Vi flytter fra Danmark – Nanna Pretzmann
Fredagskagen: De bedste donuts er de hjemmelavede

Vi flytter fra Danmark


På den seneste har jeg vist teaset lige lovligt for en stor nyhed. En som jeg, har været ved at revne af spænding for at dele. Men vi var bare ikke helt klar til at dele og således endte jeg med at være lidt af en narremis. Lidt for længe. Men det kan jo ske for selv den bedste.
Men altså here we goes, for nu er det fortalt til de nærmeste, en lejlighed er fundet og så mangler vi cirka 1000 andre ting, men pyt skidt nu være med det.
For fra 15 august vinker vi adios. Ikke til lige rundt om hjørnet, for vi flytter freaking faktisk fra Danmark. Væk fra vores vante og trygge rammer og ud i verden på nye eventyr og vi glæder os simpelthen vanvittigt meget. Vi rejser ikke over på den anden side af jorden, men har valgt at starte eventyret i Vilnius i Litauen. Mystisk sted, tænker du sikkert? Let’s be honest. Det havde jeg helt sikkert tænkt. Men det bliver Vilnius, dels fordi min fader bor der og dels fordi det var der vi tilfældigvis fik mulighed for arbejde og tjene klejner til at ernære os for. Det var en mulighed vi ikke følte, at vi kunne sige takke nej til.
Som i ved, så har det længe trukket i os, at prøve at gøre tingene lidt anderledes end vi gør nu. Måske endda lidt anderledes end gennemsnittet. Vi ville gerne have tid til mere nærvær i hverdagen og mere tid til hinanden. Egentlig bruger jeg jo allerede ret så meget tid med ungerne, pt er vi faktisk sammen 24/7, men sådan som vores hverdag hænger sammen nu, er det uden Dan den største del af tiden. Ved at flytte og med vores nye job får vi langt større mulighed for at være sammen allesammen i hverdagen. Mulighed for at planlægge vores egen tid og udvide vores horisont. Og det er fandme da fedt.
Vi starter ud med at undervise ungerne selv. Sikkert med hjælp til noget engelsk undervisning, så bavianerne kan lærer engelsk hurtigst muligt. Men deres alder taget i betragtning, tænker jeg, at de kommer til at suge det engelske til sig, som de gør med det meste andet pt. De er nogle små svampe og det gør unægteligt det hele en tand lettere.
I Vilnius findes der flere internationale skoler, som vi kan have i baghånden, men som udgangspunkt skal det næste år bruges sammen om nye oplevelser og læring på en anden måde end den traditionelle. Og her må jeg hellere lige understrege, at vi har meget sociale og velfungerende børn og at vi selvfølgelig også er bevidste om, at der er nogle behov, som skal dækkes der. Det er virkelig noget, som kan få Hr og Fru Jensen op ad stolen. Det med at hjemmeundervise og den sociale vinkel, og ærlig talt orker jeg ikke lige den diskussion igen i dag, hvis jeg kan blive fri 😉 Jeg synes den debat har tendens til at blive pænt snæversynet og at der sættes lighedstegn imellem hjemmepasning/undervisning og hulebotilstand. Så jeg kan med det samme afsløre, at vi ikke har tænkt os at flytte i en jordhule og skjule børnene for både solen og andre legekammerater 😉 Sådan lever vi ikke nu og kommer heller ikke til det.

