Mandag..

Børneeksem (Atopisk eksem) – del gerne din erfaring

Sponsoreret

hazycam

Som hos enhver anden børnefamilie har vi selvfølgelig haft huset fuldt af diverse sygdomme. Oftest de ganske almindelige, som en omgang snot, feber og skoldkopper, men vi har også været i en helt anden boldgade med børneeksem, som har bragt lidt mere frustration med sig. Fælles for overnævnte er at de har givet os en mere eller mindre fast gang på det lokale apotek, hvor de heldigvis er super søde, professionelle og klar til at rådgive om den bedst mulige behandling.

Jeg har længe haft på fornemmelsen at børneeksem er et problem hos rigtig mange andre børnefamilier end os og da jeg satte mig lidt ind i sagen kunne jeg se at hele 20% af børn, som fødes i Danmark, udvikler børneeksem. I 1960’erne var det kun tre procent, så det må siges at være stigende. Faktisk ret drastisk endda. Og man kan jo undre sig lidt over hvad stigningen skyldes?! Men med de høje tal tænkte jeg, at der med garanti er nogle af jer, som også har børn med børneeksem og som måske kunne bruge vores erfaringer? Ligesom i meget gerne må dele jeres erfaring og tips i kommentarfeltet?! Det er med at hjælpe hinanden, hvor man kan.

I vores lille familie er det heldigvis kun et barn, Celina, som har døjet med børneeksem. Nu skriver jeg “har”, for faktisk har vi haft en lang perioden uden nogen eksem og jeg krydser lidt fingre for at hun simpelthen er vokset fra det. Man har vel lov at håbe 😉 Selvom både jeg har haft nældefeber og børnenes far høfeber, som egentlig øger risikoen for arvelig belastning.

hazycam

Jeg mener det begyndte, da hun var lidt over et år gammel. I hvert fald før hun kunne tale og før det var muligt at forklare hende hvorfor det kløede. Hun var især plaget i knæhaser, ved albuerne og på ryggen. Ryggen så i perioder forfærdentlig ud en stor del af tiden. Hos lægen fik vi recept på hormoncreme, men jeg må ærligt indrømme at jeg havde det dårligt med at snøre hende ind i det. Jovist det hjalp hende jo, men dem af jer der følger med herinde, ved også at jeg altså er lidt af en øko speltmor. Derfor læste jeg meget på nettet og fandt blandt andet brugbare råd på Apotekets sygdomsleksikon. F.eks. er det godt at bade i lunkent vand med lidt babyolie. Hun har også altid været et varmt barn, og varme får eksemen til at klø, så derfor forsøgte vi også at putte i et køligt rum. Vi brugte nattøj i en blanding af uld og bomuld, som var blød for huden, men samtidig gav en god konstant temperatur. Men vi manglede stadig en måde, at slippe af med hormoncremem på, for børneeksemen forsvandt ingenlunde. En dag delte jeg min bekymring omkring hormomcreme på apoteket. Her fik jeg den bedste anbefaling der nogensinde er hændt os omkring børneeksem. En fed creme, som burde gøre brugen af hormoncremerne overflødigt og cremen levede op til hvert et ord apotekeren havde sagt. Cremen kunne på egen hånd holde børneeksemen nede, hvis blot vi huskede at smøre hende morgen og aften.

hazycam

Nu er Celina 4 år og i et par måneder har der ingen eksem været. Jeg tør næsten ikke tro på det endnu, men måske er det faktisk væk for bestandigt.

Hvad er jeres erfaring med børneeksem? Og del endelig gode råd?

 

Hos Apoteket kan i læse gode tips og råd.

31 kommentarer

 • Mine piger har også haft lidt småproblemer med eksem, som kommer til udtryk her i den kolde tid vi er i lige nu. Vi forsøger at holde lidt igen med badene og når de er i bad, så er det med olie i vandet (kokosolie eller lignende). Jeg smører dem med fed creme og supplerer med den helt milde hormoncreme. Erfaringsmæssigt ved jeg,at det forsvinder øjeblikkeligt hvis vi smutter en tur til sol og saltvand, så det kunne jo være skønt om man kunne få det på recept 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gud hvorfor har jeg slet ikke tænkt på kokosolie.. Det er jo lidt af et mirakelmiddel 😀
   Hehe og slet ikke tosset, hvis sådan en tur kom på recept.. 😛

