og jord – også høje hæle, smykker og dukker. Dét ser jeg ikke noget unormalt i.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marlene Høj

  Selvfølgelig må drenge lege med dukker og piger med biler… Min dreng på 5 år har fået en gammel, aflagt taske fra min mor forrige år og han leger stadig med den. Og han har forstået konceptet med en dametaske – Det er utroligt, hvad der kan være i den taske! Og så elsker han legekøkkenet og legemad.
  Hans lillesøster på 4 år elsker ‘Minja Turtles’ og jeg ved allerede nu at hun får TNMT legetøj i julegave.
  Mine børn skal selv have lov til at finde ud af, hvad de vil lege med 🙂 De ved de bedst selv! Så længe det ikke er rigtige knive, økser mm.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Heidi

  Sån en dukke kunne jeg godt tænke mig og vinde til vores dreng på lidt over 3år som snart skal være storebror her om et par måneder den tror jeg han vil blive rigtig glad for..

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gudrun Enkegaard

  Hvor er det fedt at læse ned gennem kommentarerne og se at størstedelen af forældrene ønsker en dukke til deres SØN. Dejligt at vi får taget kønsrollerne op til debat. Super fedt indslag

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille

  Dejligt at se der også er andre der har det sådan. Min søn elsker rød. Alt skal være rødt og meget af hans tøj er rødt. For selvfølgelig skal det være det når det nu er det han holder mest af. Der er nogen af de andre unger der har spurgt hvorfor han altid har rød på og Elias siger: fordi rød er en sej farve. Og så er den ikke længere

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Annelise stenled.

  Min datter fylder 3 år her den 20 november, så det vil da være lækkert at give hende en ekstra fin gave. Hun elsker dukker.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Annelise stenled.

  Min datter fylder 3 år her den 20 november, så det vil da være lækkert at give hende en ekstra fin gave. Hun elsker dukker.
  Drenge må da gerne lege med dukker , ligesom piger leger med biler. Jeg har en venindes dreng, som elsker dukker og elsker st klæde sig ud.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Berit Hald

  Mit barnebarn Alexander bliver 4 år til februar og han vil elske den dejlige dukke.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Om at ha' en (næsten) 1 årig tumling