Klip af læbe- og tungebånd – Nanna Pretzmann
Regnbue roulade

Klip af læbe- og tungebånd


Allerede kort efter lillebrors ankomst snakkede jordemoderen om for kort tungebånd. Det er ikke noget jeg rigtigt har været bekendt med før. Måske har jeg hørt om det ganske perifert, men altså ikke noget jeg har bidt betydelig mærke i. Men jordemoderen troede der måske kunne være noget, og ville give besked videre til barselsgangen, hvor hun mente de straks ville kunne afklare det.

På barselsgangen var de enige – tungebåndet virkede en smule kort og det kunne blive et problem. Men i og med lillebror sprang lige på brystet ville jeg gerne se tiden an.

Klip til en uge senere, hvor jeg var grædefærdig over mine ødelagte brystvorter. Jeg havde brugt timevis på YouTube videoer af diverse ammestillinger og sutteteknik, men lige lidt hjalp det.
Jeg tog derfor lettere desperat op til Merete Ipsen i Sundhedens Hus i Aalborg. På jagt efter en tid. Merete skulle være den bedste i Nordjylland og klipper eftersigende kun, hvis der er noget at komme efter. Det gav mig ro i maven, da jeg selvfølgelig ikke ville udsætte lillebror for noget unødvendigt og var lidt ked af min egen manglende viden. Mavefornemmelse sagde klart, at noget var off, men hvad vidste jeg simpelthen ikke.
Vi fik allerede en tid dagen derpå og det viste sig at både læbe- og tungebånd var alt for stramt.

Det kom til udtryk ved at lillebror ofte “faldt af brystet”. Han fik ligesom ikke nok af brystet ind og dannede ikke ordentlig vacum. Han tømte ikke brystet ordentligt. Hikkede meget. Fik virkelig meget luft i maven. Faldt i søvn før han var færdig med at spise. Og mine brystvorter lignede læbestifter og fik sår. Ret smertefuldt og amning var egentligt bare pinefuldt.
Selve klippene var overstået på få sekunder, det blødte en smule og lillebror græd i cirka 2 sekunder.

Så ammede vi for første gang helt uden smerter. Tiltrods for hudløse brystvorter gjorde det simpelthen pludselig ikke ondt. Og jeg fik nogle gevaldige efterveer. Det var lidt som om at vi for alvor connected ordentligt og det satte selvfølgelig også gang i noget i min krop.
Her en uge senere er vi lykkelige for at vi gjorde det. Amningen kører på skinner og lillebror har taget et halvt kilo på den senest uge. 700 siden sin fødselsdag for 16 dagen siden. Han har stadig en smule tendens til at ville “koble forkert” på, men det justere vi blot nu. Jeg er ikke i tvivl, hvis han kommer forkert på og jeg tænker, at det er en sag om tilvænning, efter at han har brugt en forkert sutteteknik.
Vi laver aftercare på lillebror hver dag. Det består af massage af de klippede bånd og om tre uger skal vi til tjek hos Merete, for at se om det hele er som det skal være.

6 kommentarer

 • Tina

  Jeg håber han kommer sig og godt det blev opdaget og der blev gjort noget.
  Jeg har arbejdet en del med børn med talevanskeligheder, så…
  Sår på brystvorterne, av (har jeg selv prøvet og fik sådan nogle dutterne til at sætte på, lidt ala en sutteflaske).
  Ønsker jer begge pøj pøj.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrine

  Et lille velmenene tip: Der kan opstå en del spændinger i kroppen ifm klip af tungebånd. Lillebror begynder at bruge sine muskler korrekt og det giver jo selvsagt ømhed – lidt ligesom når man starter på en ny sport og opdager muskler man ikke anede man havde. Tag ham evt. en tur til en god Kranio Sakral Terapeut eller en anden kropsbehandler der kan løsne spændinger på en blid måde. Alt det bedste til jer 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • T

  Jeg havde SÅ mange problemer med amning, præcis det samme du beskriver, fik ikke ordentligt fat, faldt i søvn uden at have fået særlig meget, jeg var indlagt i en uge efter fødslen og ingen af de 5 sygeplejersker eller2 jordemødre jeg så sagde noget om tungebånd og jeg græd på anden dagen fordi det gjorde så ondt og jeg havde sår på begge brystvorter. Da SP så kom hjem til os blev der heller aldrig nævnt noget med for kort tungebånd. Jeg synes det er brand ærgerligt. Jeg opgav efter 3 uger fordi min søn tabte sig så meget og jeg græd hele tiden fordi det var så smertefuldt. Jeg var førstegangs mor og ærgrer mig over min manglende viden. Tak for indlægget, jeg kan være obs på det til næste gang.
  Og tillykke med lillebror ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Øv, det lyder til at være et hårdt forløb. Jeg havde heller aldrig vidst at det var det, som var galt, hvis ikk’ jeg havde fået hjælp på barselsgangen. Det er så vigtigt med information og hjælp, når amningen går skævt!!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Regnbue roulade