Hvor sover jeres børn? – Nanna Pretzmann
Ja, selvfølgelig kan vi gøre forskel!!

Hvor sover jeres børn?

  
Tvillingerne rykkede ud af vores soveværelse som cirka 8-10 mdr. Ind på fælles værelse. Fælles værelse havde de indtil for cirka 4-5 måneder siden, hvor der til sidst var så meget fest hver aften at vi valgte at rykke dem hver til sit. Lillesøster er halvandet og sover stadig i soveværelset. Det kom aldrig på tale at rykke hende, for hun sov jo så dårligt i mange måneder, at det bare ville give en masse rend om natten. 

For et par måneder siden begyndte den ene af de store at komme listende i løbet af natten. Stille og roligt blev det en fast ting. Hun blev utryg og havde behov for at have os tæt på, så det fik hun lov til. Pladsen var dog noget trang og hun sover pænt uroligt, så det var noget nær umuligt at få en nats søvn i selskab med trolden. For nogle uger siden forslog jeg at vi kunne tage hendes madras ud af hendes seng og ligge i vores soveværelse. Det i håb om en mere sammenhængende nattesøvn. Det tiltrak endnu en trold til soveværelset, så nu sover de begge på madrasser på gulvet. Men ved i hvad? Der er ro. De er trygge og glade og så er moderen det også. Faktisk føles det ganske naturligt og giver ro i maven, at have “styr på sin flok”. Det er vist en større kamel at sluge for faderen, men jeg har nu endnu ikke hørt om 16 årige, som stadig sover i smørhullet. Så mon ikke de rykker ud igen inden.

Hvor sover jeres børn? Samsovning, eget værelse? 

Havde jeg fået og vide for 4 år siden at jeg ville blive hjemmegående mor, som sover med hendes børn, så var jeg nok faldet om af grin. Sikke man kan forandre sig med moderrollen.

29 kommentarer

 • Tina

  Vores datter sover i vores seng, hun er 7 måneder og sov kun i sin egen seng (co-sleeper tremmeseng) i 3 uger eller deromkring. Hun vågende hele tiden og var meget utryg (sådan afkodede vi det i hvert fald:) så siden har hun sovet hos os og der kommer hun nok til noget tid endnu. Så kommer hun vel over i egen seng og til sidst på eget værelse, men det bliver på hendes vilkår. Og ja hvis nogen havde fortalt mig det, bare for 8 måneder siden havde jeg også skraldgrinet, men man har er standpunkt til man tager et nyt, er det ikke sådan?? 😜

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helene

  Junior havde vi ikke ret meget i sengen, og han har været på eget værelse fra ca 5 måneder. Lige omkring de 2 år havde han dog en periode med behov for at komme ind og sove i “mors seng“ (det var mig han sov med så, og så luffede faderen ud af pladshensyn.

  Lillesøster derimod har sovet langt de fleste nætter af sine 4 måneder i sengen hos mig. Min mands sukker og ser frem til at vippe hende over i en tremmeseng – jeg eeeeelsker at sove sammen med hende. Min sidste lille baby – jeg skal nyde det hele ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Herhjemme sover den mindste på 15 måneder stadig i soveværelset i egen seng. Han skal dog snart på eget værelse, inden de lille ny kommer til verden, da vi desværre ikke har så meget plads i soveværelset. Den store på knap 5 år ender stort set i smørhullet hver eneste nat. Han har også altid haft et stort tryghedsbehov, og jeg kunne aldrig drømme om at afvise ham. Hvis vi havde plads, så sov vi alle sammen i hver vores seng i soveværelset, for det giver nemlig RO. Jeg har faktisk indimellem overvejet at få lavet en specialseng, så vi kan sove i ‘lag’ og dermed være der alle sammen til trods for lidt plads 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det giver så meget ro, i hvert fald herhjemme også 🙂 Jeg så faktisk den vildeste samsover seng på Facebook en dag.. Det kunne være fedt!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Yep!

  Jeg bliver så glad når jeg læser dit indlæg, faktisk bliver jeg glad over at flere og flere mødre tør bryde tabuet om “sammen sovning” Hvad enten det er den helt permanente løsning med en ekstra boxmadras slået sammen med mor og fars. Eller madrasser på gulvet for en kortere el. længere periode. Her har en af os på skift sovet hos vores 3 årige på hans værelse i snart et år og den anden forældre i soveværelset samme med vores 1 årige. Grunden til vi har “delt” os er fordi den lille siden han var spæd har sovet rigtig dårligt og skreget meget, man gør meget som forældre for at få sin nattesøvn😊 Jeg har tænkt om de skulle have en junior køjeseng når den lille blev lidt ældre og så stå ved siden af vores, jeg har det præcis som dig, jeg synes det er enormt trygt og rart at have mine børn tæt på og de sover bedre og er mest trygge ved os. Vi mennesker er flokdyr og hvis mine børn giver udtryk for de er mest trygge ved os så kunne jeg aldrig finde på at skubbe dem fra mig. For mig er det helt naturligt, med fare for at få skudt i skoene at jeg har “moderbindings-problemer”😄 Det har jeg bestemt ikke… Man ved nu en gang som mor/-forældre hvad der er bedst for ens børn/familie og en selv😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helt og aldeles enig.. Her fungere det bare så godt og jeg må sige, at jeg er en smule overrasket over hvor mange som skriver (her og Facebook), at de også har ungerne i soveværelset.. Troede faktisk vi var lidt alene om det..

