Her skal vi bo i Vilnius

Skal huset sælges?!

En af de mest stillede spørgsmål, i forbindelse med vores flytning til Vilnius, tror jeg. Og det forstår jeg egenligt godt, for hvordan man lige griber alt det an har vi også været en del i tvivl om.

Til start må jeg hellere sige, at siden jeg udgav indlægget om, at flytte til Vilnius, har fundet ud af, at “flytte” ikke var det helt korrekte begreb. Det korrekte er udstationeret. For os dødelige gør det nok ikke den vilde forskel, hvordan vi smider om os med ordene, men rent juridisk og i skattefars øjne er der en kæmpe forskel. Og dertil en masse regler og love omkring at eje et hus. Er man fraflyttet Danmark permanent skal man enten sælge sit hus ud eller leje det ud langsigtet. Ellers vil man ikke rent skattemæssigt blive betragtet som flyttet, da huset vil være til rådighed. En ret vigtigt detalje.

Under vores møde med en dygtig revisor (hvis du også har rejse kriller i fingrene kan jeg virkelig anbefale professionel hjælp, for at være på den sikre side. Better safe than sorry) fandt vi hurtigt ud af, at vi altså ikke fraflytter, men blot er udstationeret, så fra nu af må jeg hellere prøve, at bruge det korrekte term. At være udstationeret vil egentligt blot sige, at vi stadig har tilknytning til Danmark. Vi har intentioner om at komme hjem igen. Vi beholder vores elskede hus og lejer det ikke ud sådan på fuldtid. Selvom jeg tror det ville være let, at leje ud. Vi har i hvert fald allerede fået et par søde henvendelser på Instagram. Tak for det!! Men vi vil gerne selv ha’ det til rådighed, når vi er hjemme i DK. Og vi kommer jo hjem fra tid til anden. Vores venner og familie bor jo stadig samme sted og så foretrækker vi altså vores egen faste base med vores egne ting og møbler. Lejligheden, som vi har lejet i Vilnius er fuldt møbeleret, så den del skal vi slet ikke tænke på. Men jeg tænker dog på, at proppe kufferten med tonsvis af hyggenips og dimse dutter. Det skal jo føles som hjem og vores base, også i Vilnius.

Men lejes lidt ud skal huset altså. Det hjælper både med omkostningerne og så synes jeg heller ikke, at det skal stå tomt så længe ad gangen. Vi bruger blot Airbnb, som vi faktisk allerede bruger i forvejen. Imens vi har været på sommerferie har tre forskellige familier f.eks. lånt vores hus.

Jeg indrømmer blankt, at første udlejning var vanvittigt grænseoverskridende for mig. Tanken om fremmede i mit hjem gav mig lidt kuller og våde håndflader. Men bortset fra en enkelt uheldig oplevelse, som jeg måske uddyber en anden god gang, så har vi udenlukkende haft gode oplevelser med søde familier, som har behandlet vores hjem med respekt. Den dårlig oplevelse var dog lige ved at slå mig af hesten og droppe bekendtskabet med Airbnb. Det gjorde mig simpelthen så ked af det, at vores hjem blev behandlet på øv-måden. Men vi har gjort op med os selv, at vi tror på den var en engangsoplevelse. Mit naive jeg, vil gerne tro på, at den slags mennesker slet ikke findes og jeg blev nok mest af alt chokeret over oplevelsen. Men de findes altså, den slags mennesker, og forhåbenligt navigere vi blot udenom flere af dem i fremtiden 😉

Nu ved jeg faktisk ikke om jeg skal skrive reklame, for jeg vil selvfølgelig gerne slå et slag for vores hus, hvis du en dag mangler overnatning i Aalborg – Nordens Paris. Men altså det er vel en slags reklame, for mig selv, vel og mærke, når jeg linker til en salgsannonce. Så REKLAME. Du kan se vores hus HER. Billederne bliver opdateret i den nærmeste fremtid, for der er sket nogle ændringer. Og der sker endnu flere, når vi er hjemme fra sommerferie igen. Jep, jep, som sædvanligt skal jeg ha’ styr på det hele.

Hvis du selv har mod på, at blive vært og tjene lidt ekstra lommepenge, f.eks. imens du er på sommerferie, så kan du tilmelde dig HER.

 

2 kommentarer

 • Ang. brugen af ord – jeg er meget uenig. Det har stor betydning, hvilke ord, vi bruger,og hvordan de vægtes. Det er ikke kun Skat, som hæfter sig ved f.eks. udstationering vs. flytning. Der ER stor forskel på betydningen af de to termer.
  Det er der også på alle andre ord. Ordene i de bøger, vi læser er heller ikke tilfældige.

  Det var så lige en kommentar fra en, som til dagligt arbejder med sprog. 😉

  Uanset er det så spændende med jeres udlandseventyr, som det også kan kaldes, uden at det skal have juridisk betydning, men så til gengæld får netop en snert af noget mere. 😉 Men først – god arbejdslyst med køkkenet…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hejsa 🙂

   Selvfølgelig er der det – det var bare ikke noget jeg var obs på, da jeg skrev første indlæg. Men det er jeg så nu 😉 I øvrigt også noget jeg har fået en del spørgsmål om, fordi rigtig mange netop ikke kender forskellen. Det er det, som jeg hentyder lidt til i teksten. Det fremgår måske bare ikke helt tydligt nok. Så tak for input 🙂

   Det er super spændene og vi glæder os 😀

   KH
   Nanna

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Her skal vi bo i Vilnius