Hjemmebagte hveder

Hveder-opskrift

Hveder-opskrift

Hveder-opskrift Stor-bededag-hveder

På torsdag, dagen før Stor Bededag, er det igen hvede tid. Jeg elsker hveder og jeg husker tydeligt traditionen helt tilbage i min barndom. Flækkede og ristede hveder, gerne med tandsmør og en skive ost. Mums. Den tradition synes jeg er så hyggelig og jeg vil gerne give den videre til mine egne piger. Så selvfølgelig kastede jeg mig over projekt hjemmebagte hveder. Slut resultatet blev enormt godt, hvis jeg selv skal sige det. Store, bløde og luftige boller med smag af kardemomme. Helt perfekte. Heldigvis var børnene enige og de boller jeg egentlig havde lagt i fryseren til på torsdag er allerede taget op og spist, så jeg må have gang i ovnen igen. Jeg skal alligevel have bagt flere af de rustikke stykker, som matcher perfekt med Nutella 😛

Opskrift på hjemmebagte hveder

16 styk

50 gram gær

4 dl lunken mælk

50 gram smeltet smør

2 æg

1 tsk salt

2 tsk rørsukker

3 tsk stødt kardemomme (kan undlades)

Cirka 12 dl hvedemel

Pensling: 1/2 æg (undlad at pensle med æg, hvis du gerne vil ha’ det matte hvede look)

 

Start med at røre gæren ud i det lune mælk. Tilsæt æg, salt, rørsukker, kardemomme og smør. Rør godt sammen og tilsæt melet lidt efter lidt indtil dejen har den rette konsistens. Drys lidt mel på bordet og ælt dejen godt igennem. Den skal ikke være for klistret, men heller for lidt end for meget mel.

Lad dejen hæve en times tid på køkkenbordet. Del dejen i 16 stykker og rul til boller. Sæt tæt på en bradepande, således at de vokser sammen, når de hæver og får den karakterisktiske form.


Følg også med på Instagram


Hjemmebagte-Hveder

Nedenstående kan undlades, og bollerne kan blot efterhæve 20 minutter på køkkenbordet, men metoden giver ekstra luftige boller.

Sæt bradepanden på øverste rille i oven. Kom et ildfastfad i bunden af ovnen og hæld et par liter kogende vand i fadet. Luk ovnen og lad bollerne hæve i dampen i 15-20 minutter. Tag herefter fadet med vandet og bagepladen med hveder ud og tænd ovnen på 200 grader (alm. ovn). Pensl med æg.

Når ovnen er varm skal hvederne bages i cirka 20 minutter til de er gyldne. (Vandet skal ikke bage med)

>> Følg også med på Pinterest << 

Hveder Hjemmebagte-hveder-opskrift

Find også opskrift på // Rustikke stykker // Rødbedeboller // Squashboller // Hindbærdrøm // Pizzamuffins // Spinat boller //

 

 

Follow:
Share:

16 Comments

  1. Camilla
    10. maj 2017 / 10:13 pm

    Hej Nanna.
    Jeg har lige prøvet og begive mig ud i din opskrift på hveder (de ser super lækre ud), men hvad skal ovnen stå på når de skal efterhæve (hvis man vælger den metode for ekstra luft)?

    • 11. maj 2017 / 5:59 am

      Den skal blot være slukket og lukket, således bollerne står over dampen fra faddet du hælder kogende vand i 🙂 Den tændes, når bollerne tages ud (vandet skal også ud). Og når ovnen er varm sættes hvederne (uden vand) ind og bages.

  2. Caroline
    11. maj 2017 / 2:43 pm

    KAn man godt have 2 plader boller inde ad gangen? For skal bage dobbelt portion så der kommer en del plader 🙂

    • 11. maj 2017 / 9:27 pm

      Jeg har ikke forsøgt, men tror ikke det er et problem 🙂

  3. Jette
    11. maj 2017 / 7:17 pm

    Hej Nanna
    Har lige bagt hvederne og de blev al for kompakte.
    Er 16 dl mel mon en tastefejl? 16 dl hvedeme (mål uden top) vejede 1092 gram, og jeg kom ikke de sidste 250 gram i, men det var alligevel al for meget mel. Hvederne dufter fantastiske, men luftige er de desværre ikke blevet. Glæder mig alligevel til st smage dem.

    • 11. maj 2017 / 9:50 pm

      Jeg har lige rettet i opskriften, men som der hele tiden har stået så kom melet i lidt efter lidt. Dejen skal ikke være klistret, men hellere for lidt mel end for meget 🙂

  4. Jette
    11. maj 2017 / 9:35 pm

    Hej Nanna
    Hvorfor har du slettet min kommentar?
    Den var da ikke grim på nogen måde…
    Mvh
    Jette

    • 11. maj 2017 / 9:51 pm

      Hej Jette. Det var en fejl. Fumlefingre på mobilen, da jeg forsøgte at besvare kommentarer. Den er tilbage igen 😉

  5. Camilla Schrøder
    14. maj 2019 / 8:35 pm

    Er de gode dagen efter? Vi skal på mini ferie så ville bare dem imorgen og tage dem med?

    • 14. maj 2019 / 9:07 pm

      De er altid bedst første dag, synes jeg. Sådan er det jo med meget bagværk☺️ Men tænker, at det går fint an.

    • Pia
      8. september 2019 / 9:25 pm

      De kan spises 2-3 dage efter og er stadig gode.. De skal bare lige en lille tur på brødristeren.. Altså det er noget af det lækreste bagværk jeg har bagt..😋

      • 15. september 2019 / 7:18 pm

        Hejsa Camilla,

        Det er jeg så glad for at høre 🙂

        KH Nanna

  6. Pia
    15. maj 2019 / 9:31 pm

    Uden tvivl de lækreste hveder jeg har smagt..😋 Har prøvet at bage dem 3 gange nu, og alle 3 gange er de blevet svampede og bløde og meget meget gode..😋

  7. Frida
    3. maj 2023 / 6:26 pm

    Mums, de smager virkelig godt. Har fået bagt dem idag. De hævede så fint i ovnen med”vandbadef” før de blev bagt. Tak for opskriften 🙂

    • 21. maj 2023 / 11:24 am

      Skønt at høre Frida – tak for tilbagemeldingen 🙂

Leave a Reply


Looking for Something?