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Merete

  Vores søn på halvanden bøvler med det, det er især slemt når det er koldt udenfor og når han er syg. Det er som om et angrebent immunforsvar gør det værre (det er altså bare min hjemmebryggede teori).
  Vi bruger Avene XeraCalm Balm og badeolie, i sommers brugte vi den lidt mindre fede XeraCalm cream. Det hjælper godt, og han har ikke haft sår siden vi begyndte med de produkter. Derudover bader vi ham meget hurtigt hver/hver anden dag (det var rådet fra børneafdelingen, da sved og skidt kan skabe inflammation og altså sår), og så er uld absolut udelukket (desværre).
  Min kollegas pige havde i øvrigt mærket en markant forbedring efter de havde flyttet hendes seng fra en ydervæg til en indervæg, hvilket jo passer meget godt med at fugt indendørs skulle kunne forværre eksemen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Synes din hjemmebrygget teori giver god mening! Tror det er helt rigtigt.
   Mht fugten indendørs oplevede vi også at Cs eksem blev bedre efter vi flyttede til et hus med bedre indeklima. Iøvrigt gjorde begges hoste også.!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  Zoneterapi kan også være en løsning – det virkede på vores datter, som fik eksem da hun var 6 mdr gammel.
  Hun har ikke haft eksem siden.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Vi døjer også til tider med eksem på vores datter der er 2,5 år. Vi vil helst heller ikke bruge hormoncreme, men læste for et års tid siden om ren sheabutter. Og efter vi er begyndt at bruge det, kan eksemen holdes nede. Nu behøver vi ikke bruge det hver dag, men kun ved behov. Derudover bruger vi nogle gange at blande sheabutter cremen med lidt tea tree oil.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sheabutter – det har jeg noteret mig 🙂 Tea Tree olie er genialt. Siden jeg er begyndt at komme det i ungernes hår har der ikke været lus med hjem fra børnehaven 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Godt med tips til gode cremer 🙂
   Giver i mine ører også god mening med mælk. Eller jeg har i hvert fald hørt det før 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Rikke

   Rart at vide Tea tree også kan forebygge lus. Det er hermed skrevet bag øret 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Asli

   hvor har du købt sheabutter hen?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Asli

   hvor køber du Sheabutter hen?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sannie

  Vores den store har det og det var slemt da han var lille (er 11 år nu)
  Min mand døjer også og har gennem hudlægen fået anbefalet Marselisborg cremen, den er super god og til en overkommelig pris.
  Der ud over spiller indtaget af mælkeprodukter ind her hjemme, nu mindre mælk desto lettere er eksemen at styrte (holdes nede).
  Da vores søn var lille kunne jeg altid se på ham eksem en da eller to før han blev syg, da han krop så havde ekstra svært ved at holde det nede.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg vil anbefale zoneterapi og propolis creme evt blandet med gelly ( begge cremer er fra Forever Living/aloe vera)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malene

  Jeg havde det også som barn og det er desværre kommet igen efter jeg blev voksen.
  Varme har stor indvirkning. Udover det læste jeg for mange år siden, at frisk appelsin og friske tomater kan påvirke det. Og det gør det helt sikkert hos mig – selv 1 tomatskive kan få det til at gå i udbrud.
  Nødder og grønne grøntsager kan også påvirke det, men der er jeg heldigvis sluppet 😃

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Synes godtnok jeg har læst noget om jordbær på Apotekets hjemmeside, men selvfølgelig spiller kosten også ind. Det er så bare lidt et eksperiment at finde ud af hvad der sætter det i gang. Hvor hurtigt reagere din krop, hvis du spiser tomat?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katarina

