Risengrødsboller | Opskrift; sådan forvandles en rest risengrød til risengrødsboller

Risengrødsboller Risengrødsboller - en rest risengrød

Den anden dag fik vi risengrød. Det er en ret populær spise herhjemme, men alligevel synes jeg altid vi står tilbage med en rest, som jeg ikke altid ved hvad jeg skal stille op med. Sædvanligvis laver jeg klatkager – til stor glæde for ungerne. Men denne gang blev det altså til risengrødsboller istedet. Og sikke et hit. Selvom risengrøden er tung og jeg frygtede bollerne ville blive det samme, så blev de luftige og lækre, men mættende.

Jeg tilsatte lidt julesmag i form af kanel og kardemomme. Det smager fantastisk med en skive ost og en klat marmelade. Men kan altså sagtens undlades hvis man ønsker en mere neutral smag.

Med hensyn af mængden af risengrød, som er tilbage, er det jo oftest rest forskelligt. Derfor er dette blot mit udgangspunkt, men der kan altså sagtens redigeres op og ned i opskriften.

Opskrift på risengrødsboller

16 store risengrødsboller 

50 gram gær

4 dl lunken mælk

50 gram smeltet smør

2 æg

1 tsk salt

2 tsk rørsukker

3 tsk stødt kardemomme

2 tsk kanel

5-6 dl risengrød

Cirka 14 dl hvedemel

Pensling: 1/2 æg

 

Start med at røre gæren ud i det lunkne mælk. Tilsæt herefter æg, salt, rørsukker, kanel, kardemomme, risengrød og det smeltede smør. Rør ingredienserne godt sammen og tilsæt melet lidt efter lidt indtil dejen har den rette konsistens. På grund af risengrød har dejen tildens til at klistre vel meget. Men pas på ikke, at brug alt for meget mel. Det gør bollerne tunge. Drys lidt mel på bordet og ælt dejen godt igennem. Den skal ikke være for klistret, men heller for lidt end for meget mel.

Lad dejen hæve en god times tid på køkkenbordet. Del dejen i 16 stykker og rul til boller. Jeg satte dem tæt på en bradepande, således at de vokser sammen, når de hæver. Det er ikke nødvendigt.

Risengrødsboller

Nedenstående kan undlades, og bollerne kan blot efterhæve 20 minutter på køkkenbordet, men metoden giver ekstra luftige boller.

Sæt bradepanden, med risengrødsboller bollerne, på øverste rille i oven. Kom et ildfastfad i bunden af ovnen og hæld et par liter kogende vand i fadet. Luk ovnen og lad risengrødsboller bollerne hæve i dampen i 15-20 minutter. Tag herefter fadet med vandet og bagepladen med risengrødsbollerbollerne ud og tænd ovnen på 200 grader (alm. ovn). Pensl med æg.

Når ovnen er varm skal risengrødsbollerbollerne bages i cirka 20 minutter til de er gyldne. (Vandet skal ikke bage med).

 

>> Følg også med på Instagram <<

Risengrødsboller-opskriftOpskrift på risengrødsbollerRisengrødsboller - opskrift

Find også opskrift på // Brændte mandler på 5 minutter // Pebernødder // Brunkager // Farmors vaniljekranse // Norske klejner // Jule sandwich // Julebrød // Nissepis // Nissebrød // Hjemmelavet gløgg // Pulled chicken & sandwichbrød //

Follow:
Share:

6 Comments

  1. Dorthe
    5. december 2019 / 4:38 pm

    Har lige prøvet bollerne. De blev så store at de fyldte hele bradepanden. Trods kanel, kardemomme, salt og sukker, smager de ikke af så meget

    • 6. december 2019 / 3:03 pm

      Ja, dejen hæver så fint op og bollerne mætter også godt.
      Du må ha’ lidt mere krydderi i næste gang så 🙂

  2. Birthe
    23. april 2021 / 3:36 pm

    De er så lækre😜 har også prøvet dem med rosiner og grøn sukat.

  3. Susanne
    31. januar 2022 / 8:43 am

    De er så lækre, sprang kanel over😊Bagte på bagestålet ved 225 grader i 14 min. (80 gram pr bolle)

Leave a Reply


Looking for Something?