En weekendtur til Vimmerby – Nanna Pretzmann
Fredagskagen: Kæmpe kajkage

En weekendtur til Vimmerby

Vimmerby
Vimmerby
I lørdag stod vi faktisk op i tid til at kunne vække børnene. Det er sjældent det sker i weekenderne. Vi har jo nogle særdeles morgenfriske børn, som ynder at stå pænt tidligt op. Vi satte kurs mod Frederikshavn, hvor vi tog færgen mod Gøteborg. Det er kun en måned siden Dan og jeg var her sidst, hvor vi også tog et smut til Sverige. Dengang for at sove på en flydende hytte. Jeg forelsker mig egentlig bare mere og mere i Sverige, for hvert besøg. Der er enormt smukt. Nærmest idyllisk.
Vi havde smurt madpakker og pakket Astrid Lindgrens bøger hjemmefra og turen gik egentlig ganske hurtig og var pænt hyggelig med madpakke spisning og læsning. Det er ikke altid det er tilfældet, når man rejser med børn, så man lærer at sætte ekstra pris på, at tingene kører som smurt 😛 Jeg har også tidligere skrevet tip til at rejse med børn HER. Godtnok til en fly tur, men det kan jo sagtens overføres til bil og færge tur.
Da vi lagde til havn i Gøteborg snuppede jeg en kollektiv lur med ungerne, imens Dan transporterede os, og således gik 2 ud af tre timers kørsel. Igen det gik virkelig godt.
Ved 15 tiden ankom vi til destinationen, som i denne omgang var Vimmerby. Vimmerby er en af Sveriges ældste byer. En virkelig charmerende lille by, kan man vist snildt kalde den. Der emmer simpelthen af hygge. Vi checkede ind på Vimmerby Stadshotell, hvor vi sov begge nætter.
Herefter lagde vi hårdt ud med et besøg i Astrid Lindgrens Näs – altså Astrids barndomshjem. Og her fik vi altså alle en på opleveren. Astrid var en fantastisk inspirerende kvinde med et kæmpe talent og jeg blev nærmest helt mundlam over, at se hende hjem. Ungerne var også pænt begejstret. Men altså mere over naturlegeplads og pluk selv bærrene, som man må æde løs af, ligeså tosset, som man vil. Men så var der noget for alle parter, kan man sige.

“Børn skal være frie til leg og være hvem de er, giv dem massere af kærlighed, så skal fornuften nok komme af sig selv” Astrid Lindgren

Tilbage på hotellet blev vi mødt af aftensmad og et børnebuffet koncept, som jeg synes var ret så genialt. Vi voksne kørte 3 retters a la carte, imens børnene kunne spise deres favoritter fra børnebuffeten. Da de var færdige med at spise kunne de fise på torvet, lige over for, som havde legeplads og vi fik lov at spise færdig i ro og mag og faktisk nyde og smage maden, imens vi havde et øje på ungerne, uden at lette måsen. I kender sikkert til, at man alt for ofte blot skovler indendørs, for at komme videre hurtigt muligt, fordi ungerne er utålmodige. Det var ikke tilfældet her!

Vi smuttede temmeligt tidligt i seng og vågende deraf også temmeligt tidligt igen. Derfor havde vi, efter morgenmaden, god tid til en køretur rundt i lokalområdet inden turen gik til Astrid Lindgrens verden kl 10.
Og jeg må sige – naturen omkring Vimmerby er fuldstændig, som taget ud af et eventyr. Det er ikke svært at se hvor Lindgren har fundet sin inspiration. Der er røde træhuse, vilde blomster og idyl hvor end man vender øjet.

Vimmerby

Kl ti vendte vi, som planlagt, snuden mod Astrid Lindgrens verden og her brugte vi egentligt stortset resten af dagen. Astrid Lindgrens Verden er ikke en traditionel forlystelsespark. Bevares, der er legepladser, men ellers er det rigtig meget teater, musik og skuespil med udgangspunkt i Lindgrens bøger. Og det er fedt! Rigtig fedt!

