Høns i haven – Nanna Pretzmann
Min uge som hausfrau #6

Høns i haven

img_7287.jpg

Vores lille dværg silkehøne Gurli

Som jeg skrev i går, så har vi endelig fået høns i haven igen. Hønsegården blev bygget med det vuns, da jeg fortalte manden min hvad vi lige præcis giver for øko æg, når vi handler.. Haha det økonomiske aspekt har altid en god indvirkning hos ham. I hvert fald synes fokus ret hurtigt at falde på, at blive selvforsynende på æg.

Men ret skal være ret og vi har savnet at have høns. Sådan rigtig savnet. Vi synes simpelthen, at det emmer af hygge at lytte til hønsene, som boltre sig i haven. Og hvem synes ikke også, at det er fantastisk at hente friske æg direkte hos producenten.

 

BYG SELV ELLER KØB HØNSEHUS

Vi har været så heldige, at der tidligere har været høns i vores skur (inden vi overtog huset). Der var nemlig stadig redekasser, siddepind osv. Det hele skulle blot have en lille update og så skulle en hønsegård bygges. Selve skuret var facaden noget medtaget på, men det fiksede vi faktisk med pallerammer. Ganske gratis. Ovenpå har vi lagt en plade, så hønsene ikke får træk. Dem købte vi på tilbud. Selve hønsegården består af stolper, hegn og en låge. Alt sammen noget vi havde i overskud fra andre projekter. Så selve projekt hønsegård har ikke kostet mange kroner. Alt man skal bruge kan i øvrigt bestilles HER og få leveret lige til døren. Lettere bliver det ikke. Nogle har i øvrigt også bare hønsene til at gå frit i haven. Vores have er også lukket, så muligheden, for at de kan komme udforeligger, men vi foretrækker også at kunne holde dem inde, når haven er fyldt med børn og familiens hunde.

Det er selvfølgelig også muligt at købe sig til et færdigt hønsehus. Jeg må indrømme, at jeg synes prisen kan være en smule hamper i forhold til den kvalitet man får. Så har du hænderne skruet rigtigt på, så byg noget selv. Se eksempler på færdig købte huse HER.

 

BRUG KØKKEN ELLER HAVEAFFFALD SOM FODER

Kartoffelskræller, en rest spaghetti eller noget helt tredje. Vores høns elsker det. En tot græs eller skvadderkål kan også sætte hønsegården i gang. Høns spiser nærmest alt og derfor kan man snildt bruge sit køkken- og haveaffald som foder. Ja faktisk bytter man det jo egentligt til frisklagte æg. Det er virkelig win/win. Ellers fodre vi med økologisk hønsefoder købt hos Land & Fritid.

SAM_2606

SAM_2605

MEN HVAD HVIS JEG BOR I BYEN?

Fortvivl ej. Vi bor også i byen, men det behøver ikke at være en hindring. Faktisk er det tilladt at have op til 30 høns, hvis ikke du bor i en grundejerforening elleren kommune med andre regler eller forbud. Men ring på kommunen og spørg, så er du sikker. Endvidere er der også regler om hvor tæt hønsegården må være på skel osv.

Vi har valgt ikke at have en hane. Hønsene fungere fint uden og vi tænker, at naboerne vil sætte pris på ikke at blive vækket klokken bæ hver morgen.

SAM_2600

HØNSERACER – SAMT BØRN OG HØNS

Vores store piger er nu knap 4 – den mindste halvandet – og de har været med inde over det hele. Både at bygge hønsegården og at hente samt vælge høns. De synes det er helt fantastisk og er meget spændte på om der mon nu er æg hver morgen. De får lov at være med i det omfang, hvor de synes det er sjovt. Vi har en lille dværg silkehøne, som er ret tam. Det er et hit hos ungerne, fordi de kan sidde med hende. Hun er meget stille og rolig af natur og altså ret ideel til børn.

Isa Brown er vanvittigt gode æggelæggere og derfor har vi også noget stykker af dem. De er dog ikke hånd tamme overhovedet, men vi ved af tidligere erfaring at de kan blive det.

På sigt kunne det være sjovt at få f.eks. Grønlægger, som lægger grønne æg. I Thailand var der ofte lyserøde æg på markederne og pigerne synes det var hyle skægt. Det er dog aldrig lykkedes mig at finde ud af hvilken høne, som lægger dem?!

6 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Min uge som hausfrau #6