Fredagskagen er donuts. Efter en lystig Instagram afstemning blev det donut opskriften, som skulle deles i dag. Næste fredag er fredagskagen således en kæmpe kajkage. I kan følge bloggen HER, hvis i vil have direkte besked om nye opskrifter eller følge min facebook HER.
Donuts er muligvis en af mine favorit spiser i hele verden. Den kærlighed tror jeg, at min mormor er skyld i. Hun lavede nemlig donuts til os, med sukker, i min barndom, og således har kærligheden til dem fulgt mig siden barnsben. Den kærlighed er ikke sådan at ryste af sig.
Men guderne skal vide, at der er mange skøre ting, forklædt som donuts, derude.
Sidste år erfarede jeg præcist hvor let det er, at lave berlinere selv. Det samme gør sig altså også gældende for donuts. Det er nemlig præcis samme dej. Det er mig så en absolut gåde hvorfor det først er nu, at jeg kaster mig over projekt hjemmelavede donuts. Ligger i, i øvrigt, inde med tips til gode donuts steder i Aalborg, så giv gerne lyd. Jeg var ret begejstret for Donut Factory, men lukkede jo for efterhånden længe siden.
Og lige et sidste ord med på vejen – opskriften på donuts er virkelig let, simpel og kræver altså ingen særlig bageegenskaber.
Opskrift på hjemmelavede donuts
14-16 styk
Donuts dej
25 gram gær
1 dl mælk
2 æg
1/4 dl rørsukker
1/2 tsk salt
2 tsk vaniljesukker
50 gram blødt smør
Cirka 6 dl hvedemel
Til kogning: 1 pakke Palmin eller bare kokosolie
Pynte forslag:
– Den klassiske: vend i sukker
– Glasur (forskellige farver – brug pastafarve)
– Krymmel, hakket Toblerone, skumfiduser, pistacie nødder osv. Kun fantasien sætter grænser
Sådan laver du donuts
Rør gæren ud i mælken. Tilsæt de øvrige ingredienser, pånær hvedemel, som tilsættes lidt efter lidt og ælt dejen godt igennem. Det er vigtigt, at du ikke bruger for meget mel, da det vil give tørt brød.
Lad donut dejen hæve i en times tid, under viskestykke, på køkkenbordet.
Når dejen har hævet deles rulles den ud på et meldrysset bord. Dejen skal være 1-1,5 cm høj. Herefter skal donutsene udstikkes. Jeg bruger gerne et vinglas – det har nemlig en diameter på 8 cm, som er en meget passende donut størrelse. Til at lave hullerne i midten bruger jeg noget så fancy, som et skruelåg fra en vinflaske. Der findes garanteret værktøj til den slags, men det fungere nu ganske glimrende.
Når donutsene er udstukket skal de have lov at hæve 15-20 minutter.
Imens kan du varme olien op. Normalt bruger jeg palmin – men grundet årstiden kunne jeg ikke finde det, så istedet købte jeg almindelig kokosolie, som jo vel i bund og grund er det samme. Olien skal være 170-180 grader. Har du ikke et termometer, så drys en smule mel i eller sæt en tændstik i. Bruser det, er olien klar.
Donutsene skal koges cirka 1 minut på hver side eller til de er gyldne. Fiskes op med en hulske og sættes på et stykke køkkenrulle, som hapser det overskydende olie.
Når de er afkølet kommer vi til det sjove – nemlig pyntning. Kun fantasien sætter grænser, når du skal pynte donuts. Jeg har brugt lidt af hvert, men fælles for dem alle er, at der er glasur (flormelis plus vand – og farvet med pastafarve) og pynt på.
Et tip er, i øvrigt, at lave glasurer tyk. Så er den lettere at holde styr på.
Tip: donuts bliver ganske hurtigt tørre og skal serveres på dagen. Men du kan snyde og lave dej samt donuts på forhånd ved at fryse dem ned, når de er udstukket. Altså inden kogning. Så tager du dem blot op, lader dem tø og hæve og koger dem. Kogningen går ganske hurtigt og hvem elsker ikke nybagte donuts.
Palminen kan du genbruge til fuglekugler til haven. Bland blot med nogle frø og kom det i en form og sæt på køl inden du hænger op.
Find også opskrift på // Toblerone cheesecake // berlinere // Hvidløgsflutes // Hvidløgsknuder // Chokoladebomben // Daim islagkage // Snickers islagkage //
Åh nu har jeg lyst til donuts… hvor ser det lækkert ud…
Forfatter
De er så lækre 😀
Kan man mon lave dem med rismælk og plantesmør ?
Forfatter
Jeg har ikke forsøgt, men kan ikke umiddelbart finde på noget, som skulle være i vejen for det 🙂
Hej Nanna 🙂 Idag har vi prøvet at lave de lækre donuts… Muuums… 🙂 Uden glasur og pynt synes jeg dog at selve smagen mangler ” lidt sukker/sødme ” i donuts… Hvad kan man gøre ved det ?
Forfatter
Hejsa Anita 🙂 Evt mere sukker og måske noget vanilje..
