Nytårsdesserten: brownie med karamel & havsalt

En rest kærnemælk? Bag drønlækre & saftige gulerodsboller

Gulerodsboller med kærnemælkGulerodsboller med kærnemælk

Efter julen havde jeg rester af alt og intet i køleskabet. Inklusiv kærnemælk efter jeg havde lavet buttermilk fried chicken. Kærnemælk er intet mindre end genialt, at bruge i bagværk. Bagværket smager bedre, er saftigt og bliver ikke tørt og kedeligt efter et par dage. Nu brugte jeg kun kærnemælk, da jeg, som nævnt, havde noget som skulle bruges. Men en del af det kan sagtens erstattes af vand. Resten behøver heller ikke nødvendigvis at være kærnemælk, blot noget syrnet. En rest neutral yoghurt, A31 eller creme fraiche gør også tricket.

Opskrift på gulerodsboller med kærnemælk

24 styk gulerodsboller med kærnemælk 

25 gram gær

8 dl kærnemælk

2 tsk honning

1 tsk salt

3 spsk olie

2 æg

4 store gulerødder

6 dl durummel

Hvedemel

 

Sådan laves gulerodsboller med kærnemælk

Kærnemælken kommes i en skål og gæren opløses heri. Tilsæt æg, olie, honning og salt. Rør godt sammen. Gulerødderne skal også rives – jeg har en Moulinex, som klare det for mig.

Kom durummel i og tilsæt hvedemelet lidt efter lidt. Vær opmærksom på ikke at blive ved med at komme hvedemel i. Gulerødderne gør dejen våd at arbejde med, men bollerne bliver tørre, hvis man putter alt for meget mel i.

Ælt dejen godt igennem og lad den hæve lunt i minimum en time. Jeg bruger øko gær og lader ofte dejen hæve lidt længere tid, da jeg synes den er knap så hurtig til at kickstarte som almindelig gær.


Følg også med på Instagram HER og Pinterest HER


gulerodsboller med kærnemælk

Del dejen i 24 stykker, rul til boller og sæt gulerodsbollerne på bageplade. Lad bollerne hæve i cirka 1/2 time. Pensl med æg.

Tænd ovnen på 200 grader varmluft og bag i cirka 12-14 minutter.

Gulerodsboller med kærnemælk

Tip: brug kun 5-10 gram gær og lad dejen langtidshæve på køkkenbordet natten over. Vip dejen ud på meldrysset bord, træk den ud og skær i passende trekanter til sandwichbrød. Lad efterhæve en time på bagepladen og bag så.

 

Find opskrift på // Gulerodsboller med spinat // Spinatboller // Squashboller // Koldhævede yoghurt boller // Broccoli boller // Pestoboller // Møllehjul af ostebomber // Grahamsboller // Grove Spinatboller med hytteost // Flutes med hvidløgspesto // Pull-apart hvidløgsbrød // Sandwichflutes //

10 kommentarer

  • Húlya

    Hvor meget hvedemel skal der i kan ikke se det i opskrifften

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lone

    Er det rigtig at der skal 8 dl kærnemælk i, synes det lyder af meget væske.
    Hvor meget hvedemel kommer der i, bare sådan cirka😊

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Jep det er korrekt. Eventuelt kan du bytte noget ud med vand 🙂 Hvedemelet kommer du blot i lidt efter lidt indtil dejen er mættet – hellere lidt for lidt end for meget 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Malene

    Mon disse kan holde sig friske til dagen efter (tænker gulerødderne giver ok fugt ?)? Er på udkig efter nogle boller der ikke bliver tørre – da jeg skal bage boller til ældste arvingens børnehave ? Hilsen Malene

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Louise

    Er de også gode til fryseren?

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jane Sidelmann

    Virkelig lækre boller som holder sig fugtige og “svampet” i flere dage..

    Jeg lune kærnemælken, inden jeg røre gæren i da gæren fungere bedste mellem 30-37 grader.. Det giver en god og hævning som starter med det samme.. 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nytårsdesserten: brownie med karamel & havsalt