Som du sikkert ved er vi ofte i Litauen. Ja vi har sågar boet et år i Vilnius og derfor er der selvfølgelig også nogle specialiteter, som vi elsker og spiser under hvert besøg. F.eks. elsker pigerne Kibinai, som de kalder frikadellerboller og det minder da også meget om en frikadelle, som er indbagt i det lækreste brød. Men de har længe bedt mig prøve at bage dem også, så det gør jeg nu og de er vanvittigt lækre.
Fyldet kan varieres i en uendelighed og jeg har da også andre versioner på trapperne.
Opskrift på Kibinai
12 stk Kibinai
Dej:
9 dl hvedemel
200 gram smør (jeg bruger Naturlig vegan block for mælkefri version)
1/2 tsk salt
200 gram creme fraiche (jeg bruger Oatly fraiche for mælkefri version)
2 æg
1 æg til pensling
Fyld:
450 gram svinefars
1 løg, hakket
1 spsk creme fraiche (Oatly fraiche for mælkefri)
Sort peber (friskkværnet)
Sådan laver du Kibinai
Start med at lave dejen. Det er ganske simpelt kan alle ingredienserne blot skal æltes sammen. Smørret skære du i små firkanter – det gør det lettere at få æltet det ind i dejen. Når dejen er jævn ruller du den til en kugle og lader den hvile cirka 20 minutter på køkkenbordet. Så bliver den lettere at arbejde med.
Imens kan du forberede fyldet. Her blander du også blot ingredienserne. Jeg giver løget en tur i minihakkeren, da børnene foretrækker, at løget er i så små stykker som muligt.
Del dejen i tolv stykker. Rul ovalt ud, kom fyld på og tryk kanten sammen. Nu bruger du tommel og pegefinger til at trykke dejen flad, hvorefter du vipper den bagover med pegefingeren. Dette for at lave den karakteristiske og smukke top. Se eventuelt video nedenfor.
Pensel med æg og bag ved 180 grader i cirka 25 minutter til gyldne.
OBS – kan fryses.
Find også opskrift på // Cheeseburgerbolle // Pizzamuffins // Grove spinatboller med chia //