Hjemmelavet flødeost med hjemmebagt vallebrød – Nanna Pretzmann
Min uge som hausfrau #8

Hjemmelavet flødeost med hjemmebagt vallebrød

hjemmelavet flødeost med hjemmebagt vallebrød

 

Efter at have lavet koldskåls cheesecake i løbet af ugen havde jeg 1/2 liter kærnemælk i overskud, som jeg ikke helt vidste hvad skulle bruges til. Jeg kom dog hurtigst i tanke om at have læst, at man kan lave sit eget flødeost, så det satte jeg mig for at prøve. Når man laver ost, så er der valle i overskud og da jeg ikke synes det skulle gå til spilde, så lavede jeg selvfølgelig vallebrød. Det blev ganske godt. Jeg lavede osten og dermed brødet fra morgen og lod det koldhæve i køleskabet indtil eftermiddag. I stedet kan der tilsættes lidt mere gær og lad hæve på køkkenbordet.

Flødeosten smager også fantastisk på et stykket hjemmebagt knækbrød. Find opskriften HER.

 

Opskrift på flødeost

1/2 liter kærnemælk

Cirka 2-3 spsk fløde

Eventuelt hvidløg og purløg

 

Kærnemælken kommes i en gryde og varmes forsigtigt op indtil den skiller (en oste del og en valle del). Rør ikke i den.

SAM_2772

Tag et klæde og læg over en si og sæt på en skål. Hæld den skilte kærnemælk i sien og lad den dryppe af i nogle timer.

SAM_2773

Når væsken er dryppet fra røres lidt fløde i, for at gøre osten cremet.

Jeg kom presset hvidløg og frisk purløg i.

flødeost opskrift

hjemmelavet flødeost på hjemmelavet knækbrød

Opskrift på Vallebrød

12 stykker

 

1/4 pakke gær

4 dl valle

2 spsk sirup

2 tsk salt

100 græskarkerner

1 dl rugmel

3 dl durum mel

Cirka 6 dl hvedemel

 

Rør gæren ud i vallen. Tilsæt salt, sirup og græskarkerner, rugmel og durum mel. Til sidst tilsættes hvedemel. Ælt dejen godt igennem. Jeg lod dejen koldhæve i køleskabet i cirka 6 timer. Alternativt kan der tilsættes lidt mere gær og hæves kortere tid på køkkenbordet.

Efter hævning væltede jeg dejen ud på et meldryssetbordet. Trak den ud i en firkant og trykkede den flad og dryssede med durum mel. Skar i 12 stykker, kom på en bageplade og lod hæve i cirka en time.

Bages ved 220 grader i cirka 12 minutter.

SAM_2783 SAM_2784

vallebrød

Find også opskrift på // One pot pasta – aftensmad på 10 min // Grydebrød // Madpakke muffins af rester // Hjemmelavet koldskål med hjemmebagte kammerjunker // Toffifee cheesecake // Hjemmelavet knækbrød //

5 kommentarer

 • Frustrating Jacobsen

  Hvad er valle?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Susanne

  Jeg har lavet denne dejlige smøreost nogle gange og den første gang gik det super.
  Men de sidste par gange er resultatet blevet meget grynet… Jeg mistænker at jeg måske varmer kærnemælken for hurtigt eller for meget.
  Har du nogen tanker om dette???
  Tak for god inspiration 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Hej Susanne
  Jeg ved at osten kan blive grynet hvis man rør i den mens man varmer den op… måske er det der din “fejl” ligger?

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Min uge som hausfrau #8