Jul i udlandet (2017) – Nanna Pretzmann
Opskrift på buttermilk fried chicken & sweet potato fritter

Jul i udlandet (2017)

b31eb12d-3562-4ef6-aa8f-8c32e4ef87be

Vores jul startede ganske magisk. Da vi ankom til Vilnius dryssede det nemlig med sne fra himlen. Faktisk lå der allerede et tykt lag over alt. Lige det sidste skub til at sætte fut i julestemningen. Vi tog direkte ud på landet. Til min fars sommerhus, hvor der er så fantastisk smukt og fredsfyldt. Det bliver i øvrigt ikke mindre smukt af et hvid lagt drys. Det fredsfyldte varede dog kort. Vi kom nemlig forberedt med røvskubbere og varmt tøj i kufferten, så vi startede juleferien ud med en omgang kælkning og snemands bygning. Alle mand hvinende og med røde kinder. Helt perfekt.

~~ Udsigten fra sommerhusets terrasse ~~

~~ Udsigten fra sommerhusets terrasse ~~

48d47354-57ac-46d0-bf77-694126d98253

~~ Og selve sommerhuset – lige som det er ved at blive mørkt ~~

Resten af familien – min far, hans kone, hendes to børn og moder slog sig til os senere. Den 23 fejrede vi Litauisk jul og d. 24 dansk jul. I Litauen åbner de først julegaver dagen efter juleaften, så det gjorde vi altså d. 25. I øvrigt er julegaverne traditionelt uden til og fra mærker. De er alle fra julemanden. Ret fint, synes jeg.

b59bf564-65a8-4bbf-8f25-52b923b2e935

 

D. 25 er det ungerne, som bestemmer hvornår dagen starter, for når de vågner står de for, at vække hele huset og alle samles herefter ved juletræet til gaver og en smule bobler (det med bobler er vist noget min fars kone har indført, men altså den tradition følger jeg gerne 😛 ). Det fungerede faktisk så godt og var så hyggeligt, at vi overvejer at tage traditionen til os. Der sker alligevel så meget juleaften, at “festen” sagtens kan deles op i to dage, synes vi i hvert fald. Ungerne lod sig egentlig ikke mærke med at noget var anderledes og spurgte ikke engang efter gaver juleaften. Det blev jeg egentlig lidt overrasket over. Efter gave oppakning brugte vi resten af dagen i pyjamas og spiste rester i tonsvis.

Juleaften i Litauen er vel egentlig ikke så frygtelig anderledes. Julebordet består af 12 traditionelle retter (fisk i form af sild og ikke kød) og inden middagen startede vi med at spise kristig legeme. Altså det brød, vi får i kirken herhjemme. Efter julemiddagen må man egentlig ikke rydde bordet, da resterne af maden er til de sjæle, som kommer forbi. Det lyder måske mere religiøst end vi er vant til, men jeg var nok også lidt et maskingevær med alle mine spørgsmål, fordi jeg altid er så nysgerrig på anderledes traditioner 😉 Og det er altså ganske nede på jorden.

115d049d-961a-497b-8807-6cb901562d02Juleskinke

Bortset fra et billede af min juleskinke glemte jeg fuldstændig, at tage billeder af maden, både den danske og Litauske, men der ude på landet glemmer jeg ofte telefonen og egentligt også at være online. Jeg nyder bare at være i nuet. Det er ret fantastisk. Der er heller ingen tv, så vi taler meget mere sammen end vanligt. Det kan noget helt særligt, at være væk på den måde. Og så fik jeg læst Camilla Läckbergs “Heksen” på 4 dage. Den er virkelig en anbefaling værdi. Jeg slugte den jo på rekordfart.

Nå, men for vores vedkommende var det virkelig skønt at være i udlandet i julen. Vi nød det og det føltes faktisk rigtigt rart, at være væk midt i alt julestressen. Vi farede ikke til det ene og det andet, fra familie til familie, men nød bare tiden med hinanden. Det tænker jeg klart er noget vi ville gøre igen. Jeg pønser allerede på en sneklædt bjælkehytte i den svenske ødemark 😉

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Opskrift på buttermilk fried chicken & sweet potato fritter