Vores økonomi som hjemmepassere/hjemmeskolere – hvordan får i råd? – Nanna Pretzmann
Trøffelsnitter & fødselsdagsfest

Vores økonomi som hjemmepassere/hjemmeskolere – hvordan får i råd?

Oftere og oftere lander der spørgsmål om vores økonomi i min indbakke og jeg har efterhånden længe lovet en slags opsummering på hvordan vi får det hele til at hænge sammen. For mange virker det til, at være lidt af et mysterium hvordan man lever for en løn.

Jeg kommer ikke til at offentligegøre vores budget, I hvert fald ikke lige i dag, men jeg deler hjertens gerne ud af hvordan vi får det hele til at køre rundt. Oveni hatten har vi netop deltaget i Danske Banks event “Pengekøbing” i Aalborg, som satte fokus på gode pengevaner og hvordan vi giver dem videre til vores børn. Eventet var ganske gratis og ment som en inspirerende dag for forældre og børn med både teater og lege. Jeg kan kun anbefale at deltage. Det var et godt, spændene og lærerigt arrangement for både os og børnene. Celina har allerede bestilt en tur mere, så vi må afsted igen næste gang de besøger Aalborg.

Så hvad vi hørte og lærte om, tænker jeg også, at dele lidt mere om, for hvem kan ikke altid bruge tips og tricks til håndtere sin økonomi bedre eller måske bare anderledes. Vi lever jo i en digital verden, hvor penge nemt kan blive noget meget uhåndgribeligt, da et swipe med kortet eller telefonen på magisk vis får ting til at falde ned fra himlen. Og for vores børn kan det være svært at navigere i. De har jo ikke, som de fleste af os, prøvet en anden tid, hvor man faktisk havde penge imellem hænderne.

Bevares jeg er hverken hellig eller en guru, når det kommer til økonomi og jeg falder da i forbrugsfælden præcis lige som alle andre. Men derfor vil jeg alligevel gerne dele lidt økonomi fra vores hverdag – måske kan vi ligefrem inspirere hinanden? Kommentarfeltet er i hvert fald, som vanligt, åbent for inputs.

Økonomi som hjemmepasser/hjemmeskoler

Først og fremmest vil jeg sige, at det for os handler om prioritering, prioritering og prioritering. Og så lidt mere prioritering og så skal man selvfølgelig være indstillet på at skære kraftigt ned på sit forbrug. For selvfølglig bliver budgettet stramt, når man undvære en indkomst. Men med de sagt, så synes vi jo, at den tid vi får med ungerne er det hele værd. Det er blot en anden livsstil med andre værdier i fokus. Og med tiden bliver langt de fleste af tiltagene herunder en vane og det kan derfor også være svært at remse op, hvad det egentligt er vi gør, fordi det blot føles naturligt.

Lav et budget

Hvis du ikke allerede har et budget, så lav et. Det skaber det bedste overblik over hvor og på hvad der bruges penge. Har du allerede et budget, så kig det igennem. Spar den store tv pakke væk og få i stedet online streamingtjenester, kig dine forsikringer igennem og se om det kan gøres billigere ved et andet selskab. Tjek hele tiden op på, at du ikke betaler for meget eller for noget som kan undværes. Og husk altid at lægge penge til side. Lidt har også ret. Mange bække små, som man siger. En opsparing, synes jeg er alfa omega.

Mine svigerforældre har en ekstra opsparing ved at spare småpenge op. Det synes jeg er en god og sjov ide. Hver gang de får småpenge retur i en forretning, så ryger de i en sparegrisen. Den sparegris hjælper dem med en ferie hvert år, for det løber hurtigt op.

Vi selv har også en ferie sparegris, hvor både børn og voksne bidrager til indtægten. Børnene f.eks., hvis de har tjent lidt lommepenge. På den måde får pigerne også en smule ansvar, lærer om opsparing og bliver enormt stolte, når de kan bidrage med lidt til feriekontoen. Det var faktisk et tip, som blev delt til Pengekøbing eventet. Og her skal jeg nok huske at nævne at det selvfølgelig er alderssvarende ansvar, som er en god ide. Der er jo forskel på om man er 5 eller 11 år.

