Egentlig er udgangspunktet for barselsboller fuldstændigt det samme som mine morgenboller. Jeg har blot udskiftet melet og droppet kernerne. Og det viser altså lige præcis hvor skøn denne opskrift er. Den kan varieres i det uendelige og stadig være spændene og velsmagende. Resultatet er i øvrigt luftigt og lækkert.
Barselsbollerne her er beregnet til at smække sammen dagen inden du får besøg. På den måde er det let lige at smække bollerne i ovnen inden gæsterne kommer uden at stresse det mindste. Dejen kan nemt laves med baby på den ene arm, for køkkenmaskinen klare æltningen for dig.
Som nævnt kan melet udskiftes og kerner kan tilføjes. Det er egentlig kun fantasien, som sætter grænser. Jeg ynder at smide 2 spsk aktiv surdej i, fordi det virkelig gør noget godt for dejen og smagen, men igen, så kan det undlades.
Vil du lave en lyn version af barselsbollerne, så brug istedet 25 gram gær og lad dejen hæve i et par timer. Det er ikke det sammen, men er ok i en snæver vending og det ender absolut også med et lækkert resultat.
Opskrift på koldhævede barselsboller
10-12 stykker
5 gram gær
5 dl lunken vand
1 tsk honning
2 tsk salt
100 gram speltmel
400 gram hvedemel
2 spsk surdej (kan undlades)
Rør gær, vand, honning, salt og mel sammen til en tyk grød. Det skal blot lige vendes sammen. Lad det herefter stå en god halv time og passe sig selv. Tilføj surdejen (kan undlades) og giv herefter fuld skrue på røremaskinen i 10-12 minutter.
Når dejen begynder at kravle op ad krogen, slipper kanten og er glat og smidig, ja nærmest som tyggegummi, så er den der. Hvis den ikke er nået dertil efter 7-8 minutter, så prøv at tilsætte en lille smule mere mel. Men pas på ikke at tilsætte for meget – dejen skal nemlig være ret våd og klistret. Det er hemmeligheden bag det luftige og lækre resultat.
Lad dejen stå et par timer på køkkenbordet og lad den komme godt i gang med at boble inden at du smider den på køl natten over.
Kom godt med mel på køkkenbordet og vip dejen ud. Del herefter dejen i 10-12 stykker. Det er lettest med en dejskære dyppet i vand, da dejen godt kan klistre en del. Kom på bageplade med bagepapir.
Bages ved 250 grader i 12-15 minutter. Har du et bagestål vil jeg varmt anbefale, at bruge det. Det giver et helt andet og bedre resultat.
Tip – dyp eventuelt den ene side i solsikkekerner. Det smager fantastisk.
Find også opskrift // Morgenboller // Gulerodsboller med squashboller // Kærnemælksboller // Grove spinatboller med chiafrø // Grove pølsehorn med gulerod //
Hej, lyder som en lækker opskrift. Den skal jeg prøve. Men hurtigt spm, skal surdejen være en aktiv surdej?
Forfatter
Hej Ulla,
Ja – gerne 🙂
KH
Nanna
Lækkert😊er i gang med at lave dem og er i tvivl om det er almindelig varme eller varmluft
Forfatter
Alm varme 🙂
Skal der speltmel i? 😊
Forfatter
Som nævnt, kan du udskifte mel og kerner efter smag og behag 🙂
Super skøn opskrift, første gang jeg laver dem, dejen så lovende ud og har lige taget den første plade ud. De sidder lige i skabet! Tak for en super opskrift.
Forfatter
Så fedt at høre 😀
Hejsa..
bliver de også gode uden surdej?
Er ikke kommet helt med pomaden bølge endnu 🙈😉
Forfatter
Jep – de er lækre, både med og uden surdej 🙂
Skal dem uden surdej også boble og røres så længe med maskinen
Forfatter
Jep 🙂
Hvis man ikke ligger inde med en aktiv surdej, kan man så erstatte med bageenzym eller hvedesur for at få lidt mere spral i dejen?
Forfatter
Jeg har endnu ikke kastet mig over bageenzym, så jeg må være dig svar skyldig 🙂
Hej. Jeg har forsøgt at lave barselsbollerne, men kan det passe at der skal en del mere mel i end angivet i opskriften? Dejen er meget tynd og flyder bare ud. Bollerne hæver ikke så meget.
Jeg ved ikke om Dejen har stået for længe, da den ikke har været på køl natten over, lod den bare stå på køkkenbordet.
Forfatter
Når dejen begynder at kravle op ad krogen, slipper kanten og er glat og smidig, ja nærmest som tyggegummi, så er den der. Hvis den ikke er nået dertil efter 7-8 minutter, så prøv at tilsætte en lille smule mere mel. Men pas på ikke at tilsætte for meget – dejen skal nemlig være ret våd og klistret. Det er hemmeligheden bag det luftige og lækre resultat 🙂
Sådan blev dejen også første gang, den hævede også fint på køkkenbordet. Var faldet lidt sammen til næste dag, men meget klistret. De hævede ikke så meget v bagningen. Men smagen var god nok.
Tænkte om jeg brugte mel med for lavt protein indhold? Brugte remas økologiske hvedemel.
Forfatter
Uhh det er så svært at svare på, når man ikke selv har haft hænderne i dejen. Men ja det ku´ være melet. Både kvalitet, men måske også fordi der skulle ha´været en smule mere i? 🙂
Hvis man ikke har et bagestål, vil du så sætte bagepladerne ind i ovnen under opvarmning? Jeg syntes nemlig ofte, at når mine bageplader er varme har bollerne det med at flyde ud, så snart de kommer på den varme plade. 🙁
Forfatter
Jeg ville klart varme dem op i ovnen 🙂
Fra tvillingemor til tvillingemor 😉 rigtig gode efter første forsøg (både med kold hævning og bagestål) 1000 tak 😊
Hvor længe kan dejen stå i køleskabet inden man skal bruge den? Mvh kristina
Kan man bruge den slags surdej man kan købe færdig på pose ?
Forfatter
Den kender jeg slet ikke. Men hvis den fungere som alm surdej, så tænker jeg da ja /)