Svensk juleskinke

Svensk juleskinke 835ed844-b7fd-411a-b8b3-8bb7f5ca712bsvensk juleskinke

I min familie er det tradition at vi spiser Svensk juleskinke juleaften. Det skyldes at min mormor stammer fra Sverige. Faktisk kom hun til Danmark, fordi hun mødte min morfar. En lækkerhaps af en håndværker, som hun ikke kunne stå for 😀


Læs også: Mine favorit julefilm eller julepynt, vol kæmpe


Hvis i ikke har smagt Svensk Juleskinke kan jeg fortælle at den er himmelsk og faktisk tager det næsten hele december at lave den. Den skal nemlig ligge i lage 2-3 uger før den tilberedes. Selvom vi i år ikke skulle være hos min familie eller hjemme (for ja jeg har selvfølgelig ført traditionen videre og min mand elsker også juleskinke nu), så ville vi altså ikke undvære, så vi blev enige om at lave en til juledagene 😀 Og skulle i få lyst til at afprøve om det er noget for jer, så tænker jeg at jeg vil dele opskriften på Svensk Juleskinke med jer. Selv køber jeg juleskinken hos Slagter Holmberg i Vejgaard. Han ved nemlig lige præcis hvordan jeg vil have den. Han kalder den forresten en dråbeformet skinke, hvis det kan hjælpe, når i skal på udkig efter den. Det er nemlig ikke alle der ved hvad sådan en Svensk Juleskinke er for en 🙂

Opskrift på Svensk juleskinke

Saltlagen

3 liter vand

400 gram farin

500 gram groft salt

3 tsk knust enebær

6 laurbærblade

10 hele nelliker

Vand, farin og salt koges sammen. Tilsæt krydderierne og lad lagen afkøle inden du lægger skinken i. Her skal skinken så lægge minimum 14 dage og gerne 3 uger.

Svensk juleskinke

Når skinken tages op så skal den koges i 50 minutter pr kg. Jeg koger skinken i vand, hvor jeg har tilsat løg skåret i kvarte, gulerødder, laurbær blade, hele nelliker og hele peberkorn.

Efter kogningen lader du skinken køle af, hvorefter du pudser fedtet af den. Så skal skinken have glaseringen på inden den skal i ovnen.

Glasering

1 Æggeblomme

1 spsk Sirup

1/2 spsk Sennep (honning Diijon er super god til formålet)

1 spsk Kartoffelmel

2-3 spsk rasp

Blandes til du har den rette balance mellem sennep og sirup, altså surt og sødt. Jeg har skrevet ca mål på opskriften.

Raspen skal drysses over, når du har puttet glaseringen på skinken.

>> Følg også med på Instagram <<

Juleskinke

Ovnen varmes op til 200 grader og den svenske juleskinke sættes nederst i ovnen og bages ca. 15 minutter eller til den er gylden i glaseringen.

Velbekom 😀

svensk juleskinke opskrift

Find også opskrift på // Farmors vaniljekranse // Brunkager // Pebernødder // P-tærter med Dumle // Ris a la mande kage // Jule cheesecake // Daim islagkage // Toffifee cheesecake //

 

Follow:
Share:

13 Comments

  1. viveka
    29. februar 2016 / 6:25 pm

    det er jo ikke den rigtige mangler saltpeter

    • 29. februar 2016 / 6:49 pm

      Opskriften er fra min mormor som laver den og i øvrigt er fra Sverige, så mon ikke den er god nok og der blot findes forskellige opskrifter? 😉

    • Claus
      20. december 2020 / 11:07 pm

      Salpeter er giftigt. Og det er rent kosmetisk og bør derfor undgås

  2. Kenneth
    17. december 2017 / 3:26 pm

    Ville ønske jeg havde fundet denne opskrift inden jul. Vi må prøve denne i januar 😊 Lyder super lækkert 😋

  3. Ann
    10. december 2021 / 7:25 am

    Hej
    Lyder lækkert.
    I min familie er der finske og svenske aner og jeg kender en lidt anden opskrift, med saltlage uden krydderier og langtids stegning v lav varme i stedet for kogning, og derefter glasering.
    Jeg vil prøve din opskrift i år.
    Hvor mange kg er din skinke ca? Er den udbenet og snøret?
    Hvor koldt skal den stå – altså når den ligger i lagen i de 2-3 uger?
    Skal der låg på fad/skål som den ligger i lage i?
    Bedste hilsener Ann

    • 11. december 2021 / 4:56 am

      Hej Ann 🙂

      Jeg mener, at den er 4-5 kg. Den er ganske rigtigt udbenet. Vores slagter kalder det en dråbeformet skinke.
      Pt står vores gryde (med skinke) udenfor med en stor sten på låget. Det er der koldt nok til nu. Ellers ville jeg sætte den på køl.
      Jeg har låg på gryden, som jeg bruger 🙂

      KH
      Nanna

  4. Maria
    17. december 2021 / 8:39 pm

    Det lyder godt nok lækkert, men hvad skal man servere til, hvis menuen skal være rigtig svensk.

    • 19. december 2021 / 9:05 am

      Uh det er et godt spørgsmål. I mit barndomshjem har vi altid fået halve æbler med ribsgelé, brunede kartofler, medister, kartofler og brun sovs dertil. Men om noget af det de svensk aner jeg ikke 🙂

    • Claus Sigsgaard
      22. december 2021 / 11:52 am

      Tynde skiver på knækbrød og sennep sennep oven på

      • 22. december 2021 / 3:23 pm

        Det lyder lækkert! Tak for tip 🙂

  5. Rikke Funder
    19. oktober 2024 / 1:19 pm

    Hej Nanna. Er faldet over din opskrift på juleskinke og vil rigtig gerne afprøve den. Men er det muligt du kan komme det nærmere end “dråbe formet” i forhold til hvilken udskæring af skinken det er. Mvh. Rikke

    • 20. oktober 2024 / 8:34 pm

      Hej Rikke,

      Jeg er desværre ikke klar over hvad det ellers kaldes. Det er slagteren, som har lært mig dråbeformet 🙂

      Kh
      Nanna

Leave a Reply


Looking for Something?