  Godaften.
  Jeg er desværre så heldig at Jeg har to drenge der er ramt af eksem. Jeg kan hverken udtale eller stave til den diagnose vi har fået hos hudlægen. Men mine knægte har en kromoson fejl, i deres yderste hudlag. Son gør at de ikke opsubere fugt som os andre. Fx. Bliver de mere “tørre” af at komme i bad fx.
  Så badene her hjemme er minimeret så langt ned så det kan.
  Dog har jeg haft fundet et produkt, som jeg synes virker bedre i badet end baby olie. Det hedder babykres. Det er noget tykt pulver man blander i vandet i badekaret. Og så skal de sidde i 15-20 min. Efter et bad, smørre de ind i den fedeste crem 80% fugtigtjeds creme. Og smørre de 2-3 gange om dagen, så har jeg erfsret det kan holdes i skak. Hvis man ser anelser efter et kommende “udbrud” så bruger jeg homoncreme 1 dag. To til tre meget tynde lag, samtidig med en god gang fugtigheds creme, så er det væk igen 👍ellers har jeg prøvet en alovers crem på et tidspunkt. Uden parfume, parbena eller alkohol, den var FANTASTISK. men pludselig, var den ikke til at opdrive nogle steder uden parfume. Så den måtte vi droppe igen. ( men åbne sår og parfume så dur det ikke)
  den store knægt er 5 år og den mindste 1 år. De fik begge to eksem da de var ca 3 uger gamle.
  Den store dreng har 7-9-13 ikke har udslæt i næsten 1 år.! Dog har han stadig sin meget tørre hud. ( Lucas 5 år, var KUN ramt fra knæene og ned. Han havde aldrig i albuer, hænder, ryg eller lignende. Kun på sine ben.)
  Dog den mindste derimod, han er ramt overalt!! Fra top til tå, bogstavelig talt desværre. Så han sover iført bomuld tøj om natten, med LANGE tynder strømper på hænderne.
  Dog kan vi ikke finde noget som kan holde hans udbrud lidt i skak. Det kommer og går som det selv vil. Vi har prøvet alt efterhånden, både med den store og den lille. Men ham den lille gut, han er svær at holde i skak mere end 1 dag.

  Hans sengetøj bliver vasket hver 3 dag, grundet creme rester og blodpletter fra de sår han forvolder sig i nattens kløriger.

  ( Mor får Max 2,5 times søvn i træk,og Max 5 timer på hele natten.
  Da han vågner 3-4 gange om natten, netop fordi der klør!
  Nogle gode råd?!
  De modtages med kys hånd 💋🖑

  Kærlig hilsen
  Ny startet selvstændig og meget træt mor til 3 drenge.
  5, 3 og 1 år

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hold da op Katarine – i er virkelig hårdt ramt. Jeg håber du får nogle brugbare råd og en bedre nattesøvn snart <3 Har du været forbi Apotekts hjemmeside (linker nederst i indlægget) og så tænker jeg du måske kan få nogle tips på bloggens Facebookside. Der er i hvert fald mange, som har delt deres erfaringer 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Stine Thomsen

   Jeg har en søn på snart 3 år, der ligeledes er hårdt ramt. Vi har nu måtte tage en heftig kur med hormoncreme grad 3 og efter en måned er der ro. Han har gået i 9 mdr. med aktiv eksem, der svingede i styrke fra dag til dag.
   Jeg har nu fundet handsker i bambus, han faktisk har på hele tiden, da de giver ham ro, så han ikke kommer til at klø. Det er som om, at kontakten til handsken dæmper impulsen til at give sig at klø, både nat og dag. Nattesøvnen er markant forbedret. Jeg brugte også tynde strømper til natten, men det har vist sig, at ved at fingrene er adskilt, giver dem mindre varmeprovokation- og irritation. De kan købes på hardamshop.dk under “eksem”.
   Ellers er min erfaring desværre, at det afgørende i cremer er fedtindholdet, alt efter sæson og ikke så meget hvad de ellers måtte indeholde af mirakelmidler.
   Dog har jeg god effekt af Inotyol-salve med tjære, når der er åbne sår eller områder med ekstrem kløe. Det skal regnes som behandling med andet lægemiddel og må kun bruges i 14 dage ad gangen.Derudover bruger jeg cytelliumspray fra a-derma ved den mindste rødme ved halen fra bleen.
   Jeg venter svar på Fillagrintest, men er sikker på, den er positiv…
   Desuden er der ægge- og tomatallergi, samt astmatisk bronkitis.
   Det kræver for vores vedkommende, at jeg holder hans hud tør og ren (for især fødevarer), for at undgå opblussen i eksemet.
   Jeg håber, du kan bruge handske-tippet til noget. Det har ændret vores hverdag totalt. Og motorikken trives og udvikles alligevel.
   Obs: jeg vender dem på vrangen, så syningerne indeni ikke generer.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ditte

  Efter besøg hos hudlægen blev min holdning til hormoncreme en lidt anden. Havde det ligesom dig – at det ville jeg ikke Smøre min søn ind i. Hudlægen forklarede at “skaden” ved ikke at behandle eller ikke behandle tilstrækkeligt var værre, end det at bruge hormoncremen. Når det er rigtig slemt herhjemme Så behandler vi hormoncreme, men vi kan faktisk holde det meget nede ved (helst dagligt) at bade ham i aderma exomega emolumentet cleansing Oil (det har de også på apoteket) – og en god fed (men ikke alt alt for fed – det kan hans hud nemlig heller ikke rigtig med) creme. Vi bruger både en fra neutral og en fra aderma (som passer til vaske olien).