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cæcilie

  Vores piger på 3,5 og 4 år sover på samme værelse. De elsker det. De sover ikke hos os, fordi ingen af os får sovet og vi vil også gerne have mor/far tid i sengen, ha ha

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Heidi

  Vi har taget konsekvensen af flere års natterenderi og købt en ekstra boksmadras og stillet op ved siden af vores dobbeltseng i soveværelset. Så nu sover hele familien samlet – og aldrig har nattesøvnen været bedre! Vores to drenge på 6 og 3 sover åbenbart bedst, når de har mor og far inden for rækkevidde, og så må det være sådan for en tid. Fordomme møder vi nok af, når folk hører om vores samsovning, men dem om det – det fungerer allerbedst for os på denne måde, og det må være det vigtigste. Jeg ville blot ønske, at vi havde gjort det noget før, i stedet for at kæmpe så hårdt med at få drengene til at sove godt på deres egne værelse.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stine

  Vores dater på halvandet sover i smørhullet . Det havde jeg heller ikke troede of nu overvejer jeg sgu wndda at blive hjemmegående skulle vi være så heldige ar der senere kommer flere børn. Sådan kan livet overraske en.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lene

  Her sover sønnike på 4 år i vores seng. Efter 2 små flytninger er det blevet sådan – og vi nyder det alle 3!! Lillesøster på 1,5 år sover bedst i sin egen seng.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ofte puttes de i egen seng og deres værelse, som blot er i en forlængelse af soveværelset. Om natten kommer min 1 ind, gerne flere. Vores seng er 2,7 m bred. Kan anbefales☺

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Heidi

  Mine børn på 3 og 5 år bliver puttet i vores seng og de nyder det, når vi går i seng bærer vi dem ind i deres egne senge og der går et par timer og så kommer de igen trippende😍😊😉 Det er hyggeligt at sove sammen og vores børn bliver kun båret ind i deres egne senge fordi jeg har lidt svært ved at falde i søvn med deres snorken😜😊 Men når jeg først sover gør det intet❤

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Vildt i kan løfte dem imens de sover.. Det er umuligt med vores, så vågner de med det samme 🙂 Men det lyder til at være en rigtig god løsning i har 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Her sover begge drenge på eget værelse. Storebror på 2 år og ti måneder kan slet ikke finde ro i vores seng. Hvis han vågner om natten kommer han ind og henter os og vi skal så sidde ved siden af ham eller ligge på en madras på gulvet. Lillebror på 7 måneder bliver ofte henret ind i dobbeltsengen i de tidlige morgentimer og finde ro og hvis moren er heldig sover han også lidt videre.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Min dreng har sovet i sin egen seng og på sit eget værelse fra han var 4 måneder, vi vækkede hinanden hele tiden og ingen af os fik noget sammenhængende nattesøvn.
  Min dreng bliver 5 år snart og indtil for et år siden har han sovet i sin egen seng hver nat. Men så begyndte han os som din pige og komme ind i løbet af natten også blev det os hver dag han gjorte det og han har fået lov til det siden og nu sover han inde ved mig hele natten og det er tryghed for os begge og det er fantastisk at være tæt på ham ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lise

  Min søn på 4 1/2 og min datter på 3 sover på eget værelse. Det er nok en lille skræk jeg har da min lillebror var 13 1/2 før han rykkede ud af mine forældres soveværelse, men de sover fint hele natten uden at komme rendende min datter på 10 mdr sover stadig sammen med os 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Vores børn har sovet i vores seng indtil de var omkring 6 mdr, herefter er de blevet puttet i egen seng men hentet ind til os hvis de vågnede. Idag er den ældste 4 år, og hun kommer stort set ind til os hver nat, nogle gange bliver hun også puttet i vores seng hvis hun har behov. Normalt puttes hun dog i sin egen seng, men jeg ligger hos hende til hun sover. Lillebror sov

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Vores børn har sovet i vores seng indtil de var omkring 6 mdr, herefter er de blevet puttet i egen seng men hentet ind til os hvis de vågnede. Idag er den ældste 4 år, og hun kommer stort set ind til os hver nat, nogle gange bliver hun også puttet i vores seng hvis hun har behov. Normalt puttes hun dog i sin egen seng, men jeg ligger hos hende til hun sover. Lillebror sover hele natten uden at vågne, men får han behov kommer han også ind til os 😊 Til sommer kommer der dog en lille ny, så kan vi nok blive nødt til at smide et par madrasser på gulvet.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Det lyder da ret skønt med samsovning. Bare af nysgerrighed, jer der samsover med jeres børn, sov de på eget værelse mens de kunne risikere at falde ned eller hvordan har i tacklet den risiko? Har selv en vild baby på 7 mdr og jeg kan slet ikke se hvordan jeg skulle kunne forhindre han i at krybe ud over kanten om natten. Han sov i bedsidecrib de første 5 mdr men kom på eget værelse da han blev ‘mobil’.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Vores den mindste sover i egen seng (det meste af tiden) ved siden af vores 🙂 Når hun har sovet imellem os har vi ikke oplevet hun er faldet ud 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Betinna

  Vi samsover også, den store er begyndt igen efter lillebror kom og vi elsker det 😍

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ja, selvfølgelig kan vi gøre forskel!!