Guide: lav dit eget sofabord med brede planker

lav dit eget sofabord Efter projekt lav vores eget spisebord, så havde vi både træ og drivtømmer nok tilovers til endnu et projekt. Vi havde også stole fra vores tidligere spisebord, som var blevet noget ramponeret ovenpå en flytning, så min mand fandt på vi kunne bruge benene fra dem. D.v.s et ekstra bord uden ekstra omkostninger.. Man er vel nordjyde, så I LIKE THAT :) Til dem, som måske også ligger inde med et rest eller bare gerne vil lave jeres helt eget spisebord, så kommer her en DIY på det.

Valg af træ til planker

Til start skal du finde ud af hvilket træ du vil bruge til dit sofabord. Vi havde jo valgt at spærtræ til spisebordet, så det er det vi har en rest af. Spærtræ er revnede og ser lidt råt ud. Det kan vi godt lide. Men det er jo en smags smag. Når det kommer til valg af træ, så er mulighederne mange og kun fantasien og pengepungen sætter grænser. Så find dine ønsker til bordets udseende og bestem dig for et budget. DSC03761

Det har vi brugt

Vi har brugt
  • 3 planker spærtræ af længde 100cm, bredde 24,5cm og højde 4,5cm (find dem HER). Plankerne vi oprindeligt købte var 420cm lange, så efter spisebordet var der 130cm planke tilbage. Det vil sige, at der efter plankerne blev skåret ud til sofabordet, var der nogle klodser tilbage. Dem brugte vi under benene fra stolene, for at gøre bordet en smule højere.
  • 2 klodser ca 25 x 25cm
  • 2 styk brædder til at skrue bordet sammen med. Mål: Længde 56cm, bredde 11,5cm og højde 2 cm
  • To sæt stoleben
  • Rundsav
  • Slibemaskine
  • Sandpapir, korn 80 og 120
  • En pensel
  • Olie til behandling af spisebordet. Vi har brugt Junckers rustik bordpladeolie – drivtømmer grå
  • Boremaskine og skruer
DSC03841

Hvad koster det at lave sit eget sofabord

Her har lavet en lille oversigt over priserne på at lave et sofabord af planker. Som nævnt havde vi ingen udgifter, da vi lavede det af rester fra projekt spisebord og gamle stoleben. Men skal du lave et magen til vores og købe materialer, så vil det cirka beløbe sig til 1 x planke af 420 kostede os 156 i det lokale byggemarkede. 1 x olie kostede 129,- i det lokale byggemarkede. Hvis du finder nogle stole i den lokale genbrug, så skal du nok cirka slippe 50-100 kr for 2 stole. Det vil sige bordet ialt vil koste dig 335-385 kr. Det er da ret så billigt. Vi havde selv sandpapir, skruer, pensel o.s.v. samt værktøj. Har du ikke dette kommer der selvfølgelig lidt ekstra oveni.

Guide: Lav dit eget sofabord med brede planker

Vi startede ud med at save plankerne til. Det lækre ved at lave bordet selv er jo også, at du helt selv bestemmer længde og mål. Plankerne savede vi ikke så præcist. Det er bevidst, for at skabe et lidt råt look. Herefter skulle plankerne slibes. Det er et ret så stort arbejde at gøre i hånden, så at have værktøjet til det er en stor fordel. OBS: Det støver en del, så gør det udendørs :) DSC03839 Efter en grundig slibning er det tid til at behandle med olie. Vi har brugt drivtømmer grå, da vi gerne ville give bordet et slidt look. På bøtten kan du læse en udførlig beskrivelse. Vi har givet træet to omgange. Der er en del ventetid her, da der skal gå 16 timer mellem behandlingerne. DSC03889 Når plankerne er tørre er det tid til at samle bordet. Vi har lavet cirka en halv-1 cm luft i mellem plankerne. Brædderne satte vi på tværs inde på midten af bordet. Bordbenene er sat på klodser, da vi gerne lige ville have bordet 5 cm højere. Vi har lavet skrå ender på brædderne og klodserne. Det kan gøres med en rundsav og jeg synes virkelig det giver et helt andet indtryk. Bordet er 100 cm langt, ca. 75 cm bredt. og 55 cm højt. OBS; spærtræ er ikke præcis i mål og tørre selvfølgelig videre, når det kommer ind i varmen. Derfor burde man lade det tørre nogle måneder inden brug. Eller høvle det ned i samme højde. Vi har dog bare valgt at se et vippende bord, som en charme, som vi retter til med en filt dims under et enkelt ben. Det skal sikkert justeres om et par måneder. DSC03912 DSC03910 Se en guide til et spisebord med brede planker HER Se vores DIY legehus HER