Guide: Lav et spisebord med brede planker – Nanna Pretzmann
Fastelavnsboller med creme & hindbærskum

Guide: Lav et spisebord med brede planker

Guide lav et spisebord med brede planker

I weekenden startede vi på at lave vores helt eget spisebord. Faktisk var det overraskende nemt, kræver ikke de store håndværker egenskaber og vi er super glade for resultatet. Jeg vil nedenfor lave en DIY til dem, som kunne tænke sig selv at prøve projekt spisebord af.

Valg af træ til planker

Først og fremmest skal du finde ud af hvilket træ du vil bruge til dit spisebord. Vi valgte at bruge billige træplanker til projektet. Men det er jo en smags smag. Brædderne vi har valgt er spærtræ. De er revnede og ser ret rå ud. Det var det vi faldt for. Men kun fantasien og pungen sætter grænser, når det kommer til valg af træ. Du kan f.eks. bruge genbrugstræ, gammelt gulv, rå planker fra et savværk med bark på siderne o.s.v. Så find dine ønsker til bordets udseende og bestem dig for et budget.

Guide: Lav et spisebord med brede planker

Det har vi brugt

 • 4 planker spærtræ i målene: længde 290cm, bredde 24,5cm og højde 4,5cm (find dem HER)
 • 3 styk plader til at skrue bordet sammen med. Mål: Længde 79cm, bredde 11,5cm og højde 2 cm
 • Rundsav
 • Slibemaskine
 • Sandpapir, både korn 80 og 120
 • Pensel
 • 2 x olie til behandling af spisebordet. Vi har brugt Junckers rustik bordpladeolie – drivtømmer grå
 • Boremaskine og skruer
 • Bordben fra Hay. Vi har brugt Loop Stand Frame – hvid – 72 cm høj. (find dem HER)

Hvad koster det

Jeg har lavet en lille oversigt over priserne på at lave et spisebord af planker selv.

Plankerne 624,-

Olie 258,-

Hay bordben 1099,-

Ialt 1981,- 

Vi havde selv sandpapir, skruer, pensel o.s.v. samt værktøj. Har du ikke dette kommer der selvfølgelig lidt ekstra oveni.

Plankebord på budget

Vil du gerne lave et spisebord endnu billigere? Har du en rest gamle gulvpladder eller andet som kan bruges, så benyt dig af det. Du kan købe 1 benbuk for 49,- i Ikea.Det vil sige, at du for 100 kroner kan anskaffe dig ben til bordet og eventuelt træet gratis. Så er det pludselig rigtigt billige selv at lave et spisebord.

Guide: Lav et spisebord med brede planker

Guide: Lav et spisebord med brede planker

Først savede vi plankerne til. Vi havde på forhånd bestemt vi ville have et langt bord med god plads til familien og gæster. Det lækre ved at lave bordet selv er jo også, at du helt selv bestemmer længde og mål. Vi købte spærtræ i målene 45mm x 245mm og 4,2 meter langt. Vi planlægger nemlig at lave et matchende sofabord af resterne fra dette projekt og der er stadig olie nok tilbage til at dække dette projekt også. Hvis du ikke tænker, at skulle bruge overskudtræ til noget, så køb spærtræet efter de mål du vil lave bordet i og del dem eventuelt midt over. På den måde kan du spare lidt.

Vi har ikke savet plankerne så præcist. Det er helt bevidst for at skabe et lidt råt look. Efter plankerne var skåret ud i de rette mål pudsede vi først med korn 80 og herefter 120, for at komme splinter til livs. Vær obs på det støver en del. Det er muligt at gøre i hånden, men du spare altså en del tid på at have værktøjet i orden.

Guide: Lav et spisebord med brede planker

Her efter behandlede vi plankerne med bordpladeolie. Vi havde valgt en drivtømmer grå, da vi gerne ville give bordet et slidt look. Der står en udførlig beskrivelse på bøtten. Vi gav træet to omgange, så der er en del ventetid der, da der skal gå cirka 16 timer mellem behandlingerne.

Guide: Lav et spisebord med brede planker

Da plankerne var tørre kunne de samles. Vi har lavet cirka en halv cm luft mellem plankerne. Brædderne satte vi på tværs cirka 48 cm inde (målt fra bordenden) og en i midten af de to. Vi havde forinden lavet skrå ender på brædderne (kan gøres med rundsav). Bordbenene er sat fast lige foran brædderne og er skruet direkte i bordpladen.

Bordet er 290 cm langt og ca. 100 cm bredt. Det er et bredt bord, men vi nyder at have god plads.

OBS; spærtræ er ikke præcis i målene og tørre selvfølgelig videre, når det kommer ind i varmen. Så egentlig burde man lade det tørre nogle måneder inden brug. Eller høvle det ned i samme højde. Vi har dog bare valgt at se et vippende bord, som en charme, som vi retter med en filt dims under et enkelt ben. Det skal sikkert justeres om et par måneder.

Guide: Lav et spisebord med brede planker Guide: Lav et spisebord med brede planker Guide: Lav et spisebord med brede planker DSC03798
// Spisebordsstole fra Bilka (Barcelona)//  Vase fra Lyngby porcelæn // Lysestage fra Tom Dixon //

Stigen i baggrunden kan du finde en guide til HER
Se også vores DIY legehus HER og HER

16 kommentarer

 • Lisbeth lang

  Åh, sådan er plankebord har jeg haft på tegnebrættet længe. Jeg venter på bordben fra IKEA. De er i rest ordre og har været det vildt længe nu.. Mega surt. Alt andet har jeg klart.. Jeg skifter bord jævnt tit, og har lavet en aftale men manden min om, at det skal være en budget udgave denne gang.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ej hvor irriterende. Det er ikke så længe siden jeg købte to af dem i Ikea (Aalborg), så anede ikke de var i rest. Krydser fingre for de snart kommer på lager igen, så du kan komme i gang 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jette

  Jeg er vild med det 🙂 Må sætte min mand i sving.

  Ps hvor er den lækre børnestole fra?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Hvor er det bare flot. Sådan et kunne jeg bestemt godt tænke mig 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maeyken J

  Hej,

  Sikke et flot bord.

  Mvh
  Maeyken

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Dorte J

  Hej
  Det er godtnok blevet flot, jeres bord.
  Har selv tænkt på den der drivtømmerolie, bliver den mere grå med tiden, eller kan man evt gi flere gange, tror du? Vil gerne ha den lidt mere grå end dit bord er nu.
  Mvh
  Dorte

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hejsa Dorte,

   Tak 🙂 Vores bord har fået af to omgange, så jeg tror helt sikkert i kan få det mørkere ved at give flere gange.
   Jeg ved desværre ikke om det bliver mørkere med tiden, for vi har jo kun haft det et par uger 🙂

   Mvh
   Nanna

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Janni

  Hej, vil du ikke sende mig en e-mail ang et spørgsmål

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kristine

  Hejsa
  vil høre om du tror man kan give bordet en gang lag med lak så det evt ikke var så sart da jeg skulle bruge det til en bar vi skal bygge☺
  Det ser så fint ud det i har lavet. Super 👍

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fastelavnsboller med creme & hindbærskum