Vilnius city guide – Nanna Pretzmann
Den nye skabsvæg

Vilnius city guide

Det er jo ved at være oceaner af tiden siden, at jeg lovede en lille city guide til Vilnius. Og her er den så. En lille guide til mine favoritsteder i Vilnius. Der kunne sagtens tilføjes en del mere, men et sted skal man jo stoppe. Jeg har tidligere delt lidt tips HER.

Jeg er klar over, at der er mange fordomme, når det kommer til at rejse til øst europa. Men for at svare på de spørgsmål, som jeg oftest får, så er her trygt at være. Børnene elsker det. Byen er smuk og hyggelig. Og den er anderledes end hvad man plejer at se. Jeg er ikke på nogen måde bekymret, når vi færdes rundt og har i øvrigt heller aldrig oplevet noget, som skulle gøre mig bekymret. Så fik vi slået det fast 😉

Hvor skal man spise i Vilnius

Jurgis ir Drakonas

Hvis du er i humør til pizza, så vil jeg klart anbefale Jurgis. Super lækre pizzaer i god kvalitet.

Pylimo Gatve 22 D.

Lokys

Altså lidt af en turistfælde, da de har bæver på menuen. Maden er dog helt ok, så har du lyst til at prøve noget så utraditionelt som bæver, så er det her du skal hen. Vær dog opmærksom på, at turisterne vælter ind i hold, da city guiderne tager dem med. Det kan være lidt overvældende.

Stikliy gazve 8/10

Holy Donut

Er du til Donut, så må jeg altså anbefale min næsten nabo Holy Donut. De er kæmpe store og ret billige sammenlignet med Danmark. Prøv karamel med salt og den med kirsebær. Mums.

Ligger på Vokieciu

14Horses

Har åben både til morgenmad, frokost og aftensmad. Lækkert mad med rod i baltiske traditioner, men serveret på en ny måde. Jeg vil anbefale at prøve nogle af deres vegetariske retter. De får alle grøntsager direkte fra en farm, hver morgen, og jeg har aldrig smagt bedre salater.

DIDŽIOJI STR. 7, Old town

Sofia bar for cocktails

Er du ude efter en god cocktail, så anbefaler jeg at smutte forbi Sofija bar, hvor både dem med og uden alkohol er særdeles lækre.

DIDŽIOJI STR. 7, Old town

Openkitchen Vilnius

Samme koncept, som vi kender fra streetfood stederne i Danmark.

Åben fredag og lørdag 11:30-00, beliggende samme sted, som Tymo marked, ved Aukstaiciy Gatve/Maironio Gatve

 

Markeder i Vilnius

Det er vist ingen hemmelighed, at jeg er en sucker for markeder. Jeg kan bruge timer på at kigge, udforske og finde nye sjove ting. Så markeder er næsten altid det første jeg gerne vil på, i en ny by. Derfor har vi selvfølgelig også været rundt i Vilnius. Der findes flere end disse, men jeg nævner kun dem, som jeg selv har besøgt. Turgus er forresten det litauiske ord for marked.

Tymo marked

Tæt på broen til Uzopis finder du Tymo Turgus. Et mindre marked, som hovedsagligt består af økologiske varer. Man finder både grønt, ost, honning og diverse. Det meste produceret af små lokale bønder.

Torsdage 10-15.30, beliggende Aukstaiciy Gatve/Maironio Gatve

Hales marked

Er et kæmpe marked beliggende ganske centralt i Old Town, så det er let, at komme til. Markedet bugner med friske grøntsager, frugt, bær, tøj, friskbagt brød osv. Her er også et par små restauranter. Priserne er lave.

Tirsdag-søndag fra 7. Pylimo Gatve 58. Old Town (semamiestis på litauisk)

Kalvariju marked

En af de største markeder i Vilnius. Massevis af grønt, frugter, tøj osv. Udenfor er der ofte loppemarked, som private sætter op. Fint og meget hyggeligt sted. Budgetvenlige priser.

Tirsdag- søndag fra 7-16. Adresse Kalvariuj Gatve 61

Gariunu marked

Lidt udenfor Vilnius – cirka 20 minutters kørsel – finder du Gariunu marked. Det er kæmpe stort, så jeg giver tippet videre, men det er ikke rigtig noget for mig. Jeg synes her er ucharmerende og alt for mange bildæk, både og alt muligt mærkeligt.

