Efter julen havde jeg rester af alt og intet i køleskabet. Inklusiv kærnemælk efter jeg havde lavet buttermilk fried chicken. Kærnemælk er intet mindre end genialt, at bruge i bagværk. Bagværket smager bedre, er saftigt og bliver ikke tørt og kedeligt efter et par dage. Nu brugte jeg kun kærnemælk, da jeg, som nævnt, havde noget som skulle bruges. Men en del af det kan sagtens erstattes af vand. Resten behøver heller ikke nødvendigvis at være kærnemælk, blot noget syrnet. En rest neutral yoghurt, A31 eller creme fraiche gør også tricket.
Opskrift på gulerodsboller med kærnemælk
24 styk gulerodsboller med kærnemælk
25 gram gær
8 dl kærnemælk
2 tsk honning
1 tsk salt
3 spsk olie
2 æg
4 store gulerødder
6 dl durummel
Hvedemel
Sådan laves gulerodsboller med kærnemælk
Kærnemælken kommes i en skål og gæren opløses heri. Tilsæt æg, olie, honning og salt. Rør godt sammen. Gulerødderne skal også rives – jeg har en Moulinex, som klare det for mig.
Kom durummel i og tilsæt hvedemelet lidt efter lidt. Vær opmærksom på ikke at blive ved med at komme hvedemel i. Gulerødderne gør dejen våd at arbejde med, men bollerne bliver tørre, hvis man putter alt for meget mel i.
Ælt dejen godt igennem og lad den hæve lunt i minimum en time. Jeg bruger øko gær og lader ofte dejen hæve lidt længere tid, da jeg synes den er knap så hurtig til at kickstarte som almindelig gær.
Følg også med på Instagram HER og Pinterest HER
Del dejen i 24 stykker, rul til boller og sæt gulerodsbollerne på bageplade. Lad bollerne hæve i cirka 1/2 time. Pensl med æg.
Tænd ovnen på 200 grader varmluft og bag i cirka 12-14 minutter.
Tip: brug kun 5-10 gram gær og lad dejen langtidshæve på køkkenbordet natten over. Vip dejen ud på meldrysset bord, træk den ud og skær i passende trekanter til sandwichbrød. Lad efterhæve en time på bagepladen og bag så.
Find opskrift på // Gulerodsboller med spinat // Spinatboller // Squashboller // Koldhævede yoghurt boller // Broccoli boller // Pestoboller // Møllehjul af ostebomber // Grahamsboller // Grove Spinatboller med hytteost // Flutes med hvidløgspesto // Pull-apart hvidløgsbrød // Sandwichflutes //
Hvor meget hvedemel skal der i kan ikke se det i opskrifften
Forfatter
Jeg kommer i lidt efter lidt til dejen er mættet. Gerne stadig lidt klistret ☺️
Er det rigtig at der skal 8 dl kærnemælk i, synes det lyder af meget væske.
Hvor meget hvedemel kommer der i, bare sådan cirka😊
Forfatter
Jep det er korrekt. Eventuelt kan du bytte noget ud med vand 🙂 Hvedemelet kommer du blot i lidt efter lidt indtil dejen er mættet – hellere lidt for lidt end for meget 🙂
Mon disse kan holde sig friske til dagen efter (tænker gulerødderne giver ok fugt ?)? Er på udkig efter nogle boller der ikke bliver tørre – da jeg skal bage boller til ældste arvingens børnehave ? Hilsen Malene
Forfatter
De kan sagtens holde sig friske 🙂
Er de også gode til fryseren?
Forfatter
Jep 🙂
Virkelig lækre boller som holder sig fugtige og “svampet” i flere dage..
Jeg lune kærnemælken, inden jeg røre gæren i da gæren fungere bedste mellem 30-37 grader.. Det giver en god og hævning som starter med det samme.. 🙂
Forfatter
Tak 🙂
ser virkelig lækre ud,- men en REST kærnemælk er hos mig ikke 8 dl…så blev lidt skuffet da jeg troede jeg skulle bruge de 2-3 dl. jeg havde til rest…
Forfatter
Min rest var 8 – brug den rest du har og erstat resten med vand😉 Med bagning kan du altid være kreativ ☺️
Hvor meget hvedemel skal der i ??
Forfatter
Til dejen er mættet 🙂
Jeg har i dag bagt gulerodsboller efter din opskrift , men ikke noget godt resultat , da de blev meget flade og slet ikke bagt efter 20 min ? Du skriver hverken hvor mange G vejer 4 store gulerødder ? og hvedemel røres i lidt efter lidt , men pas på ikke for meget mel , så bliver de tørre ? Så derfor har jeg åbenbart brugt for lidt hvedemel , da de ikke blev bagt . Den opskrift duer ikke . Birthe ☹️
Forfatter
Hej Birthe. Som du selv skriver har du sikkert kommet for lidt hvedemel i. Det har ikke så meget med opskriften at gøre, men måske nærmere manglende erfaring med bagning. Der har vi alle været. Jeg opfordre altid til, at man selv mærker efter på dejen, i stedet for at kigge på gram. Op på hesten og i gang igen. Du skal nok komme dertil, hvor du kan måde se og mærke, at en dej er for klistret 😉 Og har du behov for tips hjælper jeg altid gerne. Når bare lige vi får på det rene, at det ikke hjælper, at blive sur på hverken opskrift eller mig. Jeg driver en ganske gratis service her, så jeg vil sætte pris på en ordentlig tone 😉
KH
Nanna
Bagte dine boller i dag og de blev super gode. Der er mange, der har spurgt om hvor meget mel, der skal bruges og det kan jeg godt forstå. Jeg blev lidt overrasket over hvor meget, der skulle til, og min røremaskine stod af til sidst, så jeg måtte dele dejen i to. Jeg endte på 840 g hvedemel og jeg er helt med på, at det svinger meget alt efter meltype, fugtighed osv. Dejen blev fin – som du skriver lidt klistret – men efter hævetiden ikke mere klistret, end den var til at arbejde med.