En dag i vores hjemmeskole liv, gåture plus lækre opskrifter – Nanna Pretzmann
Møllehjul af parmesanboller med hvidløgssmør

En dag i vores hjemmeskole liv, gåture plus lækre opskrifter

Vi har altid brugt naturen meget, både før og efter børn. Det er en skøn måde, at være sammen på, som jeg altid har nydt. Faktisk er det med gåture vist noget, som jeg er opflasket med. Min mor og mormor har altid taget os med på gåture. I skoven, ved haven eller noget helt tredje. Nogle gange trænger jeg bare til at bevæge mig og går en tur med en god veninde – uden et egentlig mål, andre gange har jeg behov, for at lufte tankerne og går en tur alene. Uanset virker det, at gå, som en slags terapi for mig.

Børnene har siden de har været ganske små været med på tonsvis af gåture og egentlig bliver det blot mere og mere jo større de bliver og jo længere de små stænger kan gå. I Aalborg var Hasseris kridtgrav og havnen vores mest yndede gåsteder. Her i Vilnius bor vi ret centralt og har ingen bil, så benene er også blevet vores tranportmiddel rundt i hverdagen og jeg nyder den ekstra motion, som det giver. Dog er det stadig vores gåture sammen som familie, som jeg sætter allermest pris på.

Nu teasede jeg jo lidt for hjemmeskole i overskriften og jeg vil egentlig også gerne uddybe lidt hvordan vi bruger vores gåture, som en del af ungernes læring. Egentlig er det ikke noget jeg har tænkt specielt meget over, inden jeg skulle skrive dette indlæg, for det er ligesom bare kommet meget naturligt til os og vi har grebet spontaniteten og bygget på den, uden en egentlig omtanke.

Måske så i med på Instagram for et par søndage siden, hvor vi var på tur i det blå – nærmere bestemt på frugt rov. Byttet blev æbler, pærer og blommer, som vi selvfølgelig bragte med hjem i køkkenet, hvor børnene var med til at bruge rovet i madlavningen (opskrifterne kommer længere nede -som jeg lovede på Instagram). I DK har jeg også haft ungerne med på kantarel jagt mange gange – gerne med min mor – men her i Litauen kender jeg altså ikke nogle gode svampe spots. Endnu, for det skal jo nok komme. Imens vi leder efter vores rov lærer ungerne om naturen, de bliver udfordret på motorikken, lærer om sorter, årstider og vigtigst af alt, så lærer de noget om, hvor mad vokser og kommer fra. Fra jord til bord viden, som de slubre i sig. Undervejs falder det os naturligt, at lege med pinde, skrive vores navne i jorden, tale om frøer og tælle frugter. På den måde er det at lærer allermest en leg, hvor vi egentlig bare følger op på, hvad der fanger børnenes interesse lige den dag. Og ved i hvad? Det er simpelthen en fantastisk måde, at bruge tid sammen på. At være aktive sammen, opleve og lærer. Og bare gøre, hvad der falder os helt og aldeles naturligt.

Med det sagt, så er det selvfølgelig ikke alle gåture med ungerne, som er i naturen. Nogle gange er en gåtur til legepladsen eller blot ned for at handle også en måde, at snige lidt mere bevægelse ind i hverdagen, for at gå er jo motion. Sådan prøver jeg i hvert fald, at tænke det.

Det samme gør Nordea-fonden, TrygFonden, DIF og DGI, som under navnet “Bevæg dig for livet“, tilsammen har investeret en frygtelig masse penge i, at få Danmark i bevægelse. Målet er at 600.000 flere danskere skal dyrke idræt i 2025. Og derfor har “Bevæg dig for Livet“ opfordret mig til, at dele min tips til at komme ud og gå.

Sandt og sige må jeg så ærligt indrømme, at det for mig allermest har handlet om at ændre mine vaner. Dengang vi stadig havde bil, lige at tænke to gange om det var nødvendigt, at bruge den eller om jeg kunne klemme en gåtur ind istedet. For mig er det med, at gå også lettere at tage mig sammen til, end alt muligt andet motion. Jeg behøver ikke skifte tøj, hvis det regner tager jeg blot en paraply med, det kan gøres på alle tider af døgnet og dermed tilpasses mit skema. Og det der har gjort det allemest interessant er nok, at bruge det som noget socialt. At gå med en veninde og vende verdenssituationen eller at være sammen med min familie, uden at det kræver den store planlægning. Et andet lille tip, som virker for mig, er at bruge sundheds appen på min Iphone, som viser hvor mange skridt jeg har gået. På den måde får man en nogenlunde ide om, hvor meget (eller hvor lidt) man bevæger sig. På “Bevæg dig for livets” hjemmeside kan du også tage en test, som kan hjælp dig med at komme i gang.

Nå, men som jeg lovede på Instagram, da jeg viste det lækre bagværk frem, som kom ud af vores søndags rov, kommer her opskrifterne på pæretærte og æbletærte. Og hvis jeg må anbefale, at gå en tur og finde frugterne i naturen 😉

Pæretærte

Opskrift på pæretærte

6-8 personer

250 gram hvedemel

150 gram smør

1 tsk kardemomme

100 gram sukker

1 æg

4 store pære

 

Pynt:

Flormelis

 

Skær smørret i mindre stykker og smuldr den i melet. Tilsæt sukker, kardemomme og æg. Saml dejen i en kugle og kom den på køl i cirka en time.

Skræl pærerne, fjern kerner og skær dem i skiver.

Find en springform eller tærtefad med en diameter på 24cm. Del dejen i to og rul dem ud, således at du får en bund og et låg.

Pensl med vand.

Bages ved 200 grader (alm ovn) i cirka 40 minutter.

Som pynt kan du eventuelt drysse lidt flormelis på. Brug en si til at fordele. Det giver det pæneste resultat.

Kan serveres med creme fraiche, flødeskum, is eller præcis, som den er.

pæretærte

Opskrift på kærnemælkshorn med æble & marcipan

12 styk

10 gram gær

2 dl kærnemælk

1 æg

1/2 tsk kardemomme

2 tsk rørsukker

Cirka 350 gram hvedemel

 

Fyld:

2 revne æbler

100 gram marcipan

100 gram smør

100 gram sukker

1/2 spsk kanel

 

Pynt:

En håndfuld hakkede mandler

Perlesukker

 

Opløs gæren i kærnemælken. Kom herefter alle ingredienserne til dejen i en skål og slut af med melet lidt efter lidt. Lad hæve til dobbelt størrelse. Det tager cirka en times tid, hvis dejen står lunt.

Imens kan du lave remonce ved at mikse marcipan, smør, kanel og sukker til en jævn masse. Stil på køl til det skal bruges igen. Riv æblerne.

Del dejen i to boller. Rul hver bolle til en cirkel, du deler i 6 stykker. Fordel remonce og æble på hver trekant og rul den herefter sammen om fyldet.

Lad hæve på en bageplade med bagepapir i cirka 20-30 minutter.

Pensles med æg og drysses med hakkede mandler og perlesukker.

Bages ved 200 grader (alm ovn) ved cirka 15 minutter til gyldne.

kærnemælkshorn

Voilá fra jord til bord via en gåtur 😉

14 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Møllehjul af parmesanboller med hvidløgssmør