Jeg har mange, mange gange bagt birkes. De er så lækre og også rigtig lette at koldhæve natten over, så man kan bage dem lige til morgenbordet. Men jeg har et stykke tid haft lyst til at bage en lidt grovere udgave og det er endelig lykkedes mig at få gjort. De var en succes.
Disse kan selvfølgelig også koldhæves. Blot brug en lille klump gær (5-10 gram) og sæt birkesene på en plade som kan gå i køleskabet.
Kan sagtens holde sig et par dage i pose på køkkenbordet. Så luner vi dem kort inden spisetid. Kan også fryses.
Opskrift på grove birkes
20 styk
50 gram gær
3 dl vand
1 spsk honning
2 æg
1 tsk salt
100 gram blødt smør
1 dl 5-kornsblanding
8 dl hvedemel med fuldkorn
2 dl speltmel
Cirka 1 dl hvedemel til bordet
Sesam og hørfrø til toppen
Æggestrygelse: 1 æg, 2 spsk vand og en smule salt.
Gæren opløses i vandet og de øvrige ingredienser tilsættes. Dejen æltes godt igennem. Kom mel på bordet. Rul den ud (cirka 20 x 60) og pensl med æggestryggelse. Sidderne lægges herefter ind, så dejen kommer til at lægge i tre lag. Se eventuelt billede.
Vend herefter dejen rundt, så bunden bliver toppen. Pensl med æggestrygelse og dyp i birkes eller chia.
Lad hæve til dobbeltstørrelse og bag herefter ved 220 grader (alm. ovn) i cirka 10-12 minutter. Husk at hold øje, for pludselig går det stærkt.!
>> Følg med på Instagram HER <<
Vind et års abonnement til MinBio HER
Find også opskrift på // Snasket kanelsneglekage // Birkes // Brændte mandler i mikroen // Spinatboller // Rødebede boller // Grove rundstykker // Norske klejner // Ris a la mande cheesecake // Toblerone cheesecake // Toffifee cheesecake // Nissepis //
Hvor lang tid skal de hæve? 🙂
Forfatter
Til dobbeltstørrelse 🙂
Men er der ikke et antal minutter eller timer, eller skal man bare holde øje?:-)
Forfatter
På hævetiden? 🙂 Jeg tror cirka en time, men det er jo lidt forskelligt hvor hurtigt det går
Hvad er fuldkornsblanding? Er det forskellige kerner? 🙂
hvad er fuldkornsblanding? Er det forskellige kerner? 🙂
Forfatter
Ja det er en blanding man kan købe 🙂
Jamen, er det én time eller to timer, eller hvad er det ca.?
Forfatter
Jeg er ikke helt sikker på hvad du mener?
Hej.. kan de fryses? Mvh Pia
Forfatter
Ja sagtens 🙂
Verdensbedste og nemmeste opskrift. Tusind tak Nanna
Forfatter
Dejligt du ku’ bruge den – jeg er også vild med dem 🙂
Hejsa
Jeg vil gerne lade dem hæve natten over, men hvad gør jeg så i morgen tidlig? Skal de have stuetemperatur inden de kommer i ovnen eller ?
På forhånd tak,
Mia
Forfatter
Det behøver de ikke, hvis de er hævet til dobbelt størrelse 🙂 Hvis ikke, så lad dem stå lidt.. 🙂
Du skriver under koldhævning, en lille klump gær, 5 -10 gram, er det i stedet for de 50 gram, eller hvad skal de bruges til?
Forfatter
Ja de erstatter den store klump 🙂 Ved koldhævning kan du nøjes med en meget lille mængde gær.
Hey.
De ser lækre ud. Går ud fra de skal skæres ud inden de dyppes i korn? Det står der ikke lige. Har aldrig prøvet at bage sådan noget før.