Norske klejner – opskrift på store klejner 

Norske klejner
 Så længe jeg kan huske har jeg elsket norske klejner. Faktisk har vi altid fået dem på min fødselsdag i november, for der var vi altid lige kommet frem hos bageren. Nu kommer de jo frem allerede før vi træder ind i november, men sådan har det altså ikke altid været. Kom jeg lige til at lyde utrolig gammel der?! “Dengang mor var barn” gammel agtig.. Haha I think so.

Nå, men min kærlighed til trods, så havde jeg før idag aldrig forsøgt mig med at lave dem selv. Det har jeg nu og det bliver de da kun bedre af.

Du kan med fordel lave en større portion og fryse dem ned (uden glasur). Selvfølgelig er de bedst nylavede, men sådan er det jo med det meste. Sidste år fik jeg nemlig en pose med hjem fra min svigermor. Der tog jeg bare et par stykket op ad gangen og lunede i ovnen. Det fungere super godt.

Opskrift på norske klejner med citron glasur

Cirka 10 styk

Klejnedej

1 dl lunken vand
25 gram gær

1 æg

50 gram smør (stuetemperatur)

50 gram rørsukker

1/2 tsk kanel

1 tsk kardemomme

Skallen af en revet citron (øko)

275 gram hvedemel

1 pakke palmin til kogning af klejner

Glasur

150 gram flormelis

1 1/2 spsk saft fra citron

1 spsk vand
Rør gæren ud i vandet. Tilsæt herefter de øvrige ingredienser og ælt dejen godt. Den skal herefter hæve en times tid.

Når dejen har hævet er det tid til at rulle den ud. Men først kommer du palminen i en gryde og varmer den op.

Dejen ruller du nu ud (cirka 15x50cm) og deler den i 10 stykker. Har du en klejnerulle, så brug den. Sådan en er jeg ikke den heldige indehaver af, så jeg brugte en pizzaskære. Jeg lavede også hul i midten af dejen og tog derefter den ene ende igennem hullet. Se billeder nedenfor.


  
Test om palminen er varm nok ved at drysse lidt mel i. Bobler det, så er det varmt nok.

Kom et par klejner i ad gangen. De må ikke overlappe hinanden. Efter et par minutter vender du klejnerne, så de bliver gyldne på begge sider.

Brug en hulske til at tage klejnerne op og læg dem herefter på køkkenrulle, så det overskydende palmin suges væk.

Lad dem køle inden du kommer glasur på.


IMG_4196.JPG

Find opskrift på // Ris a la mande kage HER // nissebrød HER // hjemmelavet gløgg HER // 3 slags brændte mandler // nissepis //

Follow:
Share:

16 Comments

  1. 6. december 2015 / 4:24 pm

    elsker bare norske klejner, men har aldrig prøvet at bage en klejne. men tror da jeg at jeg skal en tur ud i mit køkken og i gang, men må vist tage computeren med så jeg kan have din blog ved min side og følge hvad man skal gøre

    • Nanna
      Forfatter
      6. december 2015 / 5:35 pm

      God ide 🙂 De smager så dejligt ☺️

  2. Helena
    6. december 2015 / 6:28 pm

    Jeg elsker norske klejner…og glæder mig til at afprøve din opskrift
    Er ikke særlig vild med almindelig klejner faktisk kan jeg ikke fordrage dem
    Så nu skal der dælme laves klejner i det lille hjem

    • Nanna
      Forfatter
      6. december 2015 / 6:30 pm

      Haha jeg har det faktisk på samme måde med alm klejner. De siger mig intet, men norske dem elsker jeg 🙂
      God fornøjelse

  3. Gitte
    7. december 2015 / 1:10 am

    Man kan tjekke om palminen er varm ved at stikke enden af en tændstik ( modsat svovl enden) ned og bruser det omkring den er det varmt nok.

    • Nanna
      Forfatter
      7. december 2015 / 5:45 am

      Jep på samme måde, som en knivspids mel bruser 😉

  4. 7. december 2015 / 10:24 am

    De ser lækre ud, har aldrig prøvet disse, men prøver nok nu 🙂

    • Nanna
      Forfatter
      7. december 2015 / 12:39 pm

      Gør endelig det ☺️

  5. Helena
    7. december 2015 / 5:25 pm

    Så blev de afprøvet i dag og mums de var lækre det er ikke sidste gang de bliver lavet

    • Nanna
      Forfatter
      7. december 2015 / 5:53 pm

      Dejligt du kunne li’ dem 😀

  6. Pia Pugh Petersen
    17. november 2016 / 8:53 am

    Hej.
    Har aldrig lavet norske klejner før og vil rigtig gerne prøve. Men kan man stege dem i alm olie i stedet for palmin? Har det ikke så godt med lugten af palmin 😉

    • 19. november 2016 / 7:07 am

      Jeg bruger altid palmin, så jeg har desværre ikke erfaring med andet 🙂

  7. Britta
    19. november 2016 / 9:05 am

    Hej
    De ser rigtig lækre ud, har du erfaring med at fryse dem ned og lune dem i ovnen når de skal bruges?

    • 20. november 2016 / 1:00 pm

      Ja, jeg lader dem tø på køkkenbordet (det går stærkt) og så luner dem kort i ovnen. De smager friskbagte 🙂

  8. Lene madsen
    21. november 2016 / 9:45 am

    Der kan sagtens koges i olie.
    Har jeg før gjort.
    Knus Lene

Leave a Reply


Looking for Something?