Ramsløg er blevet totalt in og heldigvis for det. Det er nemlig en ganske guddommelig spise, som ovenikøbet er sprængfyldt med c-vitamin og ganske gratis, hvis du ellers støver dem op i skovbunden i stedet for i supermarkedet.
Hvor finder og plukker jeg ramsløg?
Ramsløg kan findes fra marts til juni – sådan cirkus. Hvis du ikke ved hvor du skal begynde, så vil jeg foreslå enten bare at drage på tur i skoven eller at spørge i den lokale Facebook gruppe. Der sidder garanteret en med insider viden, som gerne deler et lokalt sted med dig. Ramsløg vokser nemlig gerne i overflod, så hemmelighedskræmmeri er ganske unødvendigt.
Når du finder frem til ramsløg, så brug snuden og sikker dig, at det rent faktisk er ramsløg. Liljekonval ligner, men er giftig. Men bruger du snuden er du ikke i tvivl. Ramsløg dufter nemlig en del af hvidløg, når den plukkes.
Hvordan bruges ramsløg?
Ramsløg kan både spises frisk, som den er, eller tilberedes. Dan ynder at spise den rå. Det synes jeg er lidt for krads. Men hver sin smag.
Fast på programmet herhjemme er ramsløgsalt, ramsløgolie og ramsløgsmør. De to sidstenævnte fryser vi og tager op løbende. I år har vi været ekstra flittige og vi har godt med smør i fryseren. Jeg spår allerede nu, at det bliver et kæmpe hit i grillsæsonen og til de nyopgravede kartofler henover sommeren. Vi har allerede smovset ramsløgsmør i bagekartofler flere gange og det smager drøn godt.
Men det er jo egentlig kun fantastisk, som sætter stop for brugen af ramsløg. Jeg bruger den f.eks. også i mit bagværk. Jeg kan anbefale at prøve mit foccacia med ramsløg. Det smager fantastisk.
Ellers vil foreslå, at du tænker ramsløg ind, hvor du ellers ville have brugt purløg og hvidløg.
3 lette opskrifter med ramsløg
Så snart vi har plukket årets første ramsløg kaster vi os over disse opskrifter. De er simple, men smager fantastiske.
Opskrift på ramsløgsalt
200 gram groft salt
30 gram ramsløg
Eventuelt lidt øko citronskal
Jeg starter altid med at give ramsløgbladene en tur i min foodprocessor, så de bliver hakket i mini stykker. Herefter tilsætter jeg saltet og kører salt og ramsløg godt sammen.
Fordel massen på et stykke bagepapir på en bageplade. Bag ved 50 grader i 3-4 timer til det er helt tørt.
Det er vigtigt for holdbarheden, at saltet er helt tørt inden de kommer på lufttæt beholder. Her kan det nemlig holde sig til næste års ramsløgsæson.
Opskrift på ramsløgsmør
250 gram smør
1 håndfuld ramsløg
1/2-1 tsk havsalt
(Eventuelt lidt øko citronskal)
Jeg starter med at køre ramsløgene i stykker i min foodprocessor. Herefter tilsætter jeg resten af ingredienserne og kører det hele sammen.
Jeg gemmer bøtten fra smørret og kommer smørret tilbage deri, inden det ryger i fryseren. Ellers kan et stykke husholdningsfilm også bruges til indpakning.
Opskrift på ramsløgolie
1 1/2 dl god olie
2 håndfulde ramsløg
Jeg kommer begge dele i min foodprocessor og kører det sammen. Herefter lader jeg det kører igennem et klæde. Det er ikke nødvendigt, men vi foretrækker olien uden blade. Den får den smukkeste grønne farve og gør sig godt på pizza eller tapas. Vi portionsopdeler den ved at komme det i isterningeposer, inden det ryger op i fryseren. Så er det let at tage lidt op ad gangen. I køleskabet kan det holde sig i cirka en uge.
Find også opskrift på // Verdens bedste hvidløgsflutes med mozzarella og feta // Flødekartofler // De sprødeste pizzaer //
Nej hvor smart at bare lægge smøren tilbage i pakken! Jeg syntes at ramsløgspesto er alt for stærkt men smøren skal prøves!
Forfatter
Jeg elsker simpelthen smørret. Måske du vil gøre det samme 🙂