Økonomi, som hjemmegående og værktøj til at lægge budget – Nanna Pretzmann
Nyt kluns til sommer garderoben (med mor brillerne på)

Økonomi, som hjemmegående og værktøj til at lægge budget

Indlægget er sponsoreret

SAM_2729

Når man, som os, vælger at den ene part skal være hjemmegående så går det selvfølgelig ud over økonomien. Det er ikke nødvendigvis let pludselig at mangle en indkomst i budgettet, men det er absolut heller ikke en umulighed, at en familie lever af kun en indkomst. Det kræver dog prioritering, omtanke og en grundig gennemgang af økonomien. Ved hjælp af Dit Økonomiske livshjul kan man komme godt fra start med gode råd og vejledning ud fra ens nuværende situation. Det vil sige alder, boligsituation, børn og forholdsstatus. Det er uvildig og gratis hjælp til privatøkonomien. Og hvem takker nej til det?!

Jeg ved godt, at alt det med økonomi og budgetter kan være lidt langhåret og kedelig. Men helt ærligt synes jeg at det giver ro i maven, at have et godt overblik over ens økonomiske situation. På den måde er jeg nok lidt snusfornuftigt. Jeg skal vide der er styr på tingene. Selvom jeg som teenager nok prioriterede mit rådighedsbeløb en smule anderledes end i dag, så lavede jeg altså stadig et budget 😛 Men med børn følger også et stort ansvar og jeg synes vi skylder dem, at forsøge, at skabe en så stabil base som muligt.

For at få vores økonomi til at hænge sammen har det selvfølgelig også været nødvendigt at skære lidt ind til benet på luksus goder, som den store TV-pakke. Men der findes så mange online tjenester, at det faktisk ikke er et afsavn. Vi tænker også mere over hvor meget der går til madbudgettet og laver madplan, for at spare. Det gør at der stadig er plads til økologi.

Start med at lave et budget

Siden jeg flyttede hjemmefra har jeg lavet et budget. Det giver et godt overblik over ens økonomiske situation og kan sørge for en stabil økonomi måned for måned. Så hvis i ikke allerede gør det, så vil jeg klart anbefale at komme i gang. Faktisk kan du finde et en skabelon HER, som gør det ganske overskuelig og let at plotte dine økonomiske tal ind.

SAM_2728

I budgettet medtages alle faste udgifter (boliglån, forsikringer, a-kasse), samt indtægter (løn, børnepenge osv.). På den måde vil i komme til at kende jeres månedlige rådighedsbeløb, når alle faste udgifter er betalt. Det giver også mulighed for at udregne et gennemsnit af de månedlige udgifter, således at i fast kan indbetale et beløb til budgetkontoen hver måned og dermed undgå store udsving i rådighedsbeløbet, fordi der nogle måneder er store udgifts poster og andre måneder små. I vores budget har vi også indlagt en buffer i form af opsparinger. Selvom det måske ikke er den vilde opsparing vi har råd til, så bliver mange bække små også til en å. Vi lægger hver måned penge til side til vores bil (skulle den gå i stykker), vores hunde (mad, dyrlæge) og en diverse opsparing.

Hvor kan man spare?

I Dit Økonomiske Livshjul kan man indtaste sine oplysninger og derud fra få gode råd til sin livssituation. Da jeg indtastede vores oplysninger fik jeg blandt andet råd om at tjekke op på forsikringer, vores lån og at sørge for at vi har en økonomisk buffer. Men også hvordan man kan lægge feriebudget selv i et stramt budget. Det er skønt med inspiration til netop det.

dit økonomiske livshjul

M.h.t. forsikring, så skiftede vi for et års tid siden, for at spare penge. Der anbefales faktisk at man gennemgår sine forsikringer en gang årligt, for at sikre de altid er up to date og tilpasset behovene, så det er snart tid for os. Vores boliglån er også forholdsvis nyt og vi fokusere på at komme af med den dyreste gæld først. Præcis som hjulet anbefaler. En anden ting der er værd at tænke på inden køb er selvfølgelig om man vil kunne leve af en indkomst eller to er nødvendigt, for at afbetale på huslånet. Altså at man sætter sig efter sin ønsker for fremtiden.

Pension er selvfølgelig også et relevant emne, især jo for mig, som går hjemme og derfor ikke får samme pensionsopsparing i sidste ende.  Derfor her skal vi selvfølgelig også på sigt have fundet en løsning, så jeg stadig er ligeså godt stillet som manden min.

 

FÅ GODE RÅD TIL DIN ØKONOMI HER

2 kommentarer

  • Præsis det med pensionen tror jeg mange overser, og først finder ud af alt for sent. Når man arbejder er det jo normalt at en del af lønnen går ind på en pensionsopsparing. Vi har brugt Nordnet hvor man som privat kan oprette både ratepension og aldersopsparing.

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nyt kluns til sommer garderoben (med mor brillerne på)