Jeg er selv glad for, at vi for nogle måneder siden startede med, at læse netop Astrid Lindgrens bøger, for parken er altså sjovere, når man kender historierne. Selvom det selvfølgelig ikke er et must.
Vimmerby
For at nævne favoritterne fra parken må det være Pippi, som pigerne blev helt starstruck over at få et kram af, Emil fra Lønneberg, Ronja Røverdatter og Brødrende Løvehjerte. Jeg havde på forhånd tænkt om Sigga med sine 3 år ville være for lille. Det var ingenlunde tilfældet – hun var præcis lige så opslugt, som sine søstre.

Parken har en tilpas størrelse og med gode afstande, som gør, at den ikke virker proppet, men vi skulle nok ha’ brugt en dag mere, for at nå det hele igennem, for det gjorde vi slet ikke.

Søndag formiddag brugte vi i Katthult, for at se gården, hvor Emil filmene blev optaget. Og shizzle, hvis noget kan være idyllisk må det være her. Der er simpelthen fantastisk og jeg sværger, at jeg næsten hørte “Emiiill” runge henover hustagene 😉 Ungerne glædede sig også og især skuret, hvor træfigurerne bliver snittet var stort for dem. Men grisene var nu også et hit.

Status er, at vi har haft en helt fantastisk familie tur til Vimmerby. Det er der ingen tvivl om. Med afstanden kan det snildt fungere, som en weekend tur, omend vi måtte vælge lidt imellem hvad vi kunne nå at se. Men så har vi blot lidt til gode til en anden god gang. Det er altid rart med en afstikke hjemmefra med fokus på familien og bare at være sammen os fem. Ungerne har hygget sig og igennem hele turen været meget begejstret.

Hvis du har lyst til at se mere om vores tur, så kan du hoppe over på Instagram, hvor jeg delte hele vores tur. Jeg har glemt den under højdepunktet Vimmerby.

9 kommentarer

 • Ditte

  Hvor lyder det bare fantastisk. Vi skal derop om et par uger, men skal bo et godt stykke derfra. Og har derfor kun en enkelt dag til at besøge Astrids Lindgrens verden.🙄
  Mit spørgsmål er: hvor langt ligger Kathullt fra selve parken, og betaler man også entré for at se Emils hus osv? ☺

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Irene Viggo

  Min datter og jeg elsker ALV og Vimmerby. Vi har holdt sommerferie deroppe 7 gange. Vi ville gerne flytte derop. 😊 Skuespillerne i Astrid Lindgrens Verden er fantastiske søde.( I informationen kan man sætte sine tasker, som er for tunge at bære rundt på. ) Vi er deroppe mindst en uge. Vi besøger også Näs, Astrid Lindgrens barndomshjem. Børn er gratis. Vi har også været rundt i Vimmerbys gader og finde de forskellige optagelsessteder. Skøn tur til jer, som skal derop. Nyd det. 🌸

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Wauw det var mange gange 😀 Der er helt fantastisk – vi vil også meget gerne afsted igen. Gerne længere tid næste gang 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ditte

  Tak for svar 🌞 ja det er super ærgerligt, men ellers må vi køre turen dertil en dag mere. For det lyder fantastisk 😊🤗

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sarah

  Ej det lyder simpelthen så hyggeligt. Hvis jeg havde børn, havde jeg stensikkert taget dertil – måske jeg skulle anbefale det til min veninde! 🙂
  Men jeg er nu også virkelig glad for Comwell, nu du snakker hoteller. Har du prøvet dem?
  Jeg er blevet kæmpe fan af en get-away engang imellem!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det var fantastisk hyggeligt☺️
   Jeg er slet ikke klar over om der er et Comwell hotel i Vimmerby.
   Men get-always er altid skønne, uanset hotel 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fredagskagen: Kæmpe kajkage