Tirsdag-søndag from kl 7, beliggende på Gariunu Gatve 70

Mini turgus

Et mini marked i Pacai Hotel’s gård. Lige over for 14Horses, hvor jeg har anbefalet at spise. Her finder du grøntsager og frugt, som er høstet på en lokal gård – samme morgen, som det kan købes. Meget centralt beliggende, så perfekt, hvis du mangler en snack eller lidt grønt til aftensmaden.

Onsdag og fredag fra 12-22, beliggende DIDŽIOJI STR. 7, Old town

 

Genbrugsbutikker i Vilnius

Tiltrods for min kærlighed til genbrugsbutikker, så er det faktisk begrænset, hvor meget jeg endu har udforsket Vilnius for netop det. Men jeg kender da et par.

Humana

Humana butikkerne ligger rigtig mange steder rundt omkring i Vilnius. De har hovedsagligt tøj. En gang om måneden koster alt i butikken 1 euro. Der er altså virkelig base for, at gøre sig en god handel.

6blusos

En skøn og skør lille butik i en kælder, som hovedsagligt sælger gamle russiske effekter. Jeg har købt noget ret fint julepynt der. Priserne er til den høje side.

Åbner cirka kl 14 (ejeren er ikke vanvittig punktlig 😉 ) og ligger på Pilies Gatve 6.

 

Steder at se i Vilnius

Der er rigtig meget at se omkring i Vilnius. Især en gåtur i Oldtown kan anbefales. Det er, i min mening, det skønneste område i byen. Ellers kan jeg nævne lidt forskellige steder, som er et besøg værd.

KGB museum

Museum om krigen. Barsk og meget tungt. Ikke et sted man medbringer mindre børn.

Toy museum

Perfekt til børn. Legetøjet må også leges med.

Uzupis

Den selvstændige stat i Vilnius. Den ligger i udkanten af Old Town, på den anden side af floden. Skøn lille oase, med sit eget lille sæt regler (se billede ovenfor), at leve efter. Kan nok bedst sammenlignes med Christinia – uden hash 😛 Har du lyst kan du tage et billede uden broen, på den hængende gynge. Jeg kunne ikke modstå.

Legepladser i Vilnius

Ved Bernardine klostret ligger en kæmpe park (Sereikiskiy parkas) med en god og stor legeplads lige ned til floden og altså tæt på Uzupis. Der er så hyggeligt.

Ved vores lejlighed i en baggård på Vokiecui ligger en fin legeplads. Den er beliggende ret centralt, så kig ind, hvis i er på shopping.

Ellers vil jeg sige, hold øjnene åbne, der ligger mange små legepladser alle steder og jeg er virkelig dårlig til adresser og dermed, at få noteret hvor de ligger.

Steder udenfor Vilnius

Trakai

Her har vi efterhånden været mange gange. Trakai har skøn natur, historiske seværdigheder, som et ø-slot og så ligger det ikke frygteligt langt fra Vilnius. Du kan se billeder derfra HER.

 

Det var det, for denne gang, men lad mig endelig høre, hvis du sidder med et spørgsmål…

5 kommentarer

 • Det ser så dejligt ud 😀 Har faktisk overvejet at hoppe på en rejsedeal dertil førhen, og med din ‘reportage’ frister det endnu mere.

  – A

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina Timm

  Hej. Jeg har læst din blog, og har nu bestilt tur til Vilnius. Vi blir 3 tøser og 2 børn (også tøser) – Vi har booket dette hotel “Comfort Hotel LT – Rock ‘N’ Roll Vilnius” – Som ligger “Kauno g. 14, Vilnius 03210, Litauen” – ved du om det ligger godt i forhold til markeder og donut (hæhæ) som du skriver om. Vi skal afsted 24 april, og vi GLÆDER os virkelig. Tak for en skøn blog og VILDT dejlige opskrifter

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hejsa Christina,

   Ej hvor skønt – jeg håber i får en god tur. Rock’N’Roll ligger kun cirka 1,5 km fra hvor vi bor, så jeg vil sige, at i er i gåafstand til mange ting her. Skal i bruge transport vil jeg anbefale Taxify appen, som er taxi til super billige penge. Bruger du koden 9xz1y får i 6 euro til brug til den første tur 🙂
   Håber i får en skøn tur.

   KH
   Nanna

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cirkeline

  Åh, hvor lyder det bare helt fantastisk! Vi har selv besøgt Vilnuis, og vi drømmer om at komme tilbage – forhåbentligt i 2021! Lad os krydse fingre for et meget bedre rejseår i 2021, så vi kan komme ud i verden igen! 🙂

  Kh. Cirkeline //

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Den nye skabsvæg