Eller vend dem i sukker lige når de er kogt færdige 🙂
Min datter ønsker at dele dem ud i skolen, men tænker de bliver tørre hvis jeg laver dem aftenen før. Kan man udstikke dem og lade dem hæve natten over og så koge dem om morgenene?
Forfatter
Ja det burde kunne fungere 🙂
Hvor længe i forvejen skal jeg mon tage dem ud af fryseren så de kan tø og hæve inden de skal koges?🙂
Forfatter
Hejsa Ida.
Et par timer vil jeg tro 🙂
KH
Nanna
Kan man lave dem dagen før og pynte dem, hvis man opbevare dem i en frysepose? Eller har du andre råd, hvis man er nød til at lave dem dagen før ?
Forfatter
Jeg ville bruge tippet med at fryse – det står nederst i indlægget 🙂
Bliver de meget tørre hvis man lavede dem dagen før? Min søn har fødselsdag snart, og skal dele ud i skole. Har ikke helt tiden til at stå et par timer inden serveringen, med 3 børn der skal gøres klar
🙈
Forfatter
Hejsa Sandra,
Jeg ville bruge tippet nederst i indlægget med at forberede dem og fryse☺️
KH
Nanna
Ej, hvor ser det lækkert ud. Skal helt sikkert afprøves.
Jeg vil bare også sige, at jeg var helt vildt glad for Donut Factory. De var så lækre og flot lavede. Det var et godt stykke bagehåndværk, som kunne købes der. Jeg er stadig ikke kommet mig over, at de lukkede. Det her er måske lidt overdrevet, men kan godt finde på ind i mellem, at sidde og kigge på deres facebook side, mens jeg savner dem (det er vel ikke for meget, hva?😂).
Måtte bare lige skrive det. Det er så sjældent at jeg hører noget om donut factory, så det måtte bemærkes, nu jeg læste dette.
Forfatter
I feel you 😛
Jeg glæder mig til at lave dem med mine piger. Her hjemme er donuts nemlig også et kæmpe hit. Men vi har ikke selv lavet dem før.
Jeg er dog lidt bekymret for kokosbismag med Kokosolie? Den olie jeg har har en svag duft af kokos og vel så også smag. Er det muligt at printe dine gode opskrifter ud? Det er bedst med papir når mine børn er med i køkkenet 🙈
Forfatter
Jeg har ikke oplevet at der kommer en smag af kokos 🙂 Men du kan bruge solsikkeolie istedet, hvis du gerne vil være helt sikker.
Du kan trykke A + Command + P ned samtidig, så printer du siden ud.
Uhm – elsker donuts – tak for opskriften
Forfatter
Hej Lone,
Tak 🙂 Din reklame for website er fjernet. Ønsker du at indgå dialog om reklame på min blog er du velkommen til at sende en mail. Tak 😉
Er lige begyndt med at lave disse. Har ældet dejen sammen ig nu ligger den i skål under viskestykke. MEN dejen virker meget tør. Brugte kun 5 dl mel og alligevel falder den fra hindanden. Normalt ? Holder den bedre efter den er hævet ?
Forfatter
Hejsa Claudia 🙂
Det lyder til at der er kommet for meget mel i dejen. Jeg ville tilsætte mere væske, ellers ender du ikke ud med et luftigt og lækkert resultat.
Når der står cirka foran målet på hvedemelet er det fordi du skal mærke efter hvornår dejen er mættet undervejs 🙂 Det er altid svært at angive et nøjagtigt mål på mel, da kvaliteten varierer, æg kommer i forskellig størrelse osv 🙂
KH
Nanna
Skal mælken lunes
Forfatter
Det fremmer hævningen 🙂
Hej igen😁
Øhm.. jeg ville spørger om, skal demkoges eller kan de godt puttes i en ovn, hvis ja så hvor mange grader og hvor lang tid?
Forfatter
Jeg ville ikke bage dem 🙂
Hej igen😁
Øhm… jeg ville spørger om, skal man koge dem eller kan de godt puttes i en ovn, hvis ja hvor mange grader og hvor lang tid?
Kan man bruge andet end kokosoile eller Palmin?
Hej Nana😁
SKAL man bruge kokosoile eller palmin eller kan man godt bruge normalt oile? Jeg har ingen af de to ting og er alleredet igang så hat ikke tid til at købe ind?
Forfatter
Hej Mette,
Jeg har desværre først set din kommentar nu, men ja det kan du 🙂
KH
Nanna
Glæder mig til at smage har aldrig smagt dem før sååååå glæder mig
Forfatter
God fornøjelse 🙂
Hej. Hvis de skal vendes i skuller, skal det så være imens de er lune
Forfatter
Det gør jeg 🙂
Hej Nanna
Jeget skal bage 120 af dine lækre Donuts, det er til en flok børnehave børn, kan jeg lave dejen dagen før? Da tiden i et institutionskøkken er lidt knap 🤗
Annette
Forfatter
Så ville jeg blot koldhæve dejen. Den kan man sagtens 🙂