Det der med amning – Nanna Pretzmann
Choko muffins med peanutbutter og æble

Det der med amning

Amning er noget der fylder rigtig meget i mit hoved lige nu.. På en eller anden måde er det bare forbundet med nederlag, fordi det ikke lykkedes med Blobberne og fordi ALLE (LÆS: virkelig alle) havde en mening om at det altså var noget mærkeligt noget at de ikke blev ammet. Selv fremmede mennesker, som vi jo altid blev stoppet af på gaden p.g.a. to babyer fandt det helt naturligt at spørge ind til amning (og selvfølgelig også fødsels, om vi selv havde lavet dem eller ej o.s.v.), som om det var til offentlig debat hvorvidt mine børn skulle ammes eller ej. Selvom man prøver ikke at lade sig gå på af folks til tider dumme, ugennemtænkte og sårende kommentarer, så ramte de jo alligevel et ømt punkt hos mig, for jeg følte jo også selv det var for dårligt at jeg bare havde givet op.

Jeg har tidligere skrevet om forløbet op til og Blobbernes ankomst til verden, men hvis du ikke har læst det, så er det lige her – det var en hård omgang og de første 14 dage gik med at forsøge at lægge Blobberne til bryst, lade dem spise (de kunne de ikke) og herefter give dem sonde, lægge dem til at sove og malke ud. Da de skulle have mad hver 2 time kan i selv regne ud hvor meget tid det gav til søvn, mad, bad og mor selv. INGEN. Jeg var udkørt, ulykkelig og hadede den forpulede “malkemaskine”, som bare fik mig til at føle mig som en stor ko.. Og jeg tog grædende en beslutning sammen med min mand om, at vi ville forsøge os med flaske og mælkeerstatning. Både fordi sygeplejerskerne havde fortalt at Blobberne lettere kunne lærer at spise af sådan en og vi derfor hurtigere ville kunne komme hjem og fordi jeg var udkørt, syg og virkelig ikke magtede mere. Alle ressourcer var bare brugt op p.g.a. lang tids sygdom, kejsersnit, tvillinger og ingen søvn. Jeg fik nogle piller som stoppede mælkproduktionen og Blobberne fik mælkeerstatning. En uge senere var vi på vej hjem.

Selvom jeg den dag i dag stadig er 100% sikker på det var den bedste beslutning for vores familie og det der gjorde at vi kunne få det til at fungere uden at jeg gik helt ned, så gemmer den dårlige samvittighed sig stadig derinde og fortæller mig at det sgu ikke var okay at tage den beslutning overfor børnene – at jeg burde have gjort mere. Have bidt tænderne sammen.

Derfor er det bare så vigtigt for mig at få det til at fungere med lillesøster, når hun kommer i november. Jeg vil virkelig gerne have at amning bliver en positiv oplevelse og ikke en falliterklæring igen. At det kan lykkes og jeg tænker allerede nu hvad jeg kan gøre anderledes?! Måske bliver det anderledes helt af sig selv, for vi går jo ud fra lillesøster først kommer til termin og bare det i sig selv gør jo en kæmpe forskel. Men har i søde læsere nogle gode tip til at få etableret en god ammestart? Hvad sætter mælkeproduktionen i gang? Jeg har hørt nisseøl – det lyder mærkeligt, men hvis det virker?! Hvad er godt til ømme og godt brugte bryster, som jeg da nåede at få af “malkemaskinen”?

Jeg har allerede fået mig en lækker amme-bh, som virker både behagelig og praktisk uden der går helt mormor i den. Måske er jeg fjollet, men sidste graviditet tog jeg p.g.a. svangerskabsforgiftningen så sindsygt meget på, at jeg bare følte mig som en tyk hval, som forsøgte at amme og i øvrigt heller ikke havde en amme-bh jeg kunne passe. Derfor synes jeg det var vigtigt at finde en, som jeg forhåbentlig kan føle mig godt tilpas i til den tid – min mand har i øvrigt godkendt den.. Haha 😉 😀

Jeg har fået amme-bh’en i gave, men den kan fås hos Mammashop lige her.

Men pigerne er der andre ting der skal være styr på inden? Er det en god ide med en brystpumpe? Altså er det nødvendigt og i så fald – en manuel eller mekanisk? Hvilke ville i anbefale.. Som i kan høre vil jeg bare gerne have så mange gode råd som muligt 😀

Til jer med tvillinger, så har jeg lavet en kategori, som hedder tvillinger. Den finder i her

 

Amme billedet er lånt her.

