If you can’t beat them eat them eller noget I den duer. Vi har simpelthen et hav af brændenælder, med et kæmpe rodnet, som vi prøver at slippe af med i haven. Det tager sin tid. Men hvornår egentligt ikke spise fjenden tænkte jeg en dag, efter at have tænkt tilbage på den brændenældesuppe, som vi spiste i min friskoletid. Jeg besluttede dog hurtigt at gå uden om suppe og i stedet forsøge mig med bagværk. Og det var en succes kan jeg sige dig. De smagte drøngodt og hvorfor købe grønt til at komme i bollerne, når det står gratis i baghaven. Og ovenikøbet synes ungerne at det var skideskægt både at lave og spise dem.
Ovenikøbet har lidt research på nettet givet pote og brændenælder er super sunde. Brændenælderne er simpelthen smækfyldt med vitaminer, mineraler og jern!
Modtag mit nyhedsbrev med nyeste opskrifter – tilmeld dig HER
Opskrift på brændenældeboller
16 stk brændenældeboller
25 gram gær
250 gram brændenælder (jeg bruger topskuddene)
6 dl lunken vand
2 tsk rørsukker
1 tsk salt
1 dl sesamfrø
4 dl durummel
Cirka 11 dl hvedemel
Vand til pensling
Hørfrø/chiafrø til drys
Start med at samle brændenælderne. Jeg brugte kun topskuddene og havde handsker på, da jeg samlede dem.
Opløs gæren i en smule af det lunkne vand og brug resten til at køre brændenælderne i smadder i en minihakker. Jeg har læst mig til, at nogle skolder brændenælderne inden brug, for at undgå, at de brænder. Men det gjorde jeg ikke og jeg havde heller ikke handsker på efter de var plukket (ej heller under æltning). Om det var et tilfælde eller brændeevnen nedsættes efter plukning ved jeg ikke.
Hæld herefter brændenælderne/vandet over i skålen med gæren. Tilsæt de resterende ingredienser, men vent med hvedemelet til allersidst. Det tilsætter du lidt efter lidt. Hellere for lidt end for meget. Det er let, at komme til at bruge for meget i en dej med grønt i, da den bliver ved med at virke våd. Men det er bedre at lade være og have lidt ekstra mel på hænderne, når de skal formes.
Ælt dejen grundigt igennem og lad den så hæve i minimum en time – gerne længere.
Følg også med på Instagram
Del brændenældebolledejen i 16 stykker og form til boller. Kom på en bageplade med bagepapir og lad bollerne efterhæve i 20-30 minutter.
Pensl med vand og drys med hør- og chiafrø inden de bages ved 200 grader (varmluft) i 10-12 minutter.
Find også opskrift på // Squashbrud // Gulerodsbrud med revet skinke // Spinatboller // Squashboller // Peinirli – græsk brød // Khachapuri- georgiansk ostebrød // Hvidløgsbrød med mozzarella og feta //