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det er faktisk en rigtig god pointe. Havde slet ikke tænkt det sådan med hormoncreme! Men selvfølgelig skal man ikke gøre skaden værre!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Dorte

  Min mindste søn på nu 4 pr er også ramt af børneeksem. Vi smører til tider med hormoncremen når det er værst og ellers har Duolac Derma Plus virkelig gjort en forandring. Det er mælkesyrer bakterier i pulverform som ham får hver morgen. Vi havde kørt med det Duolacen i en lang periode hvor der virkelig var en positiv effekt. Vi prøvede så at stoppe med Duolacen for at se om det var nødvendigt at fortsætte. Få dage efter slog han helt ud igen, så nan må sige det er effektivt – til vores barn ihvertfald. Vi smører også indimellem med hybenkerneolie og Aderma cremen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Dejligt i har fundet en kombination der virker. Mælkesyrebskterier og hybenkerneolie er nyt for mig.. tak for tipsene 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Agathe

  Fantastisk indlæg Nanna!! Børneeksem er for os helt nyt herhjemme, og vi mangler virkelig viden om det, så dit indlæg kom som sendt fra himlen 🙂 Vores ældste datter på 3 år har aldrig døjet med der, men lillesøster på 7 mdr., har været plaget siden hun var 2-3 mdr. gammel, og det bliver kun værre. Vi forsøger os med fed creme, men det hjælper ikke rigtigt desværre.
  Hvilken creme er det du kan anbefale?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg har haft atopisk eksem, siden jeg var nyfødt – og jeg har det desværre stadig i en alder af 63. Jeg har netop udgivet en e-bog om livet med eksem.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anette

  Hej Katarina
  Tror jeg kan hjælpe dig. Min historie er for lang til at dele her. Men hvis du stadig søger råd så send mig en mail.”Mail slettet ” min eksem er helt væk nu. Jeg har fået et normalt liv. 😊 det er helt fantastisk.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line-Marie

  Hejsa! Vores datter på 5 har børneeksem på benene fra knæet og ned. Store og små tørre plamager, der indimellem har lignet skæl og set rigtig træls ud. Vi har prøvet stort set alle cremer apoteket kunne anbefale, olier til badet mm. Læsø saltvandsgele hjalp umiddelbart, men sved som bare pokker. Hun har haft det siden nytår. I forgårs læste jeg om kæmpenatlysolie til børneeksem og da jeg faldt tilfældigt over en hørfrø- og kæmpenatlysolie fra Urtekram i Kvickly, så tænkte jeg, hvorfor ikke få det prøvet af? Og jeg har den vildeste optur over det. Jeg har kun smurt hende 3 gange indtil videre men det har aldrig været bedre end nu. Det virker rimeligt mirakuløst og hvis det fortsat bare virker, er det næsten for godt til at være sandt. Jeg tror virkelig at det er meget individuelt, hvad der virker, men ville bare lige dele det her, hvis det kan hjælpe andre.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anette

  Hej igen. Jeg har været til flere hudlæge, fået forskellige homoncremer, pillekurer,lysterepi . Intet hjalp. Kom i kontakt med en sydkoreansk urtecreme, helt uden bivirkninger, ingen tynd og lysfølsom hud. Et mirakel middel, efter en lille uge var alt eksem forsvundet. Kløen holdt op efter 20 min da jeg brugte cremen. Cremen skal komme helt fra Kina.Jeg har besluttet at sælge dette mirakel middel i Danmark. Jeg arbejder på en webshop, og er klar til at sælge, jeg har solgt en del nu og alle er begejstret.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Anette, tak for din kommentar. Jeg har slettet nederste del, da der gik lige rigeligt salgsannonce i den 😉 Reklame for egne shops ser jeg ikke gerne i mit kommentarfelt 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mandag..