Findes der egentlig noget bedre end hjemmebagt brød? Jeg har svært ved at komme i tanke om det. Hjemmebagt sødmælksfranskbrød er ingen undtagelsen. Det er ganske let, kræver ikke mange ingredienser og så smager det forrygende. Ja faktisk til jeg sige at jeg smager af barndomsminder. De bedste af slagsen.
Det med at bage behøver slet ikke at være så svært endda og her på siden finder du da også mange lette opskrifter, hvor alle kan være med – uanset erfaring, eller mangel på samme, i køkkenet.
Sødmælksfranskbrød
Men tilbage til sødmælksfranskbrød, så emmer det jo bare af nostalgi og oldemors bagværk. I hvert fald for mig. Er det mon det samme for dig?
Når du skal i gang med at bage er det vigtigt at din gær ikke bliver for varm. Så tager den ganske enkelt livet af din gær. Og uden en aktiv gær, ingen hævning og dermed ingen luftigt brød. Hold derfor mælken til at være lunken. Når den er lunken, så sætter den blot skub i gæren, som udvikler sig hurtigere.
Når det kommer til tiden, hvor du skal tilsætte mel, så blot husk at en klistret dej er bedre en end tør dej. Bruger man for meget mel giver det et tungt og tørt resultat. Det vil vi også gerne undgå, så vi kan få et luftigt og let franskbrød.
Sidst men ikke mindst skal franskbrødet ikke have for længe i ovnen. Og ovne er forskellige. Måske skal det have kortere eller længere tid i din ovn end i min. I min ovn er det en gode ide at vende pladen halvvejs, for den bager slet ikke jævnt. Husker jeg ikke at vende bliver den ene side let en smule for mørk og den anden en smule for lys.
Her på falderebet vil jeg blot anbefale dig at kigge forbi kategorien brød – her finder du nemlig et hav af opskrifter på lækkert bagværk.