Når man bliver ramt, hvor det gør ondt – Nanna Pretzmann
Når x'erne skal på ferie.. sammen..

Når man bliver ramt, hvor det gør ondt

img_4565

Da jeg begejstret delte nyheden om vores kommende Paris tur og mine bekymringer omkring børnene og pasning, satte jeg muligvis røven i klaskehøjde, uden helt selv at have indset netop det. For selvfølgelig er der meninger om pasning af børn, antallet af dagen man må være væk og hvornår man er egoistisk. Jeg lagde da endda selv om til at høre andres erfaring.  Og meninger er der lige så mange af, som der er mødre, fædre og børneeksperter. Medierne kaster opmærksomhed på børneopdragelse og forældreskab, som aldrig før og det er efterhånden lidt af et minefelt hvad man må og hvad man ikke må. Hvornår man svigter og hvornår man gør det godt nok. Må man sige nej til børn eller tager de permanent skade? Dør de hvis de får sukker før de er fyldt 5 år? Og er man uegnet som forældre, hvis man introducere McD? Alle har en mening om alt og deler den gerne. Uopfordret eller ej.

Da jeg så den første kommentar på indlægget om Pariser turen må jeg indrømme den sved. Faktisk fik jeg ondt i maven og blev ked af det. Fordi jeg følte mig dømt, misforstået og talt ned til. At mit valg, som forældre, var så bragende forkert, at jeg var egoistisk og ikke tog mit ansvar som forældre alvorligt. Min første reaktion var at skrive en lang forsvarstale om hvor meget tid jeg rent faktisk bruger med mine børn, hvor meget de betyder for mig og at jeg vil gøre alt for dem. Jeg postede den aldrig, for det gik op for mig, at jeg ikke skylder nogen som helst, at forklare hvorfor jeg er en god mor. Hvorfor jeg er meget mere end en beslutning eller en tur til Paris. Og hvorfor det var en tarvelig kommentar, som var både ukonstruktiv og under bæltestedet. Jeg fangede fint pointen. Men det havde jeg selvsagt også gjort i en pæn version.

Muligvis er jeg nærtagende. Ja det er der nok ikke nogen tvivl om, at jeg er. Mit hverv som mor er nemlig noget af det vigtigste for mig, ligesom jeg forestiller mig det er for langt de fleste mødre. Jeg stræber efter at være så god en mor som jeg kan. Engang gik jeg efter at være den perfekte. Det har jeg indset, at der ikke er nogen der er og jeg brækkede næsten nakken i forsøget og bidragende godt til en skilsmisse med alle mine krav om perfektion. Men jeg gør mit bedste hver eneste dag. Jeg er ikke perfekt, men jeg er dælme en god mor.

Da vi bookede rejsen havde jeg, som nævnt, ondt i maven over de mange overnatninger. For ja det er en ren egoist tur, kun for ham og jeg. Det er ganske rigtigt ikke for børnenes skyld, men for vores. Men efter den mindre pænt formulerede kommentar, en lang snak med x’en, en indre samtale med mig selv og alle jeres søde kommentarer kom jeg frem til, at den dårlige samvittighed skal jeg pakke langt væk og så skal jeg nyde turen, når den tid kommer. Ungerne tager ikke skade af at være sammen med deres bedsteforældre. De bliver overladt i trygge favne hos nogle de elsker højt og som elsker dem. Jeg husker selv hvordan jeg elskede at være hos min farmor og farfar om sommeren. Bare i deres have i Manstrup eller når vi var med på camping i Bygholm. Min farmor var den bedste i hele verden og jeg mindes ikke, at jeg nogensinde har følt mig svigtet af mine forældre, imens jeg blev passet af hende. Tværtimod følte jeg mig tryg, elsket og vigtig. Det bånd og den kærlighed jeg havde til hende ønsker jeg kun for mine børn, at de får til deres bedsteforældre. Det er nemlig noget helt specielt. Så selv om spillereglerne omkring at have børn, og hvordan man opfostre dem, har ændret sig betydeligt siden jeg selv var barn, så er jeg sikker på at børnene nyder bedsteforældresamvær præcis lige så meget, som jeg selv gjorde.

Så selv om turen til Paris ganske vidst ikke er for børnenes skyld, er jeg nu sikker på der kommer noget ganske god ud af for dem også. Vi dumper dem jo ikke bare et tilfældigt sted ved random mennesker, som de ikke kender eller har en stærk relation til.

