Egentlig havde jeg allerede planlagt at udgive en masse opskrifter på alt det julebag vi lavede i weekenden, men de blev rykket lidt, da jeg jo pludselig var på vej til KBH og skulle deltage i Go’ Morgen Tv (læs mere om det HER), men den her opskrift skal i altså ha’ inden jul, for det er perfekt til julefrokosten eller bare som lækkert brød i hverdagen 🙂
Det startede faktisk med at jeg bagte brød til en veninde kom på besøg. Selvfølgelig på slump og med diverse rester fra køleskabet, så da hun spurgte efter opskriften, ja så anede jeg faktisk ikke hvad den var. Ærgerligt, for brødet synes jeg faktisk var blevet ret velsmagende. Derfor har jeg forsøgt at genskabe og det synes jeg nu egentlig er lykkedes ret godt. Her kommer opskriften i hvert fald og så kan vi jo dømme selv.
Opskrift på julebrød
2 franskbrød
50 gram gær
3 dl mælk
3 dl øl
1 spsk sirup
1/2 tsk kanel
1/2 tsk allehænde
1 tsk kardemomme
1 tsk salt
700-800 gram hvedemel
100 gram fuldkornsmel
1 æg til pensling
Smuldre gæret i mælken og rør til den er opløst. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen godt igennem.
Lad hæve i en times tid.
Form efter to brød eller lav fletninger som mig. Hvis du vil lave et fletningbrød, så skal dej klumpen deles i to. En del deles i 5 stykker, som du ruller til lange pølser. Læg dem ved siden af hinanden og start med at flette med de tre yderst til højre. Du starter med den yderste højre pølse. Når den er flettet til midten bruger du den i en fletning som du starter med, yderst fra venstre. Sådan fortsætter du hele vejen ned. Se billedeguide nedenfor.
Fletningerne har jeg lært at lave ovre hos Lene, som har Spisestuen.dk. Hun har lavet en video, som i kan kigge, hvis i er i tvivl. Den ses HER.
Lad dem efterhæve i 30 minutter.
Pensel med æg og bag ved 180 i cirka 25 minutter.
Find opskrift på rustikke gammeldags vaniljekranse HER
Find opskrift på Norske Klejner HER
Find lækker opskrift på Ris a la mande kage HER
Find opskrift på sprøde jule churros HER