Indlægget indeholder affliatelinks

 

 

14 kommentarer

 • Anne-Mette Iwersen

  En god mor sidder ikke i brysterne, den har du nok hørt før. Jeg ammede storesøster, og fuldammer nu også mine tvillingepiger på 2 1/2 måned.
  For det første, giv det tid. Amning kan være en udfordring i starten, men efter en 14 dages tid er amningen kørt ind, brysterne hærdede og så er amning det nemmeste i verden. Slut med afkogt vand, rengøring og tilberedningen af flasker. Du lægger bare til hvor du er. Easy.
  Hvidtøl virker på mig. Min mælkeproduktion stiger helt klart. Dog er baby den der bedst får mælken igang. Og hvis baby vil have større mængder, så siger den blot til nogle ekstra gange i døgnet, og vupti du føler dig som Dolly parton.
  Til ødelagte brystvorter har jeg kun brugt min egen modermælk. Når baby er færdig med at spise, smør et par dråber af mælken på vorten, lad vorten lufttørre. Jeg har ikke haft revnede vorter. Ømme ja, det kan ikke undgåes de første små 14 dage.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anette bruhn

  Der er kæmpe forskel på at have tvillinger og et barn. Vores twins er født 38+1 men var små, så de skulle vækkes hver 3.time, have supplerende sonde den første tid og det var benhårdt. Lillesøster er 10 dage og hun styrer selv at spise. Så er sikker på du også vil opleve kæmpe forskel.
  Jeg fuldammede vores tvillinger til 6 mdr og stoppede helt da de var 11mdr. Nu ammer jeg lillesøster. Jeg ved ikke om jeg har så mange råd for synes ikke jeg har gjort noget særligt. (Hvilket jo er mere frustrerende for dig). Ro, nærhed, hud mod hud kontakt er mine bedste råd – nå ja og mad og drikke til mor. Og at lade baby bestemme (altså hvis hun er født til termin og selv melder sig). Jo mere hun stimulerer dig, jo mere mælk kommer der.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amning er pissesvært! Læs bare min blog!

  Ammebrikker, lanolincreme og min mands støtte blev min redning og som gør at jeg nu kan amme uden at tude og bide i en stofble!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Du skal amme, amme, amme og så amme lidt mere. Kun sådan stiger produktionen. Det tager lidt energi i starten, men er det værd 🙂 Altså en pumpe skulle du gerne kun bruge, når du skal afsted ud lillesøster. Der har jeg til gengæld også været super glad for min! Min er manuel og 100 gange nemmere end en mekanisk. Jeg købte en Avent på amazon.com, hvor de er betydeligt billigere end i butikkerne 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nynne

  Tro på at du kan – tro flytter bjerge i dette tilfælde! 🙂 Og en maaasse hud mod hud-kontakt.. Det var i hvert fald det der skulle til her, og jeg fuldammmer 🙂
  Det hele skal nok gå, og tænk ikke på dine tidligere erfaringer – du gjorde hvad der skulle til dengang! En glad mor har glade børn – amning eller ej! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine Svendsen

  Jeg

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Trine Svendsen

   Jeg har fire børn, de yngste tvillinger på nu 10 år. Jeg har ammet alle mine børn, men kan faktisk godt huske en vis misundelse på de andre tvillingemødre i min tvillingemødregruppe over at de gav flaske – for tanken om at de kunne få en kæmpeportion flaskemad, så man vidste at de var mætte, synes jeg var meget tiltalende. Jeg ammede jo hele tiden – de fik godt nok en flaske til at sove på, men sove var ikke noget de gjorde det så meget i…mon det havde været anderledes hvis de havde fået flaske? Det ved jeg jo ikke….hvis det ikke lykkes uden de store kampe, så skal du selvfølgelig amme, men det skal da ikke være en kamp….Vil klart anbefale uldammeindlæg, så der hele tiden kommer luft til brystvorterne – tror også jeg brugte suttebrikker et par gange med held….

