Idiotiske ting vi skal stoppe med at sige til fædre – Nanna Pretzmann
Forresten da også #7

Idiotiske ting vi skal stoppe med at sige til fædre

 

idiotiske ting vi siger til fædre

I kender det sikkert. I har forladt hjemme uden ynglet. Måske er i taget ude for at handle, drikke kaffe i fred eller *indsæt selv en passende uden-børn situation*. Her møder i en bekendt/fremmed/naboen eller hvem det måtte være, som selvfølgelig lige i forbi farten henkastede spørger hvor børnene er. De er hjemme med deres far, svarer man, uden at tænke nærmere over det. Straks får man blikket, blinket og grinet, som indikere at det er lidt af et sats. Måske efterfulgt af et “hold da op kan man godt klare tre børn”. Helt ærligt sidst havde jeg mest lyst til at dunke den frysepizza (ups) vognen indeholdt i hovedet på den ellers søde dame. I stedet smilede jeg bredt og grinede med.

Og så slog det mig — det skal simpelthen stoppe. Vi skal stoppe med at gøre fædre uduelige til at være forældre.

Jeg har oplevet lignende situationer massevis af gange, og det samme har min mand. F.eks. da min mand skulle være hjemme med ungerne, imens jeg fik en cocktail med min far og hans kæreste. Min far spurgte, nærmest bekymret, kan han nu godt klare det? Jeg er overbevist om at ingen havde skænket det en tanke, hvis det var den omvendte situation.

Eller gange, hvor der har været kraftige hentydninger til at far vist har klædt ynglet på, når sokkerne ikke matcher eller tøjet er krøllet. Newsflash det kunne ligeså godt være barnet selv eller moderen.

Den allerværste er om far “passer” eller er “babysitter”?

Nej for hulen. Han er børnenes far – ikke en babysitter. Han er en forældre. Præcis ligesom mig. Selvfølgelig kan han klare der. Han kan gøre tingene nøjagtig ligeså godt som mig. Det er muligvis ikke på samme måde, men det er lige så godt.

Måske har vi forskellige ting vi er bedst til, men det er ofte sådan at mænd og kvinder har forskellige kompetencer og forskellige evner at byde ind med og halleluja for det. Vi er ikke nødvendigvis enige om tingene, men igen er der jo ingen der siger, at min metode er den bedste metode.

Herhjemme leger far med ungerne, trøster når de slår sig, kommer plaster på knæet og han klarer også de hysteriske sammenbrud, som følger med, når man har 3 små damer i huset.

Han rydder op, laver mad og putter. Han børste tænder og opdager udslæt. Han bekymrer sig om børnene på lige fod som mig. Og han elsker dem præcis lige så højt som jeg gør. Det er jeg ikke et sekund i tvivl om.

Jeg ved at der findes massevis af elendige fædre, men der findes altså også elendige mødre.

Men helt ærligt, så synes jeg da, at fædre, som min mand, fortjener at være en del af forældrerollen også igennem det sprog vi bruger. Så nej min mand er ikke babysitter – han er far.

Når man tager et kig i diverse blade og reklamer, så er det jo egentlig også ret hurtigt at se hvor fokus ligger. Smilende mødre med babyer. Det er jo som regel også mødre, som bruges til at anbefale diverse babyprodukter. Ikke fædre. Men derfor behøver vi jo ikke at gøre fædrene til fedtmule lignende amatører. Jeg er sgu også selv lidt af en fedtmule engang imellem, men det er der jo ikke nogle der nævner hele tiden 😉

 

 

Inspiration hentet fra dette geniale Huff Post indlæg HER. Jeg kunne genkende situationen fra vores hverdag med det samme. Der er i øvrigt rigtig mange gode og sjove blog indlæg om moderskabet 🙂

10 kommentarer

 • Hørt! Lad os hylde de gode fædre i stedet 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karina

  Min datter har et helt specielt forhold til sin far, hendes fødsel endte i akut kejsersnit og jeg lå til opvågning i 4 timer efterfølgende og der var det ham, som havde den første hud til hud kontakt. Jeg ved ikke om det er det, som gør det, men det er så tydeligt at de har et helt specielt bånd og han er virkelig en fantastisk far <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det er også min mand, som har hilst på vores piger først (også kejsersnit) og han har også et fantastisk bånd til alle tre <3 Det er skønt at være vidne til!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Birgitte

  Fantastisk indlæg!! Jeg hader det også, jeg har set mange mødte der er mere elendige som forældre end fædre jeg har mødt. Min kæreste er selv af den fantastiske slags som din, han tar sig af alt på lige vilkår som jeg gør…. Okay, sygdom osv er mest mig, men pga hans job. Mine forældre har heldigvis aldrig leveret sådan manglende tillid til ham, min mor siger igen og igen at jeg ikk kunne ha fundet en bedre far til mine børn… Mistilliden kommer primært fra den ældre generation, især min oldemor, men jeg bærer over med hende, dengang var det jo kun kvinderne der tog sig af børnene og hun er tudsegamle og ude af stand til at indtage fornyelse. Men jeg hader stadig spørgsmålet, passer Michael børnene…. Nej, han tar sig af dem!!! For han er nemlig lige præcis ingen babysitter!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Vores børn er heldige at have så gode fædre og så må lidt anerkendelse for det også være på sin plads 🙂 Begge mine forældre (og deres nye samlevere) er meget glade for min mand, så jeg tror bestemt ikke min far mente det i en “ond mening”. Det var bare anderledes da vi voksede op. Min mor roser altid min mand til skyerne for hans deltagelse.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Helt enig i dine betragtninger. Jeg oplever det som en totalt forældet opfattelse af fædre. Jeg hører også tit det samme, men primært fra lidt ældre personer – eller folk uden børn 😉 I min omgangskreds er fædrene lige så meget på som mødrene, og sådan tror jeg egentlig det er for de fleste i vores generation. Heldigvis!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lene

  Hehehe – jeps hurra for gode fædre:-D Jeg havde en og er gift med en<3

  Jeg spørger nu også min mand, inden jeg tager hjemmefra uden børn (kort – jeg ammer), om han har mod på det. Simpelthen fordi at 9 ud af 10 gange foretrækker han, at jeg tager tumlingen med, hvis han skal have baby. Han har pt svært ved at overskue dem begge alene – det bliver han omvendt ikke nogen dårlig far af 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] / Vi starter HER – Et indlæg der slår et slag for os fædre, er lige til højrebenet. Jeg er sikker på at […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Annemone

  Her hjemme er vi ligestillede som forældre og. Den ene er ikke bedre end den anden. Måske bare forskellig, for mor og far har ikke nødvendig sammen vaner. Min mand er alene hjemme flere gangen om ugen grundet mine skiftende vagter og han klare det til UG kryds og slange

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Forresten da også #7