Grydebrød med den sprødeste skorpe

image image image Jeg har efterhånden bagt grydebrød nogle gange og jeg må altså sige, at det bliver ganske lækkert. Den sprøde skorpe er helt fantastisk. Lørdag holder vi brunch for familie, da min mand er blevet endnu en vinter ældre. Her bager jeg igen grydebrød. Dejen skal gerne hæve en 12 timer og det passer jo egentlig ret perfekt. Jeg kan slå dejen sammen aftenen før og morgenen efter servere nybagt og lunt franskbrød til gæsterne.

Opskrift på grydebrød

1 stort brød 500 ml lunken vand 5 gram gær 2 tsk salt 2 tsk sirup 1 dl fuldkornsmel 2 dl rugmel 8 dl hvedemel   Rør gæren ud i det lunkne vand og tilsæt sirup. Salt og de forskellige slags mel røres sammen og vendes i vandet. Rør dejen godt sammen og lad den hæve på køkkenbordet i 12 timer. Husk film over skålen. Dejen er her lidt en sjov blævret størrelse. Det er meningen. Se eventuelt denne video HER. Der ses konsistensen tydeligt. Ælt dejen kort. Bare ved at folde den over sig selv 5-6 gange. Lad den herefter hæve i endnu et par timer. Efter knap 2 timer tændes ovnen på 250 grader (med gryden i ovnen, så den bliver varm). Når ovnen er varm vippes dejen ned i gryden og låget sættes på. Bag i cirka en halv time. Tag låget af og skrue ovnen ned på 230 grader. Bag i 10-15 minutter. Tag gryden ud og vip brødet ud på en rist. Smager fantastisk lunt med tandsmør :P