Ja, nu tager jeg måske også sorgerne på forskud og er en smule i forsvarsposition – jeg er egentlig bare glad og vil så gerne bare nyde vores eventyr. Bekymringer og forhindringer har vi (og især mig) vendt og drejet til ukendelighed. Det bål behøver jeg slet ikke brænde til. Det klare jeg udemærket selv 😛 Jeg har besluttet, at taget et aktivt valg om, at fokusere på muligheder frem for begrænsninger. Ikke at det betyder, at jeg bare hiver skyklapperne frem fra gemmerne, men mere i den forstand at vi tager udfordringerne, som de kommer. For det ville være utopi, at tro, at der ikke kommer udfordringer. Vi tror bare, at den læring og de oplevelser vi får med i bagagen, alle fem, vil veje meget tungere.
Og da vi fik præcis de samme fordomme præsenteret, da vi valgte hjemmepasning fremfor institution, og vores børn alligevel er endt ganske fornuftigt ud og tilsyneladende fungerer socialt, så tillader jeg mig at beholde troen på, at vi ved hvad vi har gang i og at vi sammen nok skal klare skærene.

For os kan Vilnius være to ting. En trædesten til endnu et eventyr eller måske finder vi ud af, at vi har det bedst i Danmark. Men som planerne er nu, har vi ikke planlagt en hjemrejsedato. Vi rejser ud på nye eventyr og så tager vi ganske enkelt tingene som de kommer og vi glæder os simpelthen så meget til at tage hul på vores nye hverdag. Dan har kun et par ugers arbejde tilbage inden han stopper sit gamle arbejde og vi tager på sommerferie. Herefter har vi lige en tre uger hjemme i Danmark inden vi flytter. Den tænker vi skal bruges med den tætteste familie og venner.

PS kjolen på billedet er købt HER

23 kommentarer

 • Karen Lisbeth Jørgensen

  Det lyder fantastisk. Det kan kun blive godt for jer allesammen. Held og lykke med det 😊.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Øj hvor spændende! Hvor intet vover, intet vinder (:

  – A

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Asta

  Hvor fedt. lyder så dejligt. en tid man aldrig får igen.
  beholder i huset eller hvordan?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kæmpe tillykke, det lyder som en kanon mulighed for jer. Det er lidt samme drømme vi har, og glæder mig til at følge jeres eventyr 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Suzan

  Wauwwww, tillykke med jeres MEGA fede beslutning, det bliver så stor en oplevelse, og er forældrene glade, så skal man ikke være urolig for børnene, og ja de vil suge sproget til sig 👍👍👍

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Hvad skal I arbejde med? 🙂 og hvor er det fedt Ivtager det spring, som så mange af os, går og drømmer om 👍

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Kære Nanna!
  Stort tillykke med beslutningen!
  Vi bor selv i udlandet (Grønland) på andet år og ELSKER det.
  Vi har en dreng og pige på henholdsvis 3 og 4 som også bliver hjemmepasset. Vi har ingen planer om de skal i institution lige foreløbigt og ja; det kan virkelig få de fleste op af stolen – men vi har de mest velopdragne, sociale og selvstændige børn, der taler flydende engelsk og begår sig blandt alle typer af mennesker.
  Jeg kan virkelig anbefale en aupair hvis Jeres budget kan bære det!
  Du er velkommen til at skrive til mig på nissecamilla@gmail.com hvis du har lyst! ☺️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tina

  Stort tillykke, det lyder så dejligt for jer:-)
  Med hensyn til hjemmeundervisning, så findes der rigtig mange programmer på nettet I kan undervise efter. Masser af fag og opgaver, test osv. I må google jer frem og finde nogle gode muligheder.
  I kan også købe arbejdshæfter herhjemme og tage med, så I har et lille lager til undervisning.
  Held og lykke med den videre proces:-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anette

  Rigtig rigtig pøj pøj med jeres eventyr – det bliver da bare SÅ mega fedt og skønt for Jer. Ville ønske vi kunne gøre noget af det samme 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Connie

  Lyder vildt spændende Nanna. Alt det bedste til jer. Kh Connie.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mor P

  Wauw Nanna – det lyder så spændende!
  Jeg ønsker jer alt det bedste 🙂 og hurra for at gøre tingene på sin helt egen måde!
  På FB findes flere grupper for hjemmeundervisning. Og unschooling.
  Mor P

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fredagskagen: De bedste donuts er de hjemmelavede