I min familie er det tradition at vi spiser Svensk juleskinke juleaften. Det skyldes at min mormor stammer fra Sverige. Faktisk kom hun til Danmark, fordi hun mødte min morfar. En lækkerhaps af en håndværker, som hun ikke kunne stå for 😀
Læs også: Mine favorit julefilm eller julepynt, vol kæmpe
Hvis i ikke har smagt Svensk Juleskinke kan jeg fortælle at den er himmelsk og faktisk tager det næsten hele december at lave den. Den skal nemlig ligge i lage 2-3 uger før den tilberedes. Selvom vi i år ikke skulle være hos min familie eller hjemme (for ja jeg har selvfølgelig ført traditionen videre og min mand elsker også juleskinke nu), så ville vi altså ikke undvære, så vi blev enige om at lave en til juledagene 😀 Og skulle i få lyst til at afprøve om det er noget for jer, så tænker jeg at jeg vil dele opskriften på Svensk Juleskinke med jer. Selv køber jeg juleskinken hos Slagter Holmberg i Vejgaard. Han ved nemlig lige præcis hvordan jeg vil have den. Han kalder den forresten en dråbeformet skinke, hvis det kan hjælpe, når i skal på udkig efter den. Det er nemlig ikke alle der ved hvad sådan en Svensk Juleskinke er for en 🙂
Opskrift på Svensk juleskinke
Saltlagen
3 liter vand
400 gram farin
500 gram groft salt
3 tsk knust enebær
6 laurbærblade
10 hele nelliker
Vand, farin og salt koges sammen. Tilsæt krydderierne og lad lagen afkøle inden du lægger skinken i. Her skal skinken så lægge minimum 14 dage og gerne 3 uger.
Når skinken tages op så skal den koges i 50 minutter pr kg. Jeg koger skinken i vand, hvor jeg har tilsat løg skåret i kvarte, gulerødder, laurbær blade, hele nelliker og hele peberkorn.
Efter kogningen lader du skinken køle af, hvorefter du pudser fedtet af den. Så skal skinken have glaseringen på inden den skal i ovnen.
Glasering
1 Æggeblomme
1 spsk Sirup
1/2 spsk Sennep (honning Diijon er super god til formålet)
1 spsk Kartoffelmel
2-3 spsk rasp
Blandes til du har den rette balance mellem sennep og sirup, altså surt og sødt. Jeg har skrevet ca mål på opskriften.
Raspen skal drysses over, når du har puttet glaseringen på skinken.
>> Følg også med på Instagram <<
Ovnen varmes op til 200 grader og den svenske juleskinke sættes nederst i ovnen og bages ca. 15 minutter eller til den er gylden i glaseringen.
Velbekom 😀
Find også opskrift på // Farmors vaniljekranse // Brunkager // Pebernødder // P-tærter med Dumle // Ris a la mande kage // Jule cheesecake // Daim islagkage // Toffifee cheesecake //
det er jo ikke den rigtige mangler saltpeter
Forfatter
Opskriften er fra min mormor som laver den og i øvrigt er fra Sverige, så mon ikke den er god nok og der blot findes forskellige opskrifter? 😉
Salpeter er giftigt. Og det er rent kosmetisk og bør derfor undgås
Ville ønske jeg havde fundet denne opskrift inden jul. Vi må prøve denne i januar 😊 Lyder super lækkert 😋
Forfatter
Det er så lækkert😍
Hej
Lyder lækkert.
I min familie er der finske og svenske aner og jeg kender en lidt anden opskrift, med saltlage uden krydderier og langtids stegning v lav varme i stedet for kogning, og derefter glasering.
Jeg vil prøve din opskrift i år.
Hvor mange kg er din skinke ca? Er den udbenet og snøret?
Hvor koldt skal den stå – altså når den ligger i lagen i de 2-3 uger?
Skal der låg på fad/skål som den ligger i lage i?
Bedste hilsener Ann
Forfatter
Hej Ann 🙂
Jeg mener, at den er 4-5 kg. Den er ganske rigtigt udbenet. Vores slagter kalder det en dråbeformet skinke.
Pt står vores gryde (med skinke) udenfor med en stor sten på låget. Det er der koldt nok til nu. Ellers ville jeg sætte den på køl.
Jeg har låg på gryden, som jeg bruger 🙂
KH
Nanna
Det lyder godt nok lækkert, men hvad skal man servere til, hvis menuen skal være rigtig svensk.
Forfatter
Uh det er et godt spørgsmål. I mit barndomshjem har vi altid fået halve æbler med ribsgelé, brunede kartofler, medister, kartofler og brun sovs dertil. Men om noget af det de svensk aner jeg ikke 🙂
Tynde skiver på knækbrød og sennep sennep oven på
Forfatter
Det lyder lækkert! Tak for tip 🙂
Hej Nanna. Er faldet over din opskrift på juleskinke og vil rigtig gerne afprøve den. Men er det muligt du kan komme det nærmere end “dråbe formet” i forhold til hvilken udskæring af skinken det er. Mvh. Rikke
Forfatter
Hej Rikke,
Jeg er desværre ikke klar over hvad det ellers kaldes. Det er slagteren, som har lært mig dråbeformet 🙂
Kh
Nanna