Hjemmelavet flødeost med hjemmebagt vallebrød

Efter at have lavet koldskåls cheesecake i løbet af ugen havde jeg 1/2 liter kærnemælk i overskud, som jeg ikke helt vidste hvad skulle bruges til. Jeg kom dog hurtigst i tanke om at have læst, at man kan lave sit eget flødeost, så det satte jeg mig for at prøve. Når man laver ost, så er der valle i overskud og da jeg ikke synes det skulle gå til spilde, så lavede jeg selvfølgelig vallebrød. Det blev ganske godt. Jeg lavede osten og dermed brødet fra morgen og lod det koldhæve i køleskabet indtil eftermiddag. I stedet kan der tilsættes lidt mere gær og lad hæve på køkkenbordet.
Flødeosten smager også fantastisk på et stykket hjemmebagt knækbrød. Find opskriften HER.
Opskrift på flødeost
1/2 liter kærnemælk
Cirka 2-3 spsk fløde
Eventuelt hvidløg og purløg
Kærnemælken kommes i en gryde og varmes forsigtigt op indtil den skiller (en oste del og en valle del). Rør ikke i den.
Tag et klæde og læg over en si og sæt på en skål. Hæld den skilte kærnemælk i sien og lad den dryppe af i nogle timer.
Når væsken er dryppet fra røres lidt fløde i, for at gøre osten cremet.
Jeg kom presset hvidløg og frisk purløg i.
Opskrift på Vallebrød
12 stykker
1/4 pakke gær
4 dl valle
2 spsk sirup
2 tsk salt
100 græskarkerner
1 dl rugmel
3 dl durum mel
Cirka 6 dl hvedemel
Rør gæren ud i vallen. Tilsæt salt, sirup og græskarkerner, rugmel og durum mel. Til sidst tilsættes hvedemel. Ælt dejen godt igennem. Jeg lod dejen koldhæve i køleskabet i cirka 6 timer. Alternativt kan der tilsættes lidt mere gær og hæves kortere tid på køkkenbordet.
Efter hævning væltede jeg dejen ud på et meldryssetbordet. Trak den ud i en firkant og trykkede den flad og dryssede med durum mel. Skar i 12 stykker, kom på en bageplade og lod hæve i cirka en time.
Bages ved 220 grader i cirka 12 minutter.
Find også opskrift på // One pot pasta – aftensmad på 10 min // Grydebrød // Madpakke muffins af rester // Hjemmelavet koldskål med hjemmebagte kammerjunker // Toffifee cheesecake // Hjemmelavet knækbrød //

Hvad er valle?