Smid skemaerne ad h til – Nanna Pretzmann
Chokoladekagen over dem alle

Smid skemaerne ad h til


Jeg har set panikken og frustrationen sprede sig i mit feed på både FB og IG de seneste dage. Hjemmeskole for nogle, hjemmeskole og hjemmearbejde for andre. Det er nok til at give de fleste sved på panden. Jeg er blevet opfordret en hel del til at dele hvordan vi gør og hvilke aktiviteter vi bruger. Og jeg deler hjertens gerne mine tanker om hjemmeskole og hjemmearbejde, omend det måske bliver lidt anderledes end du forestillede dig, for jeg kommer ikke med skemaer og struktur. Ej heller en udførlig liste af aktiviteter. Tværtimod, tror jeg nemlig slet ikke på, at det er det, som der er brug for lige nu!

Først og fremmest, træk vejret dybt ned i maven og lad roen sænke sig i kroppen. Lad forlade din krop og vær tilstede i nuet. Jeg forstår godt, at den nye situation kan være enormt stressende. Men med det sagt, så får ingen noget ud stressede situationer, hverken forældre eller børn. Tvært imod bliver det hele endnu mere uoverskueligt.

Jeg vil i stedet foreslå dig, at du bruger de næste uger på at finde ind til kernen. Ind til dig og dine børn. Ind til det vigtigste vi har – familien. Hvad kan de li’? Hvad kan du selv li’? Mærk efter. Alt kan være kaos, når man ikke er vant til at bruge alle sine vågne timer sammen. Det kan det i øvrigt ofte være alligevel, men jeg lover, at der midt i kaosset pludselig opstår genkendelighed, ro og en ny evne til at navigere i det. En ny hverdag finder plads. Og børnene finder ro. De behøver ikke underholdning eller skemaer 24/7. Det er blot en ny hverdag, som kræver tilvænning. Og tro mig, når jeg siger, at kreativiteten spire, hvis voksenstyringen og skemaer forsvinder ud ad bagdøren. Lad saks, papir, gamle papkasser, palietter og tuscher stå fremme og se løjer. Brug naturlig læring og hav tillid til at der findes andre måder at lære på end den vi lære i skolen. Tro mig det sparker røv. Måske vil det ligefrem overraske dig hvor meget børn lærer, når lysten kommer helt indefra og ikke af pligt eller tvang.

Som nævnt synes jeg, at du skal smide skemaerne og hjemmelektierne ud til højre. Lav i stedet aftensmad med børnene, mal, gå en tur i skoven, lav modellervoks, genkend træer, fugle og planter, se de fine live videoer fra Randers regnskov på FB, forspir planter, lav mad over bål i haven, se engelske tegnefilm på YouTube, leg købmand, lav teater, sy, læs en bog sammen, spil et spil, bag en kage, byg en fuglekasse eller noget helt, helt andet. Giv børnene alt det, som skolen ikke kan. Når du har overskud vel og mærke. Det er helt ok, at sige nej. Lev livet sammen og gør det som føles naturligt i jeres familie. Et sted hen ad vejen bliver det tydeligt at læring findes overalt i hverdagen/hverdagssituationer og ved at leve livet, uden skemaer og fastlagt læring. Faktisk er det helt umuligt ikke at lære.


Se højdepunktet “hjemmeskole” på min Instagram for inspiration


I forhold til at arbejde med børnene hjemme, så fungere det for os at skiftes til det. At arbejde, når børnene er optaget af en video eller leger. Igen, tro mig, det bliver lettere. Du vænner dig til at blive afbrudt og at finde tålmodigheden frem. Det er ikke nødvendigvis let, men det bliver lettere. Og din evne til at navigere i det bliver ligeså bedre. Man når hvad man når. Og så er aftnerne, når ungerne er puttet, altid et god tidspunkt at være effektiv. Følg dit hjerte. Skab og se muligheder, i stedet for begrænsninger. Mind-set kan flytte bjerge. Når alt kommer til alt, så handler det om at leve i nuet og slippe stressen. Den er ikke din ven og den gør det kun sværere at fungere!

Drop tankerne om at planlægge en masse og følg flowet. En dag ad gangen. I starten er det måske mærkeligt og svært, men det er blot fordi det er uvant, for både dig og børnene. Men lige om lidt er hjemmeskole det nye sorte. Måske får du endda smag for friheden? Ja sågar har du måske slet ikke lyst til at vende tilbage til hverdagen et par uger fra nu.

Er du uenig i mængden af opgaver skolerne sender ud, så sig fra. Råb op, sig stop. Det er du i din fulde ret til. I Danmark er der undervisningspligt, men som hjemmeskoler er man ikke underlagt at bruge bestemt materiale og ej heller en bestemt lærerplan. Det eneste, som nævnes i loven, er at hjemmeundervisning skal kunne stå mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen. Og det betyder ikke at alle elever skal lære de samme ting på det samme tidspunkt, men at børnene overordnet set skal have sammen muligheder, som et skoleundervist barn efter 9 klasse. Og mon ikke de når derhen, selvom du skrotter skemaet og lektierne for en tid…

4 kommentarer

 • Sarah

  Så smukt og så sandt skrevet ❤️🙏 Jeg kunne ikke være mere enig 🙌
  Kærlig hilsen en mor til tre skønne piger 💕

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helle

  Jeg er enig i, at vi selv har frihed til at sætte dagen op som det passer os – og det fungere fint hos os. Min datter går dog i 4. klasse og der er bare mere fagligt på skemaet. Desuden arbejder jeg hjemmefra i et 37 timers job, dvs. jeg skal præstere 8 timer/dag, hvoraf min. 4-5 timer er online møder. Så kan man ikke lade flyde, men vi har lavet skemaer med “bløde” termer – ala Engelske film på Netflix, udsendelser om dyrebørn blandet med “alm” skoleopgaver. Og så bager vi en masse 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hejsa Helle,

   Hvis du er interesseret så dyk eventuelt ned i unschooling og naturlig læring. Alder er ikke en hindring til at smide skemaer ud ad vinduet.
   At det kan være svært at jonglere med et fuldtidsarbejde hjemmefra er fuldt forståeligt. Men også netop derfor jeg forsøger at sætte fokus på naturlig læring, som slet ikke kræver skema, men netop “at børnene sættes fri” 🙂

   KH
   Nanna

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Chokoladekagen over dem alle