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karin

  Allerede mange gode ord.
  Ammer lige nu mine tvillinger og det var bestemt noget der fyldte meget imens jeg ventede mig. Ville det lykkedes igen ligeså godt som med deres storesøster. Ville de blive født før tid og dermed ikke kunne amme m.m.
  Jeg talte rigtig meget med jordemoderen om mine bekymringer og hvordan jeg kunne gribe det an. Jeg gjorde min skønne kæreste det klart hvor meget det betød for mig at komme til at amme. Og så tog vi nogle beslutninger inden babyerne kom.
  – det var et fælles projekt
  – jeg ammede far skiftede bleer
  – fokus på at få ro til amning. Ikke en masse besøg i den første tid. Det for atjjeg vidste jeg kunne lægge mig når jeg var træt. Er huset fuldt af gæster holder man ud. Og ro er vigtigt for krop

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karin

   Og mælk.
   De ømme brystvorter blev klaret med lufttørring og sammenbidte tænder. Ved min første brugte jeg ammebrikker.
   Sørg for at få lagt ordentlig til så baby sutter rigtig.
   Hver ikke flov over at søge hjælp hos eks. Sundhedsplejersken og gør det med det samme du føler behov.
   Bed folk om at blande sig uden om hvis du kan mærke deres velmente råd kun stresser dig.
   Men ro ro og tid. Så skal det nok gå.
   Der er en verden til forskel på født for tidligt og tvillinger eller en sød tøs født til tiden.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det er simpelthen så individuelt hvad der lige virker for den ene og den anden og måske faktisk svært at give råd om, når det ikke var specielt svært for mig selv… Men jeg tænker bare – altså oveni alle de andre råd du hsr fået – vær nu ikke for hård ved dig selv hvis det nu ikke lykkes, det har sådan en lille ny mor ikke noget godt ud af! Pøj pøj med det når du kommer så langt 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tusind, tusind tak for alle de brugbare råd 😀 Jeg sætter virkelig pris på,. at i har lyst til at dele jeres erfaringer med mig 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bonnie

  Hej med dig

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Søde du! Jeg forstår virkelig godt, hvad du har været igennem. Noam er født uden madpakke, så amningen med ham blev sat akut i gang med brystpumpe, og selvom amningen kom op at køre, sagde Noam selv fra. Da han var 3 måneder gammel opgav jeg efter 3 ugers hård kamp fyldt med skrig, skrål og tårer fra både mor og barn. Men det har været en hård beslutning at træffe, og jeg har tit banket mig selv i hovedet over, at jeg dog ikke kæmpede videre. Og det gør jeg til dels stadig.

  Derfor var det vigtigt for mig at få en god start på amningen, og den var min jordemoder heldigvis helt med på. Theo er nu 11 måneder og bliver stadig ammet. Det er en kæmpe succesoplevelse!

  Først og fremmest fik vi tilbudt 3 dage på en seperat stue på barselsafsnittet, så der var fred og ro. Heine var der om dagen, mens Noam var i dagpleje og om eftermiddagen var vi alle samlet, indtil efter aftensmaden, så smuttede Heine og Noam hjem. Det var skide hårdt at undvære Noam, især fordi han var så lille og jeg aldrig havde været uden ham før. Men den rolige start betød rigtig meget.

  Og ellers hud til hud. Det er sådan en kliché, men det hjælper. Theo lå kun i ble og ellers opad mig de dage med dyne over, og så fik han hver gang, han viste interesse. Mælken løber typisk til efter 3-5 dage, men med Theo var det der allerede efter et døgn. Den her gang har jeg friammet, hvilket vil sige, at i stedet for at gå efter et bestemt timeinterval, får han, når han vil. Jeg ved, at de på barselsafsnittet gerne ser et timeinterval, men en ammeekspert rådede mig til at gøre det anderledes.

  Apropos ammeekspert kan jeg klart anbefale dig at melde dig ind på Ammenets facebookside, der står der ammeeksperter klar til at hjælpe døgnet rundt.

  Og ellers lanolincreme til ømme brystvorter. Og en god portion tro på dig selv: det skal nok lykkedes. Giv det tid, giv jer ro, vent med gæster, og lad dig opsluge af lillesøster i de dage, det kræver.

  Beklager et rodet svar – jeg håber, at du kunne bruge bare lidt af det 🙂 og ellers ved du, hvor du kan finde mig 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hejsa Simone 🙂

   Tusind tak, fordi du tog dig tid til at komme med nogle guldkorn. Jeg vil bare så gerne have det lykkes denne gang – det giver mig altså lidt stress på forhånd og det er jo slet ikke den rigtige indgangsvinkel. Jeg vil klart lige kigge forbi den facebookgruppe og så synes jeg friamning lyder mere logisk, når man har et barn født til termin, som selv kan sige til, når det er sulten 😀
   Kan være jeg vænner tilbage efter flere råd 😉

   Nanna

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Choko muffins med peanutbutter og æble