De forbandede kønskasser – Nanna Pretzmann
Min anden uge som hausfrau 

De forbandede kønskasser


De forbandede kønsroller ville jeg egentlig have skrevet. Indtil det gik op for mig at jeg i skrivende stund er hausfrau og altså passet som fod i hose på det traditionelle kønsrolle mønster. Måske bortset fra at jeg er lige lov rapkæftet og manden min nu altså ikke styre hjemmet med hård hånd. Det fungere nu sådan rimeligt  demokratisk i Pretzmann hjemmet. Men der er jo absolut heller intet i vejen med kønsroller, hvis man selv har det godt i rollen. Jeg har hundred procent selv valgt min meget traditionelle kønsrolle og den passer mig særdeles godt. Ja faktisk stortrives jeg.

Problemet opstår i det sekund, hvor rollerne trækkes ned over hovedet på nogen. Når rollerne eller kasserne om man vil bliver det rigtige. Når man blot skal passe ind i massen. Som i nok fornemmer er jeg kke vild med kasser, som man absolut skal tilpasse sig og passe ned i. Det medfører nemlig gerne at nogle falder udenfor og føler sig forkerte og tænk sig dette starter helt fra barnsben for nogle. Og ingen skal vokse op og føle sig forkerte over noget som køn og den forventning der ligger i at være på den ene eller det andet måde eller for den sags skyld om det er okay at tage kjole på eller ej.

Jamen hvad så hvis folk ser skævt, når Børge Junior render i pink tutu? Skal man ikke påvirke i den “rigtige” retning, så han stopper ballerina besættelsen og hellere vil ha’ en kæmpe gun at lege med?

I min oprik, så nej, nej og nej. Han skal have lov at udforske og prøve af. Jeg tror på, at det er enormt vigtigt at skabe rum, hvor man lader børnene udvikle sig og lader dem vide, at det er okay at være lige dem de er. Jeg synes vi skal støtte vores børn, deres selvværd og lade dem dyrke deres personlighed og ikke moderere den, så den passet bedre i køns kassen.

I min verden er der ikke drenge og pige legetøj. Jovist jeg bruger da selv betegnelsen engang imellem, men vi følger den nu overhovedet ikke i hjemmet. Vi har både traktorer og Barbie på lager. Betegnelsen drenge og pige tøj bruger vi nu nok oftest, men det er mest fordi jeg brokker mig over det manglende udvalg af blå og grøn i pigeafdelingerne rundt omkring. Det vil min ene trold nemlig gerne have, så vi må i drengeafdelingen for at finde det. Bevares det er jo også fuldstændigt ligegyldigt i hvilken afdeling at vi finder tøjet, så længe det er noget hun føler sig hjemme i. Det ville hun nemlig slet ikke gøre i en pink glimmer sag fra “pigeafdelingen”.

Blød nu op for de kønsroller, drop kasserne og lad børn (og voksne) være som de er fra. Kønnet sidder jo altså ikke kun mellem benene, men også mellem ørene. Det må være forfærdentlig at vokse op og føle sig forkert, fordi man absolut skulle proppes og holdes i en kasse, hvor man ej hørte hjemme.

Så i aftensshowet? SKønt med forældre med åbne sind synes jeg. Hvad synes du?

2 kommentarer

 • Kønskasserne er der! Det er blev endnu mere tydeligt for mig efter jeg har fået et barn (en pige).
  I disse tider tænker jeg meget over hvornår hun selv opdager at der er forskel på hende og drengene i vuggestuen. Lige nu er der det ikke, og det kan jeg rigtig godt lide.

  Jeg synes jeg er blevet mødt med mange forventninger til det at min datter er pige. Det bliver tit fremhævet, og det forstår jeg ikke rigtig. Indtil videre er hun nemlig mest af alt en tumling. Jeg har ævlet løs om det på min egen blog flere gange 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg forsøger virkelig at opdrage mine tøser i en retning, hvor det ikke er køn, som bestemmer interesser eller tøj, for det ærger mig at det “skal” være sådan 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Min anden uge som hausfrau