Og er man uenig og kunne man aldrig selv tage de samme valg, så er det helt ok med mig. Jeg er selv fra tid til anden uenige i andres valg, omkring børn og alle mulige andre ting. Heldigvis da, for nogle gange skifter jeg også mening efter en god dialog, hvis jeg bliver spurgt. Men at angribe mine moder evner med ord som egoistisk og hentydninger til manglende ansvarsfølelse synes jeg faktisk er uanstændigt og taktløs. Det er i min optik slet ikke iorden og føre intet konstruktivt med sig. Og nu har jeg fået luft og smider det i pyt-kassen.

13 kommentarer

 • Cæcilie

  Turen er da også for ungernes skyld. Jeres kærlighed blomstrer igen. I finder ud af det sammen. I en bliver en familie igen, og det er da det ultimative for jeres unger. Og jer.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Annie

  Min holdning er at børn og bedsteforældre får så meget ud af at være sammen. Børnene kommer jo også på ferie og kommer til at få så lige så meget ud af det som i gør i Paris. Så godt skrevet. Væk med den dårlige samvittighed og glæd jer alle sammen. I til turen, børnene til ferie ved bedsteforældrene.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Hej Nanna

  Jeg synes det er fint I tager en kærestetur! Bum!

  Da vores søn var 3 år og 4 mdr, tog vi 10 dage til Seychellerne. Han kom på ferie hos bedsterne, hvor han ofte havde overnattet både 2 og 5 dage, og han opdagede næsten ikke at vi var væk. Han spurgte ikke efter os én eneste gang. Da vi ringede hjem via Skype, havde han næsten ikke tid til at snakke. Han ville hellere ud at lege😄

  Min holdning er, tag afsted med god samvittighed❤️

  PS. Jeg/vi savnede ham helt vildt den dag vi fløj der ned og helt ekstremt den dag vi skulle hjem.
  Udover det, var det en fantastisk tur 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  Det er godt, at mange har gode oplevelser med pasning. Da jeg var barn, blev jeg nogle gange passet i mange dage hos mine bedsteforældre. De var søde og gode til at passe. Men jeg savnede mine forældre rigtig, rigtig meget. Jeg var ked af det dybt inde, men det sagde jeg ikke til nogen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det er jeg ked af på dine vegne. De følelser havde jeg aldrig selv. I hvert fald af hvad jeg kan huske.
   Jeg må stole på, at jeg kan mærke på mine børn, hvis der er noget i vejen og tvillingerne er efterhånden så store, at de selv kommer og siger til, hvis der er noget i vejen eller de er kede <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tine

  Nyd turen, nyd hinanden, nyd at dine børn har nogle dejlige bedsteforældre, der kommer til at give dine børn den dejligste ferie.
  Når I kommer hjem igen er I fyldt med overskud til at være de bedste forældre I kan være. Så det er bestemt en gave til jeres børn.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anita

  Jeg elsker at følge din blog og syntes det er fedt i vælger alene tid 😊 det burde alle gøre, dagens Danmark er blevet sådan man får børn sammen og glemmer hinanden. Jeg er selv mor til en pige og da hun var 3 år tog jeg 8 dage på skiferie. Savnede min datter men nød tiden med min kæreste 😊 kom hjem med masser af overskud og fornyet energi 👌🏼 håber i får en fantastisk tur nyd hinanden og være Nanna og x-mand 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mai

  Jeg læste godt den kommentar og tænkte at du var udsat for det jeg kalder speltmødrene når de er bedst læs: værst!!
  Jeg synes det er fint at du rejser, man skal huske at det børn også har brug for er en mor og en far det er glade og ind imellem indbære det at man er lidt væk fra sine børn og får lidt voksentid og tiden til at finde hinanden og netop huske hvorfor man i første omgang valgte og få børn sammen.
  Jeg blev også sat af hjemme ved min mormor og morfar da jeg var lille og husker det som en positiv oplevelse.
  Når det så er sagt så er vi alle læser af din blog, men ikke direkte involveret i dit liv! Ergo kender vi ikke dig eller dine børn! Så vi må formode, at DU ved hvad der er bedst for dine børn og jer!!
  Så afsted med dig! UDEN dårlig samvittighed 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Når x'erne skal på ferie.. sammen..