Ramsløgsæsonen er over os og herhjemme går den så absolut ikke spildt. Udover foccacia med ramsløg har vi produceret ramsløgsalt, olie og smør i lange baner. De to sidstenævnte kan snildt gå i fryseren, imens ramsløgsalt sagtens kan nøjes med en lufttætbeholder.
Det er første gang, at jeg bruger ramsløg direkte ned i mit bagværk, men absolut ikke sidste. Ikke nok med at det giver den smukkeste grønne farve, så smager brødet også skønt af ramsløg.
Ramsløg kan erstattet af spinat, som også giver en smuk grøn farve, men altså ingen smag.
Opskrift på foccacia med ramsløg
25 gram gær
4 dl lunken vand
2 håndfulde ramsløg
1 spsk olivenolie
1 tsk honning
2 tsk havsalt
100 gram durum
Cirka 500 gram hvedemel
Fyld – kan udskiftes efter smag og behag:
Olivenolie
Halve cherrytomater
Feta/salattern
Havsalt (eller ramsløgsalt)
Start med at smuldre gæren i halvdelen af det lunkne vand.
Den anden halvdel af vandet kommer jeg i min foodprocessor sammen med ramsløgene og kører det til en jævn masse.
Herefter kommes massen over til gær og vand. Olivenolie, salt, honning og durummel tilsættes. Lidt efter lidt tilsættes hvedemelet. Ramsløgene gør dejen våd og klistret at arbejde med, men det er vigtigt ikke at komme for meget mel i, da det vil gøre brødet tørt.
Lad dejen hæve under klæde i en god times tid. Har du god tid anbefaler jeg at bruge mindre gær og lade dejen hæve længere.
Efter hævningen er dejen godt klister, men lad være med at falde for fristelsen og komme en masse mel i. Kom i stedet mel på køkkenbordet, vip dejen ud oveni, fold den et par gange over sig selv før du kommer den på en bageplade med bagepapir. Det er lettest at bruge en dejskraber.
Lad efterhæve i cirka en halv time og tænd ovnen på 200 grader (varmluft).
Kom en smule olivenolie på fingrene og tryk dybe huller i dejen. Dryp dejen med olivenolie og fordel feta/salatternene og de halve cherrytomater. Tryk fyldet en smule ned i dejen. Drys tilsidst med havsalt (eller ramsløgsalt).
Bages i 15-20 minutter til gyldent.
Find også opskrift på // Verdens bedste hvidløgsflutes med ost // Ramsløgsnurrer // Flødekartofler // Pasta med kantareller // Svamperisotto // Taco tærte //