Tvillinger: Kan vi gøre forskel? – Nanna Pretzmann
6 mærkelige facts om mig

Tvillinger: Kan vi gøre forskel?

  
Som jeg har skrevet ved hver given lejlighed, så er vores tvillinger nok nogle af de mest forskellige jeg til dato har mødt. De er som dag og nat og ligner hverken hinanden af udseende eller sind. Man skulle tro at de 8 måneder de delte opholdsadresse i moderens vom ville vise sig på den ene eller anden måde. Det gør det ikke. Og det har jeg egentlig indtil dato altid set som værende helt og adeles til deres fordel og udelukkende positivt, da de aldrig er bare “tvillingerne” eller har problemer med at andre ikke kan kende forskel. Ingen er i tvivl med de to. De er hver deres person. 

Men lige pt slås vi lidt med en beslutning herhjemme. Altså ikke i den fysiske forstand, hvor den med det vildeste kvælergreb vinder, men nærmere på den hovedbrydende måde. Sådan jeg får grå hår agtig måden faktisk.
Den ene elsker nemlig at gå i børnehave og den anden vil allerhelst være fri. Hun bryder sig ikke om det og bliver ked af det. Vi står vi jo i den heldige situation at BH jo slet ikke er en nødvendighed. Vi har dog valgt at beholde deres pladser, da jeg blev hjemmegående, da den ene netop er så glad for det og har gode legerelationer. Hun efterspørger selv at komme afsted, imens den anden kan vågne grædende om natten, fordi hun ikke vil afsted. Det knuser mit moderhjerte helt og aldeles, for sådan skal det jo ikke være. Hun har ikke behov for det sociale, opsøger det ikke og pædagogerne i BH mener da også hun er helt sin egen, god til at udtrykke sig og bare ikke har det behov. Endnu. For måske kommer det, måske kommer det ikke.

Her kommer det svære så. For tager vi en ud og lader den anden gå der? Jeg får dårlig samvittighed ved den blotte tanke. Både fordi det føles forkert at sende en afsted, for at hygge med den anden hjemme. Jeg ved dog godt det er tosset, for selvfølgelig skal hun ikke holdes tilbage i sin udvikling og relationer, som hun selv efterspørger, pga min samvittighed. Den må jeg pakke samme og gemme væk for hendes skyld, så hendes behov kan opfyldes. Det næste er så, at tager vi hende ud vil hendes søster fortsat kende alle, have relationer og den dag hun kommer tilbage (i BH eller skole, som ligger på stedet) vil hun måske være udenfor og have svært ved at komme med. Jeg frygter det vil påvirker deres indbyrdes relation.

Vi har talt om at prøve at finde en legegruppe til hende selv. Simpelthen fordi vi ikke tror, at hun magter alle de børn og ting at forholde sig til, som der er i en BH. Det er ligesom om hendes filter ikke kan sortere fra og hun bliver helt overstimuleret. Det resultere i en ret overgearet adfærd og at hun ofte bliver rigtig ked af det. Muligvis vil hun have glæde af en legegruppe. Ærlig er jeg nok også nervøs for at gøre hende en bjørnetjeneste ved at vi melder hende ud. At vi måske fratager hende noget på sigt. Men reaktionen er bare så tydelig. Når hun er hjemme er hun tryg, glad og den overgearede adfærd forsvinder. Måske er svaret slet ikke så svært. Slet ikke efter at have skrevet det hele ned. 

Har i mon nogle erfaringer jeg kan trække på? 

12 kommentarer

 • Mette

  Forstår godt din bekymring. Men jeg vil følge hjertet og have den ene pige hjemme <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sarah

  Jeg har ingen erfaringer! Men jeg tænker umiddelbart, at jeg ville holde den ene hjemme to – måske tre dage i ugen i en periode. Nu hvor du kan

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jannie L

  Vi har den tilgangsvinkel til vores tvillinger, at vil vi behandle dem lige godt, så skal vi ikke behandle dem ens.
  Så kig på dem som enkelte børn (ikke tvillinger) og tag beslutningen ud fra det i tror er bedst for det barn.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Margit

  I skal gøre det i føler er bedst for dem, og det ved i allerbedst 🙂 Er der nogle legestuer i nærheden?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille-Sofie

  Jeg tror det kommer, at hun bliver glad for det, min søn på 5 har gået i børnehave siden han var tre og de første 1,5 år var han ked af at være der og græd hver dag, han hev i mig skrigende når jeg gik, og moderen her havde den dårligste samvittighed. Nu vil han ikke undvære det og har en masse at lege med, men igen skal man jo følge sit hjerte, Malthe har aldrig haft lange dage og han har fået lov til at komme tidligt hjem hvis det var ønsket.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det lyder hårdt.. Halvandet år på den her måde ku’ hverken hende, jeg eller far holde til tror jeg. En pause til hun bliver ældre er vist løsningen for hende 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrine

  Nu har jeg ikke selv børn, men har tvillinger kusiner, de er også som nat og dag på mange punkter, men elskede begge institutionslivet. Dog var moderen selvstændig så nogle dage var tidligere end andre. Et andet spørgsmål (har ikke noget med opslaget at gøre) har dine børn altid gået i forskelligt tøj eller er der først i de senere år? Jeg syntes din datter skal blive hjemme med dig og at du skal prøve legegrupper, selvfølgelig skal hun ud at møde andre børn, men i er så heldige at “alt” kan gøres i deres tempo nu og det skal i da udnytte 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ja præcist – efter en god nats søvn synes jeg også løsningen er lige til højrebenet. Selvfølgelig skal hun være hjemme noget tid endnu 🙂
   Da de var babyer havde de ofte ens tøj på – det har de aldrig mere. Den ene elsker blå/grøn og bukser. Den anden lilla/pink og kjole. Så det er kommet helt naturligt henad vejen at klæde dem forskelligt 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

6 mærkelige facts om mig