Forskellen på æblemost og æblejuice?? Æblemost er den rene vare – ikke tilsat sukker, ikke fortyndet og højst opvarmet for at pasteurisere den. Og det bedste er, at det er smadder let at presse æblemost selv. Det kræver selvfølgelig lidt udstyr, som enten kan købes eller lejes for en dag.
Vi valgte at købe en stor frugtkværn og en 30 liters frugtpresser brugt. Vi fandt det på Facebookmarket og kørte til Dronninglund, for at afhente hos det sødeste ældre ægtepar, som var fremflyttet deres gård og ikke længere brugte udstyret. Finder man kvalitet kan udstyret holde i årevis.
Vi har et par æbletræer i haven selv, men desværre gav de ikke en dyt i år. Derfor lavede jeg et par opslag i lokale grupper på Facebook, hvor jeg eftersøgte æbler. Og det gav lynhurtigt pote. Vi har nok været ude og hente cirka 80-100 kg æbler og pære. Min oplevelse er, at folk synes det er skønt at få æblerne hentet, når de ikke selv skal bruge dem.
Opskrift på hjemmepresset æblemost
Det skal du bruge
Æbler
En frugtkværn
En spand til at skylle æbler
En spand til den kværnede frugt
En frugtpresser
Spand eller gryde til æblemosten
Plastikdunke, glasflaske eller bag in a box til opbevaring af æblemosten
Sådan gør du
Først og fremmest skal der samles æbler. Vi samlede over et par dage op til weekenden. Nedfaldsæbler og æbler med skurv kan sagtens bruges. Vi har brugt både æbler, madæbler og pære i diverse ukendte sorter.
Inden du går i gang kommes æblerne i en spand med vand. Se dem efter for orm og råd. Vask dem og skær eventuelt det dårlige fra.
Herefter skal æblerne igennem frugtkværnen. Vores frugtkværn skulle kunne køre dem hele, men det går altså lidt lettere, når de er i halve.
De evne æbler kommes over i frugtpresseren og presningen startes.
Mosten begynder og løbe – vi opsamlede i store gryder. Og siede det igennem for små æblestykker.
Så kommer det store spørgsmål – fryser eller pasteurisering? Vi gjorde begge dele. Da vi pressede 68 liter æblemost var der simpelthen ikke plads i fryseren til det hele.
Det æblemost, som vi pasteuriserede kom jeg i gryder og varmede op til 80 grader (den må ikke koge). Husk at mål temperaturen i siden af gryden, da den typisk er lavere end i midten. Herefter kom vi det i 3 liters pouch up bags.
Resten kom jeg på plastikflasker og i fryseren. Når vi tager æblemosten op holder den cirka 4-5 dage i køleskabet.
Find også opskrift på // Verdens bedste hvidløgsflutes med mozzarella og feta //