Tilpas dine boligudgifter

Husleje eller boliglån skal selvfølgelig passe til situationen. Det tænker jeg ikke, at uddybe så meget, for selvfølgelig duer det ikke, hvis den ene indkomst udelukkende går til at dække boligudgifter. Tilpas boligsituationen efter én indkomst. Vi bor billigt herude på landet og vores lån og afdrag passer til vores situation.

Køb brugt, sælg ud og jagt tilbud

Vi køber meget brugt og man kan ærlig talt spare formuer ved at gå på genbrugsjagt og efterhånden findes der jo et uendeligt antal muligheder og sites, hvor det er let og hurtigt at finde lige præcis det man søger.

I forhold til det her med genbrug, så sælger vi også altid ud igen.  En mands affald er en andens mand guld – altså ikke ment på bogstaveligste vis. Men der er virkelig gode handler at gøre både som sælger og køber. Vi sælger altid ud af vores ting, som møbler og tøj, når vi ikke bruger det mere. På den måde finansiere købene ofte sig selv, når vi står og mangler. Det er i øvrigt også en oplagt måde at involvere ungerne lidt i økonomi på. Når man sælger ud i sit legetøj giver det penge til noget andet. Igen et tip fra Pengekøbing, som vi egentlig allerede har gjort. Bare uden egentlig at have skænket læringen i det en tanke.

Vi har også skåret kraftigt ned på vores gavebudget og giver gerne brugt. Til de stores fødselsdag fik de f.eks. cykler. Det være sig brugte af slagsen, som ikke kostede mange håndøre og nu bliver flittigt brugt. Og pigerne var lykkelige, for de fik præcis hvad de ønskede sig.

Udover det, så leder jeg altid efter gode tilbud, hvis brugt ikke er en mulighed. Det er næsten altid muligt, at finde gode tilbud eller rabatkoder. Ellers vent med at slå til, til der er et godt tilbud.

Kig dit madbudget igennem

Noget andet der ofte er meget at spare på er madbudgettet. Her er det en god ide med en madplan og at handle ind, for en uge ad gangen.

Og det der med at handle kan faktisk være en enormt god måde, at indrage børnene i økonomi på, lærte vi på Pengekøbing eventet. Sådan har jeg egentligt aldrig tænkt på det, men vores børn har nu altid været ret involveret. Det bliver de jo ganske naturligt, når man er sammen størstedelen af tiden. Men selvfølgelig er det en oplagt måde, at lære om penges værdi. At vide hvad en pakke toiletpapir og en rulle tape koster. Pigerne fik, også på Pengekøbing eventet lov at prøve kræfter med at shoppe for 100 kroner. Altså bare for sjov. Det snakker de stadig om.

Siden eventet har vi endvidere købt legepenge til pigernes restaurant (legekøkken), som ligner rigtige penge. Vi bruger dem også som tiltag til at lære matematik i hjemmeskolen, men samtidig får de også øvet at have “penge i hænderne” og hvor meget de kan købe for det. Og på den måde bliver det hele til en leg, som klart er den måde vores børn lærer bedst på. Det tænker jeg nok er tilfældet med de fleste børn.

Når du handler, så sørg for kun at købe det nødvendige og tænk også rester ind i madplanen. Hold f.eks. en restedag eller en “tøm køleskabet dag”. En grød eller rugbrødsdag holder også budgettet nede. Vores unger er vilde med risengrød. Det er både nemt og billigt.

Vi køber hovedsagligt økologisk mad og her tænker jeg selvfølgelig meget over hvornår det er billigere at købe. Mange supermarkeder har nemlig weekender med 20-25% på alt økologi og så er prisen pludselig på samme niveau som ikke-økologi. Bilka har f.eks. hver anden søndag i måneden, så der handler jeg selvfølgelig der og sørger for at fylde op i basisvarerne, som mel osv til de næste 14 dage. Jeg bager selv alt brød og rugbrød vi spiser.

Vi handler også ofte dagligvarer online og selvom man betaler porto, så tror jeg alligevel der er noget at spare, da man ikke impuls køber.

Generelt har vi skåret ned på kød.

