Kartofler dyrket under halm – Nanna Pretzmann
Surdejsboller med solsikkekerner

Kartofler dyrket under halm

Kartofler dyrket under halmVi er jo så absolut de rene køkkenhavenovicer, men ikke desto mindre har vi kastet os ud på dybt vand her i foråret. Vi har forspiret, købt og bygget drivhus, plantet frugttræer og i det hele taget virkelig forsøgt at skabe vores egen køkkenhave fra bunden. Og nu er det spændene så, hvor meget vi lykkes med.

Noget jeg er rigtig spændt på er vores projekt kartofler dyrket under halm. Det vil sige en totalt gravefri metode, som hvis den virker, gør livet noget lettere. Og efter hvad jeg kan læse mig til, så er den yderst effektiv og præcis ligeså udbytterig, som nedgravningsmetoden.

Vi har lagt lidt forskellige kartoffelsorter – Elfe, Congo, Allians, Solist og Lily Rose. Jeg har på fornemmelse, at jeg har glemt en enkelt sort eller to. Derfor er de små skilte vi har sat selvfølgelig en rigtig god ide. Jeg tror altid, at jeg kan huske hvad jeg har sat og plantet, men det er sjældent tilfældet. Congo er forresten blå kartofler og Lily Rose er røde. Det er egentlig hovedårsagen til at de er valgt. Jeg elsker farver – også i min mad. Og så synes børnene er det er skægt.Kartofler dyrket under halm

Men tilbage til det der med kartofler under halm, så er metoden ganske simpel. Kartoflerne lægges (30 cm afstand i rækken og 40 cm mellem rækkerne) ovenpå lidt hestemøg og dækkes efterfølgende af et tykt lag halm (20 cm). Giv det en ordentlig omgang vanding og voila, så er det blot at finde tålmodigheden frem og vente på at se på første planter. For at fremskynde processen en smule, så smid en fiberdug over. Det ville jeg faktisk ønske, at jeg havde gjort fra start.

Kartofler dyrket under halm

Vi har købt halmen, i en balle, for nærmest ingenting hos den lokale landmand. Men jeg tænker da egentlig at brugt halm fra en hestestald ville være ideelt at bruge. Og det er da om noget rotation, genbrug og selvforsyning, hvis man i forvejen har sin egen hest.

Jeg har i øvrigt også læst mig til at halmen kan udskiftes med tang. Jep tang fra stranden. Og det har jeg altså også i sinde at prøve, men det må blive næste år. I år vil jeg prøve at komme tang ved mine asparges og frugttræer, hvor de skulle være den perfekte gødning.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Surdejsboller med solsikkekerner