Falder jeg over datovarer i kød disken, så kommer det gerne i fryseren til senere brug.

Vi køber grønsager efter årstiden, for det er oftest det billigste. Om sommeren har vi i øvrigt selv lidt grønsager i haven. Ikke noget vildt, men der var helt sikkert også noget at spare, hvis man gjorde lidt mere ud af det og det har vi planer om til næste år.

Vi har høns i haven og er selvforsynende på æg.

Tips til at få maden til at fylde og strække længere er f.eks. at komme fint skåret hvidkål/gulerødder i kødsauce – billigt og kålen smages overhovedet ikke.

Andre sparetips fra hverdagen

Jeg klipper f.eks. selv ungerne og har i øvrigt selv lige været ved frisøren for første gang i flere år.

Vi ønsker gerne oplevelser i gave og på den måde får vi nogle gange årskort, teatertur eller en dag i Leos Legeland.

Når vi tager på tur er det ofte med madpakke, for at gøre det hele billigere.

Fradrag og kommunalt pasningstilskud

Institutionpladser ved vi alle er dyre og man spare allerede en stor post ved, at børnene ikke kommer afsted. Men hvis de stadig skal afsted i nogle timer, så kan man (i hvert fald i vores tidligere kommune) få en deltidsplads og spare noget der.

Når den ene part ikke har en indkomst, så overgår det ubrugte fradrag, hvis man er gift, til den anden.

I nogle kommuner kan man få tilskud til pasning af egne børn. Det er dog op til den enkelte kommune om de vil tilbyde det. Tilbuddet findes f.eks. ikke, hvor vi bor.

Overvej en lille nebengesjæft

Jeg har f.eks. bloggen her, som jeg tjener lidt på. Jeg tjener selvfølgelig ikke løn, så vi overvejer at trække os tilbage og flytte til Hawaii, men med kun en fast indkomst, så er det ganske rart med lidt ekstra lommepenge. Især når de tjenes på noget, som man slet ikke kan undvære at lave!

Et andet alternativ kunne være at leje hus eller lejlighed ud på Airbnb, når i alligevel ikke er hjemme. Det har vi selv gjort med stor succes.

 

P.t. kan jeg simpelthen ikke komme på flere ting, men fyr gerne løs i kommentarfeltet, hvis du har spørgsmål eller ligger inde med guldkorn til deling.

Og husk at melde jer til næste Pengekøbing event!

8 kommentarer

 • Camilla

  Tak – super inspirerende!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mia

  Jeg er selv en enlig mor på SU, og kender godt til det med at spare 😉 Super fed blog du har dig, jeg faldt over den fordi jeg ledte efter alkoholfrie drinks til en klassefest for junior, og har nu brugt 2 timer herinde og endte med at kommentere her 😀 Den kommer jeg til at følge, kan du tro.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte Egeberg Jensen

  Vi arbejder begge to og har to drenge. Men tænker generelt meget over hvad vi bruger vores penge på, går op i genbrug, madplaner, madspild. En god kombi af besparelser, genbrug, bæredygtighed og lære børnene om at penge er ikke alt. Vi har indført lommepenge de får deres alder x én dvs 6 kr. Til ham på 6 og 4 til ham på 4. Og er vi nogen steder seværdigheder osv. Og de vil have noget en bamse, bil what ever eller kommer vi forbi mac d og de vil have én hamburger er det lige så tit de selv betaler som vi gør. Er vi til ét event hvor man ved der er merchandise, får de måske 50 eller 100kr. Også må de selv købe. Har nemlig før oplevet af vi som forældre blev revet med dér og brugte alt for mange penge, det gør vi ikke nu og drengene er vilde med de selv har købt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lisbeth

  Super indlæg, tak:-)Da jeg læste indlægget kom jeg til at tænke på pension til dig, er det noget I tænker over?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hejsa Lisbeth 🙂

   Dejligt det kunne bruges.
   Nu går du ud fra, at det er mig, som ikke arbejder, men det er faktisk ikke tilfældet 🙂
   Pensionen har vi styr på.

   KH
   Nanna

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Trøffelsnitter & fødselsdagsfest